Foto: Reuters
Talisport
8. jaanuar 2009, 00:00

Dæhlie olla Šveitsi suusakuninga Cologna kõrval kui poisike (13)

Uut suusakuningat võis oodata kust tahes, kuid mitte juusturiigist. Aga nii ta läks. Šveitslane Dario Cologna, äsjase Tour de Ski võitja, on troonile istumas. Asjatundjad ja testid väidavad, et Cologna on sama kõva kui Bjørn Dæhlie, kui mitte parem.

Pärast Dæhliet on suusakuninga troon tolmu kogunud. On mitut masti printse, kuid keegi neist pole väärinud absoluutse valitseja tiitlit. Üks võidab täna, teine homme, üks triumfeerib sprindis, teine klassikas, kolmas uisus. Cologna on erand. Ta võib võita täna ja homme. Sprindi ja klassika ja uisu.

"Cologna tugevus peitub selles, et tal puuduvad nõrgad küljed," tõdeb Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver.

Suusaajaloo suurim supertalent?

22aastase šveitslase tõusu oskasid asjatundjad oodata. Tunamullu võitis Cologna U23 MMilt kaks kulda, mullu ühe. Oli vaid aja küsimus, millal ta täiskasvanute seas läbi lööb.

"Cologna on supertalent," avab Šveitsi suusaajakirjanik Toni Nötzli kaasmaalase tausta. "Meie ainus suusastaar Andy Grünenfelder treenis hullumeelsuseni, et võita üks medal – Calgary olümpia pronks. Võrreldes Grünenfelderi treeningmahtudega, teeb Cologna seni veel tervisesporti."

Põhjusi, miks Cologna juba nõnda noorelt medaleid sihib, on kolm.

Esimese esitab Cologna ise. "Olen mitmekülgne. Jõudsin suusatamise juurde alles kolmeteistkümnesena. Kuuesena täitis mu elu jalgpall, edasi armusin mäesuusatamisse, sealt edasi jalgrattasõitu. Ühel hetkel proovisin murdmaad ja sain hoobilt aru – see ala on mõeldud just mulle. Aga ma mängin jalgpalli ja sõidan rattaga endiselt, kuigi vähemal määral."

Teine Cologna edu aluspost on organismi erakordsed võimed. Nötzli sõnul olid noore šveitslase hooajaeelse koormustesti tulemused olnud paremad kui Axel Teichmannil ja teistel Saksamaa koondise liikmetel.

Suusatamises ei võida medaleid need, kel pole head maksimaalse hapnikutarbimise võimet. Ses elemendis olnud Dæhlie täiesti omast klassist. Kui väga heaks peetakse näitu 85 ml/min/kg (milliliitrit minutis kehakaalu kilogrammi kohta), siis Dæhliel olnud see väidetavalt 95. Ja Colognal pügal-kaks rohkemgi. Ehk siis fenomenaalne.

Norra upitas Cologna troonile

Kolmas põhjus, miks Cologna kuningatrooni sihib, peitub treenerites. Ühelt poolt Šveitsi kestvusalade traditsioonid – Alaver palub meenutada, mis rahvusest on jalgratta eraldistardist sõidu kahekordne maailmameister ja olümpiavõitja Fabian Cancellara – teiselt poolt suusatamise sünnimaa Norra know-how.

Kui riigil endal Mati Alavere pole, tuleb need sisse tuua. Aastaid treenis Šveitsi koondist ja kasvatas Colognat norralane Ulf Morten Aune. Muide, Eesti sprindikoondise juhendaja Bjørn Kristiansen oli tema assistent. Nüüd, kus vili küpsema hakkab, on kõrval abistamas suusaäss Anders Auklandi vend Frederik.

Šveits on oodanud oma järgmist suusaässa kaks kümnendit, ja mitte ainult oodanud, vaid selle nimel tööd teinud. Nüüd on tulemus käes. "Loodame kõik siin, et järgmised kümme aastat pole Colognale maailmas vastast. Tour de Ski võit oli alles algus, noormees pole oma tegelikke võimeid kaugeltki näidanud," kinnitab Nötzli.