Jalgpall
9. juuli 2009, 19:21
Mäng läbi!

Nõmme Kalju langes, 0:0 ei viinud edasi (14)

Nõmme Kalju esimene esinemine jalgpalli eurosarjas lõppes neljapäeva õhtul, kui Euroopa liiga esimese ringi kordusmängus viigistati Daugavpilsi Dinaburgiga 0:0. Esimese kohtumise võõrsil Kalju kaotas 1:2.

Teine poolaeg

Lõpuvile kõlas! 0:0 tähendas Dinaburgi võitu. 

Kalju rünnakud on lootusetud ja kohe tekib Dinaburgil kontravõimalus, kuid Zizilevs saadab palli healt positsioonilt mööda.

Ri oligi mees, kes lamas murul. Nüüd lonkab ta vahetusse. Sellega kulub veel sekundeid. 

Dinaburgi mees lamab maas. Ajaviitmine! Väljakul tekib sõnasõda ja Arrudale näidatakse kollast kaarti. 

Kohtunik lisas mängule neli minutit. 

Dinaburg on üksmeelselt kaitsesse tõmbunud, kuid vähemuses Kaljul on raske vastase passiivsust kasutada. 

86. minut. Šuganov võttis palli rinnaga hästi maha ja mängis löögile Tüki, kuid Kalju vahetusmees lõi mööda. 

82. minut. Vahetusest tulnud Ri saadab kaarpalli üle Kaasi, kuid ka üle värava. Keegi Kalju kaitsjaist sai jala vahele, nurgalöök. Kuid sellest midagi ei tulnud. 

Dinaburg tõi ründesse põhja-korealase Ri. Kuid ta pole ainus kauge Aasia riigi mees Dinaburgis. Mängis ka kaitsja Hong, kes varem välja vahetati. Kaht põhja-korealast seega korraga väljakul polnud. 

74. minut. Omapärane, aga Kalju mäng on kümnekesi elavnenud. Šuganovil oli veel üks võimalus, aga kaitsja Kulešov sai jaole. 

Nüüd on teada, et Kalju-Dinaburgi heitluse edasipääseja kohtub Bnei Yehudaga (Iisrael), kes kahe mängu kokkuvõtes sai jagu Simurqist (Aserbaidžaan) 4:0. 

72. minut. Kalju ründab ohtlikult, kuid Šuganovi eest saab kaitsja palli üle otsajoone lüüa. Nurgalöögist tulnud palli saadab Hurt peaga üle. 

71. minut. Kalju viimane vahetus. Lonkav Maccari lahkub ja väljakule tuleb Janar Tükk. 

68. minut. Oh õnnetust, Haavistu sai punase kaardi! Esimene süüdlane oli Novikov, kes kaotas keskväljal palli. Haavistu läks Dinaburgi ründajat takistama ja tõmbas ta selja tagant maha. Et mees pääsenuks muidu üks-üks läbi, oli eemaldamine vältimatu. Nõmme jäi kümnekesi. 

64. minut. Väljaku pikim mees on nüüd Kalju Koljat ehk 205-sentimeetrine Vitali Šuganov, võib-olla maailma pikim ründaja. Ta asendab Rafaeli, kes raputab pead, vist pole rahul, et välja võeti. 

61. minut. Veel üks kauglöök Kaljult, kuid Davidovs püüab kergelt Arruda löögi. Endiselt pole teisel poolajal midagi ohtlikku sündinud. 

55. minut. Kalju esimene vahetus - Tõnis Kaukvere tuleb Smirnovi asemele. Ekskoondislane Smirnov jäigi suurema osa ajast nähtamatuks. 

52. minut. Maccari kauglöögi püüdis Dinaburgi väravavaht. 

49. minut. Terehhov tegi terava nurga alt üpris hea pealelöögi. No ütleme, et mitte nii hea, et pall väravasse lennanuks.

Erinevalt Daugavpilsi-mängust VIP-loožis seekord vaheajal Valgevene õlut ei pakutud.

