MINEK: Tihhon Šišov (vasakul) ja Tarmo Kink siirdusid leiba teenima madjarite maale, Doonau jõe kallastele. Foto: Mati Hiis
Jalgpall
6. jaanuar 2009, 00:00

Tarmo Kink ja Tihhon Šišov Ungarisse (21)

Kolm aastat järjest FC Levadia koosseisus Eesti meistriks tulnud Tarmo Kink ja Tihhon Šišov siirdusid Ungari meistriliigaklubisse Györi ETO FC. "Eesti liiga on Euroopa üks nõrgemaid ja paistab, et läheb veel nõrgemaks," põhjendas Kink välismaale minekut.

Ungari jalgpalli hiilgeajad jäävad koos Ferenc Puškase tähelennuga 1950ndatesse ning praegu nende klubid eurosarjades esimest ega teist viiulit ei mängi. Tarmo Kink möönis, et seetõttu vaagiski ta ETO pakkumist kaua.

"Viimasel hetkel jäin nõusse. Võib-olla oleksin soovinud mõnda kõvemasse klubisse siirduda, kuid Eestist on seda raske teha, sest keegi ei käi siinseid mänge vaatamas. Ungaris on lihtsam tippklubidele silma jääda, sest agendid käivad pidevalt mänge vaatamas," rääkis 3,5aastasele lepingule allkirja andnud Kink.

Kink: normaalne riik, mingit kino ei toimu!

Vähetähtis pole ka kohalik eluolu. "Ungari on normaalne Euroopa riik, mingit kino ei toimu," muigas Kink ja meenutas vastupidise näitena suvist käiku Rumeenia klubi Buzau Gloria juurde: "Kui üks mees sõidab mersuga ja teine tuleb talle hobusega vastu, pole olukord ikka normaalne."

Samas loodab 23aastane Kink, et Tartust veidi suurema Györi linna esindusklubi on hüppelaud enne mõnda tippliigasse siirdumist. "Kui endast hea mulje jätan, saab aasta või kahe pärast loodetavasti edasi liikuda. Kõigepealt on tähtis end põhikoosseisu murda," märkis Kink, kelle jaoks on ETO karjääri teine välisklubi – enne Levadiaga liitumist 2006. aasta suvel kuulus ta kolm ja pool hooaega Moskva Spartaki ridadesse.

Levadias ja Eesti koondises nii vasakul äärel kui ka edurivis mänginud Kingi sõnul osteti ta Györi klubisse eelkõige kui ründaja, mis tähendab, et mänguaja nimel tuleb tal hakata konkureerima 2008. aastal Ungari meistriliiga parimaks mängijaks valitud Peter Bajzati ja Montenegro koondislase Bojan Brnoviciga.

Šišov: tahtsin ammu välisklubisse pääseda

Palga poolest nimetas Kink lepingut pigem heaks kui rahuldavaks. "Väga hea oleks, kuid teeniks kuus miljoni, aga seda ma ei teeni. Eesti mõistes on palk muidugi väga hea, kuid tippriikidega võrreldes tundub kerge nohuna," lausus Kink.

Kui Kingi välislepingut võib üldjoontes kirjeldada kui "lõpuks ometi sündmust", siis 25aastase äärekaitsja Tihhon Šišovi välismaale minek kuulub pigem meeldivate üllatuste valdkonda. "Tahtsin juba ammu välisklubisse pääseda. Hea, et pakkumine tehti. Tingimustega olen igati rahul," ütles silmanähtavalt õhevil Šišov eile enne äralendu. Ka tema sõlmis Ungari klubiga 3,5aastase lepingu.

Kinki ja Šišovi ootasid Györis ees seal testimisel olev FC Flora ründaja Jarmo Ahjupera ja Tartu JK Tammeka kaitsja Timo Teniste.

Ungari meistrivõistlusi peetakse sügis-kevad süsteemis. Mullu pronksmedali võitnud ETO seis pole hetkel kiita – sügisringi järel hoitakse liigatabelis 16 meeskonna seas alles 13. kohta. Tõsi, neljandast kohast lahutab neid vaid kuus punkti. Eesti koondislaste uus koduklubi siirdub peagi treeningulaagrisse Türki, meistrivõistlused jätkuvad 21. veebruaril.