Mart Poomi viimane tõrje Eesti rahvuskoondises.Foto: Tairo Lutter
Jalgpall
10. juuni 2009, 19:07
Vaata ka galeriid!

Mart Poomi lahkumismäng Eesti - Portugal lõppes 0:0 (28)

Eesti jalgpallimeeskonna kauaaegse esiväravavahi Mart Poomi 120. ja ühtlasi viimane mäng rahvuskoondises lõppes 0:0 viigiga tugeva Portugali vastu. Kas saab olla paremat lahkumismängu! 

Eesti suutis suurema osa ajast Portugali vastu võrdselt mängida, vaid esimese poolaja lõpul jäädi surve alla. Kuid ohtlikke pealelööke tegi Eesti rohkem ning oli viimasel veerandtunnil isegi värskem.

Esimest korda koondise ajaloos viigistas Eesti Portugaliga, varem oli samale vastasele kuus korda kaotatud.

Vaata pildigaleriid Mart Poomist ja mängust!

Teine poolaeg

Ülikonnas Poom tänab veelkord publikut! 

Kõlab lõpuvile, 0:0! 

Kohtuniku lisaminutid käivad, Eesti surub. 

89. minut: Raul Meirelese löögi järel saab pall õnnetu põrke Bärengrubi jalast, kuid õnneks kukub pall otse Pareikole kätte. 

88. minut: pärast pikka rahulikku lõiku on läinud andmiseks - nüüd lööb Voskoboinikov teravalt peale, kuid Beto tõrjub. Rahvas skandeerib: "Eesti! Eesti!" 

87. minut: Portugalil tekkis ohtlik kiirrünnak, kuid vahetusmees Hugo Almeida pealelöök ebaõnnestub.

86. minut: Beto tõrjub nurgast Kruglovi löögi. 

83. minut: Edinhol hea võimalus, kuid lõi liiga pehmelt. 

78. minut: Purje lonkab ja tuleb väljakult ära. Mängu Tihhon Šišov. Eesti viimased vahetused on olnud kaitsvad, kuid kodumeeskonnal polegi enam ründajaid varupingil.

Mäng on pisut rahunenud. 0:0 poleks Eestile halb tulemus. 

70. minut: Zenjovi asendab Sander Puri ja Kinki Dmitri Kruglov. 

69. minut: Edinho kukkus karistusalas, kuid pigem lükkas tema Bärengrubi kui vastupidi. 

Teisel poolajal on Eestil olnud rohkem võimalusi kui Portugalil. Ilma mõne staarita ei tundu külalismeeskond kuigi ohtlik. Kuid eks Portugali madalseisu tõestab ka nende praegune tabeliseis - 9 punkti 6st mängust. 

64. minut: Jäägeri hea tsenderduse järel lööb Voskoboinikov kavala kaarpalli, mis on langemas lati alla, kui vv Beto selle hüppel üle otsajoone lükkab.

61. minut: Purje ei ulatu napilt pallini. Imelik küll, aga Eesti on juba viis minutit surunud. 

60. minut: kahe kuulsa keskkaitsja vahetus - lahkub Ricardo Carvalho (Chelsea) ja tuleb Pepe (Madridi Real). 

56. minut: Kink lõi karistuslöögi umbes 28 meetrilt, vv Beto tõrjus alanurgast. 

54. minut: Eesti tegi ründava vahetuse - Voskoboinikov Vungi asemele. 

52. minut: ka Kink on "amatöör" - otse õhust saatis palli kümme meetrit üle värava. 

51. minut: Eliseu sai käega mängimise eest kollase kaardi. 

48. minut: Zenjov lõi ristnurgast napilt mööda. 

Kui Portugal viimati Tallinnas käis, võideti MM-valikmängus 1:0. Tookord lõi värava Cristiano Ronaldo. Portugal mängis siis kindla peale, seda julgemalt peaksid nad täna üritama.

Esimene poolaeg

Kõlas poolajavile. Üks võimalus, aga võib-olla poolaja parim, jäi Eestile. 

Kohtunik lisas 2 minutit esimesele poolajale. 

Pareikol on olnud palju rohkem tööd kui Poomil, ehkki tõrjet pole ta endiselt pidanud tegema. 

41. minut: Eliseu lööb lähedalt viis-kuus meetrit üle värava. Jalgpallifännid skandeerivad tavaliselt seepeale: "Amatöör! Amatöör!" 

39. minut: Bärengrub suunab palli Edinho eest napilt üle otsajoone. Nurgalöögi järel lööb Portugal veelkord ohtlikult, kuid keegi kaitsjaist saab jala ette. 

