Foto: Marianne Loorents
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
24. jaanuar 2009, 00:00

Glebovalt rööviti medalivõimalus (30)

Jelena Glebova esitas iluuisutamise Euroopa meistrivõistlustel Helsingis lühikava puhtalt. Vaat et perfektselt. Kui ta lõpetas, pigistas treener Anna Levandi rusikad kokku – jess! Glebova näitas ise ka selget rõõmu välja. Ja siis, kui hinded ilmusid... külm dušš.

Just enne Glebovat oli soomlanna Laura Lepistö teinud tehniliselt kergema kava ja ühe hüppe järel käega jääd puudutanud. Ent Lepistö sai 56 (jäigi parimaks), Glebova 43 punkti... Õpilase ja treeneri näod venisid pikaks-pikaks, Levandi silmanurka tundus tungivat pisar.

Medalid soomlastele

"Nad lihtsalt tahavad, et soomlased medalid võidaks!" purskas Glebova. "See on täiesti ebaaus. Kaks kolmekordset hüpet loeti kahekordseks. Ma ei tea, mida teha! Kas pean neljakordseid hüppama?"

Tragikoomilisim kogu asja juures oli see, et konkurendid õnnitlesid Glebovat: tegid meist kõige paremini! Levandile ütlesid teiste riikide kolleegid sama. Keegi ei saanud aru, mis toimub – ka kohtunikud ja spetsialistid, kes ise laua taga ei istunud, mitte.

Glebova ja Levandi ootasid, kuni teleülekanne jõudis DVD-le, ja hakkasid Eesti ajakirjanike seltsis seda vaatama.

Esimene hüpe – kolmekordne lutz, mille Glebova alles siin Helsingis otsustas kavasse võtta. Ta möönab, et kolmandast pöördest jäi veidi puudu, aga kindlasti mitte veerand pööret – sellest alates võib hinde madalamaks võtta. See hüpe annab 6 punkti, kuid kohtunikud olid selle lugenud kahekordseks ja lisanud rea miinuseid, nagu olnuks tegemist selge kukkumisega, ehkki maandumine oli täiesti puhas. Kokku kõigest 1,22 punkti.

Glebovat tunnustati

Järgnes kahe kolmekordse toe-loop’i kaskaad. Glebova keris seda edasi ja tagasi, vaatas stoppkaadrite haaval. Levandi vangutas pead: täiesti puhtalt sooritatud element! Ent kohtunikud olid taas ühe pöörde vähemaks märkinud ja rea miinuseid lisanud. Punkte selle hooaja tavaliste 8,7–8,8 asemel 3,9.

Edasi läks veel "paremaks". Glebova sooritas pirueti, mille eest ilutses tabelis lihtsalt ümmargune null. Vajalik pöörete arv tuli täis, vähemalt esimene tase ehk minimaalselt 2 punkti tulnuks anda.

Eestlasi tuldi sõidu järel kohe õnnitlema, paljude arvates pidanuks Glebova Lepistöt edestama. Sama mõte oli uisupiiga endagi peas. "Arvan, et umbes 13 punkti võeti lihtsalt ära," ütles ta esimese emotsiooni ajel, mõni minut pärast võistlust.

Mis edasi? Protest? Uisuliidu peasekretär Gunnar Kuura teatas esiti, et protestil puuduks sisuline mõte, sest kohtunike sisulisi otsuseid muutma ei hakata. Kui ainult mõni number on kogemata valesti löödud, parandatakse see ära.

Mitu tundi pärast võistlust hakkas Levandi siiski koostama kirja, mis tema arvates hinnetes õigustamatu oli. Kuura sõnul vormistatakse see ametlikuks protestiks. Kuid rahvusvaheliste reeglite järgi arutatavat asja ainult võistlusjärgsel kohtunike koosolekul ja ettepanekuid võetakse heal juhul arvesse tulevaste võistluste tarbeks.

"Kahju! Nii hea sõit oli! Kindlasti hooaja parim, võib-olla ka terve karjääri," resümeeris Glebova, kes alustab täna vabakava 13. kohalt. "Kava oli raske. Kellelgi polnud kolmekordset lutz’i pluss kahe kolmese hüppe kaskaadi. Artistlikkuse hinne oli ka minu kohta kõrge. Ju siis vaadati, et tuleb tehnikapoolt maha võtta."

Kaksikjuhtimine on soomlannade Lepistö ja talle poole punktiga alla jäänud Susanna Pöykiö käes. Itaallanna Carolina Kostner jääb maha viie silmaga.