Esimene poolaeg

Esimene poolaeg läbi. Polnud kuigi sündmusterohke. Kõige ohtlikum oli ilmselt olukord, kui Kaas 11. minutil palli ristnurgast välja tõi. Ehkki see olukord tekkis mittemillestki. 

Kohtunik lisas esimesele poolajale kaks minutit. 

39. minut. Esimese Kalju pallurina teenis kollase kaardi mängiv abitreener Terehhov. 

35. minut. Maccari hea vaheltlõike ja söödu järel pääses Nunes äärest löögile, kuid saatis palli küljevõrku. Polnud parim lahendus. 

Imelist löögioskust näitas üks pealtvaataja, kes tribüünile lennanud palli otse õhust väljakule tagasi saatis. Peaaegu oleks ta tabanud Dinaburgi peatreenerit, kes selja tagant tulnud lööki ei näinud.

30. minut. Esimest korda mängiti jooksu peale pall hästi ette Rafaelile, kuid Krjauklis niitis ta jalust ning teenis teise külalispallurina kollase kaardi. 

26. minut. Olukord, mis algas Daugavpilsi puurivahi Davidovsi erakordselt ebaõnnestunud löögiga otse auti, lõpeb Nunesi löögiga meetri jagu üle värava. 

24. minut. Vastaste peatreener Tamaz Pertila saab neljanda kohtuniku käest suulise hoiatuse, sest mees reageeris liiga ägedalt Dinaburgile fikseeritud veale. 

22. minut. Dinaburgi ohtlik rünnak ei lõpe Kalju õnneks pealelöögiga, kuid külalised on teeninud juba kolm nurgalööki. 

19. minut. Nunesi veast teenib Kalju karistuslöögi. Smirnov sihib pikimat meest Haavistut, kuid lööb palli sihtmärgist viis meetrit üle ja pall lendab otse auti. 

Kalju rünnak pole olnud halb, kuid ettenihutatud üksik ründaja Rafael pole õieti palli puutudagi saanud. Rünnak on äärepoolkaitsjate kaudu. 

17. minut. Balbinot oli kaitses ebakindel, kui lasi palli läbi. Õnneks sellest veast midagi ohtlikku ei sündinud. 

Nõmme Kalju sügavfännid teevad umbes 50-inimeselise kooriga kõva häält. Nendega võrreldes on ülejäänud pealtvaatajad justkui tummad. 

Enne mängu sadanud vihma tõttu on märjal väljakul palli põrge kiire. Seetõttu pole kummagi meeskonna püstsöödud edu toonud, pall põrkab lihtsalt eest ära. Nüüd küll päike juba kuivatab väljakut. 

11. minut. Dinaburgi esimene ohtlik olukord. Karistuslöögi järgses segaduses lõi vastaste ründaja karistusalast peale, pall sai Kalju kaitsjast rikošeti, kuid Kaas hiilgas! Ta tõi palli ristnurgast välja!! 

Paneme vahepeal kirja ka Kalju algkoosseisu. Väravas Rene Kaas, kaitses Martin Hurt, Mikk Haavistu, Diego Balbinot ja Sergei Terehhov, poolkaitses Jevgeni Novikov, Alan Arruda, Murilo Maccari, Maksim Smirnov ja Felipe Nunes, rünnakul Rafael de Nascimento. 

Nonii, nüüd ka rohkem pealtvaatajaid kohale jõudnud. Tuhat on vist juba täis. 

5. minut. Dinaburgi kapten Sokolovs teenib kollase kaardi. 

4. minut. Pall on esimestel minutitel rohkem Kalju valduses. Selge ka, kodumeeskond vajab võitu. Esimene pealelöök Felipe Nuneselt lõpeb nurgalöögiga, mille järel Diego Balbinot saadab palli peaga üle värava.

Kell 19:19. Kus on aga Kalju fännid? Häält tribüünil tehakse, kuid 9000-line staadion on ikka üpris hõredalt täidetud. Ehk on 400 pealtvaatajat kohale jõudnud. Tõsi, avavileni on veel aega.

Kell 19:04 ehk 26 minutit enne mängu hakkas A. Le Coq Arenal tugev vihmasadu, kuid see tundub kohtumise alguseks vaibuvat.