Talisport
24. jaanuar 2009, 00:00

Põrguvärk!!! Piinamine Otepää moodi (22)

Inimese piinamine on tänapäeval seadusega keelatud. Inimkonna ühed arukamad leiutised – piinamisinstrumendid – on muuseumides luku, riivi ja kuulikindla klaasi taga. Või kas ikka on...

Äsja ametisse astunud USA president Barack Obama on lubanud sulgeda Kuuba saarel asuva Guantanamo vangilaagri, kus kinnipeetavaid väidetavalt piinatakse, mis on ebainimlik ja arenenud riikides valitseva 21. sajandi mõttemalliga sobimatu.

Aga – oleme ausad – aeg-ajalt tahaks ju kedagi õudselt piinata! Kusjuures tihtipeale järjekordse kordasaadetud lolluse pärast iseennast. Kuidas seda teha?

Läbige jalgsi Otepää MK-rada ja teile meenuvad Winnetou indiaanlastejutud, kus punanahku kimbutanud kahvanägu järgemööda natuke maha lasti, natuke üles poodi, natuke ära uputati ja natuke ära kärsatati.

Kõditamine

Piinamisprotsess Otepää moodi algab staadionilt lahkuva Harimäe tõusuga. Inimest on teatavasti võimalik surnuks kõditada. Vaja ainult korralikku udusulge. Harimäe tõus seda teebki. Alguses rühib inimene, naeratus näol, tempokalt üles. Varsti asendub naeratus irvega ja tõusu lõppu jõudes valugrimassiga, läbi mille üritab "kõditatav" veidi õhku sisse ahmida.

Venituspink

Järgmine instrument, mida MK-rajal jalutav inimeseloom kogeb, on venituspink, mis oli keskaja üks levinumaid piinariistu. Pingile kinnitatud ülekuulatavat venitati kuni lihaste rebenemiseni.

Tänapäevane venituspink on Hobuseraua tõus, mis venib iga sammuga aina pikemaks ja muudab lihased lodevaks kui makaronid.

Kui keskajal leidis venituspink Eestis laialdast kasutamist kui hea moodus tunnistuste väljapressimiseks, siis tänapäeval pressivad eestlased venituspingiga (loe: Hobuseraua tõusuga) Veerpalu ja Mae rivaalidest elumahlu välja.

Surnukskeetmine

Hansalinnade edu aluseks oli vilgas kaubandus ja head suhted. Lihtsaim viis heade suhete rikkumiseks on petmine. Rämedaim petmismoodus aga valeraha levitamine. Keskajal keedeti inimesed sellise sigaduse eest surnuks. Retsept oli lihtne: kurinahk patta, tuli alla ja keeta, kuni pajasolija enam ei piiksu.

Umbes sama kogeb inimene, kui ta ronib üles Tehvandi tõusust. Mõrvarlikem rajalõik ajab kõigepealt kuplialuse korralikult kuumaks ja hakkab siis tasapisi küpsetama. Tõusu lõpuks tahab liha luude küljest lahti tulla ja mõlemast kõrvast purskab kuuma auru – täpselt nagu Tomi ja Jerry multikas.

Surm Hiina stiilis

Suusatamises hiinlased (veel) ilma ei tee. Ent nende piinamismeetod sobib suusarajale kenasti. Nimelt tilgutasid hiinlased inimesi surnuks – pandi sindrinahk toolile, kus vesi pähe tilkus. Piinatav läks hulluks ja andis ajuturse tõttu otsad. Selline pikk tilgutamine on ka Püksisääre tõus. Ei ole ta üleliia järsk, aga venib pikaks nagu kaameli ila. Kõditamiselt, venituspingilt ja keedupotist läbi käinud inimkeha on Püksisääre lõpuks täielik kutupiilu (võro k. surnud part – toim).

Neljaksrebimine

Et kutupiiluga lõplikult arved klaarida, rebib rada ta lõpuks neljaks. Nii karistati Inglismaal riigireetjaid. Pole selge, mille on Otepää kõigi tõusude ja laskumiste kadalipu vapralt läbinud inimene reetnud – usutavasti terve mõistuse – aga finišisirgele jõudes on kõik läbi. Keha, mõistus, hing ja süda panevad kõik sajaga eri suundades ajama.