VÄGILASE EINE: Sumoäss Baruto ehk Kaido Höövelson sööb päevas vähemalt kilo liha ja kilo riisi. «Kui tahan, küsin juurde,» ütleb 180kilone sportlane, kes ei hooli šokolaadist, kommidest ega toorest juurviljast. Foto: Tairo Lutter
Sport | Muud alad
11. detsember 2008, 00:00

Baruto sööb päevaga rohkem kui Irina Kikkas nädalaga (8)

Siililegi selge, et sumoäss Baruto ehk Kaido Höövelson sööb palju rohkem kui iluvõimleja Irina Kikkas. Ometi jõudis Õhtuleht pärast mõlema sportlase küsitlemist rabava tõdemuseni – Baruto ühe päeva toidunorm ületab Kikkase nädalaportsu!

"Meil käib söömine ala juurde nagu maadleminegi," ütleb 197 sentimeetri pikkune ja 180kilone vägilane Baruto. "Sööme kaks korda päevas, nii pidi kõige rohkem kehakaalu lisanduma."

Sumomeeste toitumistavad on Baruto sõnul juba ammuilma paika pandud. Hommikuse treeningu eel mingit isu polegi. "Kes see ikka kella kuue ajal sööb," lausub 24aastane atleet.

Baruto sööb iga päev vähemalt ühe kilo liha

Lõunalauda istub Baruto kell üks. "Söögikogus on iga päev erinev," nendib Jaapanis treeniv ja võistlev sportlane. "Mida rohkem harjutan, seda rohkem söön. Võtan suppi, liha ja juurvilja."

Baruto tarbib päevas vähemalt kilo liha, enamasti kana. Ent seegi oleneb trennist. Kas liha on sumohierarhias aina kõrgemale kerkiva eestlase lemmiktoit? "Oo, jaa," kinnitab ta ühemõtteliselt.

Kui Baruto kuuleb, et hiljutise uuringu põhjal on 60 kilo kaaluva inimese päevane vedelikuvajadus 2,4 liitrit, jääb ta esimese hooga sõnatuks. Lihtne arvutus näitab, et tema peaks jooma ligi 7,5 liitrit.

Sellist pehmelt öeldes hullu vedelikularpimist ei suuda Baruto isegi parima tahtmise korral endale ette kujutada. "Ma joon päevas kaks liitrit," märgib Jaapani teed eelistav Baruto.

Õhtusöök algab Barutol kell kuus. Toidulaual on kas praetud või keedetud kala või liha, valge riis ja aedvili. Kui palju sumomaadleja korraga kala sööb? "Vaala päris ära ei söö," ütleb ta muheledes.

Sumomaadleja kommi ega šokolaadi ei tahagi

Samas tunnistab Baruto, et talle ei meeldi toores juurvili. Ka maiustused ei kuulu lemmikroogade hulka. "Vahel söön jäätist," tõdeb Baruto. "Jaapanisse tuleku järel kommi ja šokolaadi ei taha."

Ent 1.66 sentimeetri pikkune ja 52kilone Kikkas rääkis "Fame’i" esietendusel oma tegelaskuju suu läbi, et võib šokolaadi vaid nuusutada. "Väike kogus musta šokolaadi ei tee halba," ütleb Kikkas nüüd.

Mõistagi ei saa kuni kolm tundi päevas harjutav tippiluvõimleja elada vee peal. "Kogu aeg tuleb mõistlikult toituda," arutleb Kikkas. "Nälgides võid kahest kilost lahti saada, aga see tuleb halvasti tagasi."

Iluvõimlejal peab olema mitmekülgne toiduvalik

Kikkas sööb kolm korda päevas. "Toit peab olema mitmekülgne, millestki pole vaja loobuda," nendib laupäeval viimast korda tippsportlasena võistelnud Kikkas. "Tuleb vaadata, et toit poleks rasvane."

Kaalu jälgimise perioodil sööb Kikkas hommikul näiteks tomativõileiva ning joob kohvi või teed, mille kõrvale tarvitab pisut mett. Teiste variantidena tulevad kõne alla jogurt või väike saiakene.

Lõunaks võib Kikkas endale lubada tükikese liha või kala, kõrvale mõne kartuli või makarone. Joogiks sobib tee või vesi. Niinimetatud vahesöögiks saab iluvõimleja võtta pisut puuvilja.

Õhtueine sõltub paljuski lõunast. Kasulik on köögivili, võib ka kala süüa. "Pärast rasket treeningut soovid rohkem süüa," ütleb Kikkas. "Kuid iluvõimlemises mängib välimus suurt rolli."