Portugal on pärast Poomi lahkumist isegi aktiivsem, kuid pealelöögini pole jõudnud. Pareiko osaks on jäänud tsenderduste püüdmine. 

32. minut: Pareiko sekkub esimest korda mängu. Nii õnnestuski Poomil lahkuda nullimänguga.

31. minut: vahetus Poom - Pareiko. SUUREPÄRASE KARJÄÄRI LÕPP! Poom ulatab kaptenipaela Piirojale. Rahvas tõuseb püsti ja plaksutab.

29. minut: Pareiko on tulemas vahetusse! 

27. minut: nurgalöögi järelolukorrast pääseb Ricardo Carvalho löögile. Väravajoonel seisnud Jääger hoiab Poomi nullimängu. 

26. minut: info A. Le Coq Arenalt ütleb, et Pareiko läks sooja tegema. Kas tuleb varsti väravavahtide vahetus?

24. minut: peapallile liiga ägedalt hüpanud Eliseu vigastab Bärengrubi. Kuid Eesti kaitsja jätkab. 

20. minut: Poom! Eesti teenekas väravavaht püüab Nani löögi. Polnud küll väga terav löök, kuid täpne positsiooni valik vääris kiitust. 

Eesti võimalus on publikut ja mängijaid elavdanud. Mõne minuti jooksul hoiab Eesti tunduvalt rohkem palli kui vastane. 

14. minut: järsku tuli Eesti supervõimalus! Zenjov söötis värava ette ja Purje oli seal täiesti vaba! Kuid ta lõi väravavaht Betole käeulatusse. Beto tõrjus ja Purjel oli kordusvõimalus, kuid ta ei saanud enam korralikult jalga pallile alla. 

13. minut: Poomil oli võimalus esimest korda mängu sekkuda, kui ta püüdis madala tsenderduse. Nojah, lahtilööke oli Poom teinud varemgi.

7. minut: Nani pn ääres endiselt ohtlik. Mees tahab end tõestada, sest pääseb Portugalis harva platsile - peamiselt siiski põhjusel, et mängib koondises Cristiano Ronaldoga sama kohta.

5. minut: Portugali ohtlik rünnak. Nani murdis äärest läbi ja söötis värava ette Edinhole, kes lükkas jala ette, kuid saatis palli kaarega üle värava. Poom ei pidanud veel sekkuma. 

3. minut: Portugali suluseis oli tunnistus mängu esimesest rünnakuüritusest, muidu olid esimesed minutid rahulikud. 

Taani kohtunikebrigaad vilistab mängu. Muide, Taani on praegu MM-valikturniiril Portugalist grupis 7 punkti ees ja läheneb kohale finaalturniiril. Portugalil - nii tundub hetkeseisu põhjal - pole loota teisest kohast ja play-offist enamat.

"Aitäh, Mart - meie Poominator", on kirjutatud plakatil, mis tribüünil lahti tõmmatud. 

Poom sai kätte esimesed kingitused.

Portugali hümn kõlas, Eesti hümni esitas meeskoor RAM. Koor oli riietatud jalgpallisärkidesse.

Meeskonnad marssisid väljakule. Poom on kindlasti piisavalt professionaal, et kuni lahkumiseni keskenduda ainult mängule ja mitte mõelda, millise päevaga on tema jaoks tegemist. Poom on ka koondise kapten.

Enne mängu

Nüüd on teada, et Andres Operit pole isegi varupingil. Peatreener Tarmo Rüütli nimetas seitse varumeest, neist kaks väravavahti - Pareiko ja Mihkel Aksalu. Ülejäänud viis on Taavi Rähn, Tihhon Šišov, Dmitri Kruglov, Sander Puri ja Vladimir Voskoboinikov.

Poomi lahkumismängu puhul on Tallinna tulnud tugev vastane - viimasel kolmel tiitlivõistlusel alati vähemalt veerandfinaali jõudnud Portugal, kes küll ei mängi A. Le Coq Arenal parimas rivistuses.

Algkoosseisud. Eesti: Mart Poom, Enar Jääger, Alo Bärengrub, Raio Piiroja, Ragnar Klavan, Martin Vunk, Aleksander Dmitrijev, Tarmo Kink, Ats Purje, Konstantin Vassiljev, Sergei Zenjov.

Portugal: Beto, Miguel, Rolando, Ricardo Carvalho, Goncalo Brandao, Jose Castro, Tiago, Luis Boa Morte, Eliseu, Nani, Edinho.

Mäng algab kell 21.30. Kui kaua Poom mängib, pole teada, kuid ilmselt tuleb tema asemel siis väljakule Sergei Pareiko.

Õhtuleht hoiab lugejaid kohtumise sündmustega kursis.