Foto: Mati Hiis
Talisport
6. aprill 2009, 00:00

Veerpalu dopingu-süüdistusest: "Kui tipus oled, siis sellest ei pääse!" (22)

Eile Soomes hooajalõpu suusavõistluse võitnud kahekordne olümpiavõitja ja kahekordne maailmameister Andrus Veerpalu tõdeb järjekordset dopingukasutamise süüdistust kommenteerides: "Kui tipus oled, siis sellest ei pääse!"

Eelmise nädala lõpus avaldas Austria ajaleht Kurier artikli, milles antakse aimu võimalikust dopinguskandaalist. Paraku heidetakse halba varju ka Veerpalule. Väidetavalt oli 38aastane eestlane endise Austria suusatreeneri Walter Mayeri juhitud verepanga klient.

Uurimine alles käib

Kurier avaldab, et Ramsau ühes väikehotellis oli aastatel 2002-2005 toas number kaheksa kõik vajalik vereülekannete tegemiseks. "Mina pole seal küll kunagi ööbimas olnud," ütleb Veerpalu. "Praegu võistlen Soomes, ei olegi veel täpselt näinud, mida nad kirjutanud on."

Artiklist selgub, et verepangal oli 120 klienti – suusatajad, ratturid, ujujad. Peale Veerpalu mainitakse austerlasest suusatamise olümpiavõitjat Christian Hoffmanni, tema kaasmaalasi, laskesuusatajaid Wolfgang Pernerit ja Wolfgang Rottmanni ning rattur Georg Totschnigi.

Austrias uurimine alles käib, pihitooli istus ka Mayer. Kuid Soome suusakoondise endine treener, nüüd dopingu vastu võitlev Kari-Pekka Kyrö vihjas juba aasta tagasi ajalehele Ilta-Sanomat Austria verepangast, kus sportlased võistluse eel hapnikurikast verd tankisid.

Toona märkis Kyrö, et seal käisid ka nende sugulasrahva kangelased. Õhtulehe küsimusele, kas sugulasrahva all pidas ta silmas eestlasi, vastas Kyrö pärast pikka pausi: "Ei vasta sellele küsimusele."

Veerpalu on varemgi süüdistuselaviini alla sattunud. Viimati veebruarikuus Tšehhimaal Liberecis, kui ta teist korda maailmameistriks tuli. Toona võtsid rünnaku ette norralased, kes hiljem vabandasid.

"Pärast võite on selliseid süüdistusi ikka olnud," nendib Veerpalu üksnes talle omase maameheliku rahulikkusega. "Praegune rünnak tuli siiski üllatusena. Ja eks see teeb valu ka," lisab otepäälane otsekoheselt.

Kohtuskäik nõuab aega

Ehk oleks Veerpalul õigem poriloopijad kohtusse anda? "Kohtutee veniks liiga pikaks ja tüütuks, mul on niigi vähe aega," lausub peatselt oma kuuendateks olümpiamängudeks valmistuma hakkav Veerpalu.

Ka Veerpalu treener Mati Alaver ei pea kohtuuste kulutamist mõistlikuks. "Kui Lance Armstrong (seitsmekordne Tour de France’i võitja – toim) käiks kohtus kõikide väljaannetega, kes on seostanud tema tulemusi dopinguga, ei jõuaks ta järgmised viiskümmend aastat trenni," tõdeb mainekas treener.

Samas on Alaver jälginud, kuidas positiivse dopinguproovi andnud Venemaa laskesuusatajate hea nime eest kodumaal võideldakse. "Venelased on võitluseks WADAga (maailma antidopingu agentuur – toim) moodustanud 50-liikmelise rühma, kuhu kuuluvad ka teadlased. Aga see pole meie tee," ütleb Alaver.