Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
15. jaanuar 1999, 00:00

Chalupa võitu ei sihi

Homme Tallinnas toimuva kuuenda rahvusvahelise sõudeergomeetrite võistluse Alfa 99 üks tõmbenumbreid on tšehh Vaclav Chalupa (30). Sõudmise MM-idelt ühepaadil viis hõbedat ja mullu pronksi saanud Chalupa pidi Tallinnas ka mullu võistlema, ent siis tõmbas haigus mehe plaanidele kriipsu peale.

Nagu paljud sõudmistipud, nii ka Chalupa ergomeetreid eriti ei salli. “Ergomeetrivõistlusel loeb hetkeline jõupingutus,” lausus Chalupa. “Talvel treenin ergomeetril vaid vastupidavust suvisteks etteasteteks.”



Siiski ei kavatse tšehh laupäeval peksupoisi rolli jääda. “Tulemus ei ole mulle küll tähtis, ent kui ma võrdlen mulluseid aegu enda omadega, siis arvan, et ma ei võida ega jää ka viimaseks,” leidis möödunud nädalal ergomeetrite Tšehhi meistrivõistlused võitnud Chalupa. Tõsi küll, Tšehhis oli distantsiks 2000 meetrit, Tallinnas võisteldakse poole lühemal võistlusmaal. Chalupale tiitli toonud aeg 5.54 oleks mulluses 30—39-aastaste maailma edetabelis sakslase Mathias Siejkowski (5.43,2) järel teine. Jaanson on 5.56,3-ga selles pingereas kaheksas.



Chalupa on tiitlivõistlustel kogunud kamaluga medaleid, aga siiani puudub mehel kuld. “Loodan igal aastal, et tuleb täistabamus,” imestab tšehh võidujumalanna tujutsemiste üle. “Praeguse plaani kohaselt üritan tiitlivõitu Sydney olümpiani, eks siis paistab, kas jätkan või mitte.”



Chalupa konkurendiks on läbi aegade olnud Jüri Jaanson, kellega tšehh on tuttav kümme aastat. “Kunagi ei tea, millega Jüri sind võistlusrajal üllatab,” iseloomustab Chalupa vana tuttavat.



Lisaks Chalupale võistlevad Tallinnas teiste seas ka kahe viimase aasta võitja Klaus Geiger (Soome), Iztok Cop (Sloveenia), Horst Nussbaumer (Austria), Andris Reinholds (Läti) ja Jüri Jaanson.



Võistlused TOP-i tennisehallis algavad homme kell 11, finaalid kell 15. Pealtvaatajatele teeb jälgimise mugavaks suur ekraan, millel sõitude hetkeseis on esitatud reaalajas paadisõiduna.