SKANDAAL: Siililegi on selge, et pall ei ole täielikult joont ületanud. Äärmisel juhul on nahkkera joone kohal. Aga mis selge siilil, pole selge abikohtunikul. Armeeniale kingiti värav ja viigipunkt. Foto: ETV
Jalgpall
30. märts 2009, 00:00

Julm jalgpallirööv Jerevani linnas (32)

Eesti jalgpallikoondis mängib võõrsil nii kindlalt ja külmavereliselt haruharva. Üleeile vääriti Armeenias võitu, kuni Luksemburgi joonekohtunik Marco Tropeano skandaalselt selle võidu röövis. 2:2 viigiväravast räägitakse veel kaua.

Tiksub mängu 87. minut, Eesti juhib Konstantin Vassiljevi ja Sergei Zenjovi väravatest 2:1. Esitatud on igati küps, kahtlemata kolme punkti väärt partii.

Ent siis sekkub saatus. Või õigemini: Luksemburgi kohtunikud.

Peaarbiiter Luc Wilmes lubab armeenlastel karistuslöögi enne vilet lahti mängida. Sergei Pareiko saab Gevorg Hazarjani pealöögile käe vahele, kuid pall liigub edasi Eesti värava suunas. Näib, et tõrjest siiski piisas – Taavi Rähn spurdib kohale ja lööb palli minema. Aga ei, abikohtunik Marco Tropeano näitab: värav!

Armeenlased juubeldavad, nemad ei tea, et videokordused reedavad: tervenisti ei ületanud pall joont kindlasti, kui üldse.

Rüütli nõuab videokordusi

Pressiruumis näitab keegi kohalik fotograaf hiilgavat pilti: no ei ole väravat! Aga armeenlasi nähtu ei veena, üks teatab: "Palju õnne, hea viik!" Ja teine küsib Tarmo Rüütlilt: "Ega te löönud 2:1 suluseisust?"

Kui Armeenia meedia ees hoiab Rüütli end vaos, siis eestlastele vastates enam mitte. "Kurat võtaks, kui ikka ei näe, ära lehvita seda lippu ega kujuta endale asju ette! Olen pooldanud videokorduste sisseviimist juba aastaid. Ma ei mõista, miks peab pidevalt vastutuult pissima. Miks on jalgpall teistsugune mäng kui teised?"

Aga tal jätkub vitsa ka omadele: "Kurat, ise tegime kõik, et see olukord tekiks. Seepärast ei taha ka väga viriseda."

Nali! Ebanormaalne!

Mängijad olid karmi otsuse suhtes üksmeelsed ja halastamatud: ebanormaalne, ebaõiglane ja nii edasi.

"Täiesti vale otsus. Ei tea, kuidas ta sai nii valesti näha. See ei ole normaalne! Taavi lõi palli ära meeter enne joont," kirus Pareiko. "See on ju endine NSV Liit. Võib-olla kohtunikud kartsid, mis nendega pärast juhtub."

"Nali," kostis kapten Raio Piir-oja. "Kohtuniku asukoht oli müstiline, ta ei saanud sealt midagi näha. Korralikku liigat Luksemburgis pole, ka kohtunikud on poolamatöörid. Kui publik vilistas, vilistasid kohe ka nemad."

Ta jätkas: "S**t tunne on. Ma küll koondisemängudest midagi nii valusat ei mäleta. Aga mis teha, kui nii väikesed oleme."

Samas uskusid pallurid, et ülehomseks kordusmänguks unustatakse ebaõnn ja võetakse kaasa vaid sportlik viha.

"Kättemaksuiha on päris korralik," ei salanud Rähn.

"Riietusruumis olid poiste pead norus, aga see läheb üle. Tallinnas tervitab armeenlasi krõbe külm, halb väljak ja vihale aetud vastane," lubas Piiroja.

Ja Rüütli lõpetas: "Kurat seda teab, palju me sest koduväljakust eelist saame. Platsi sulatatakse minu teada praegu. Äkki tuleb hoopis selline tümpa-tümpa mäng nagu vati sees."