AJALUGU: 22. juuli 2009, Shanghai, sajandi pikim päikesevarjutus. Foto: Scanpix
Jalgpall
31. juuli 2009, 00:00

Andres Oper nägi sajandi pikimat päikesevarjutust (6)

Andres Operi paar esimest Hiina nädalat on möödunud sündmusterohkelt: kord pidi ta harjutama 43kraadises leitsakus, ühel hommikul nägi sajandi pikimat päikesevarjutust.

Oper tõdes, et on napi paari nädalaga jõudnud kogeda juba nii mõndagi. Igaühel ei õnnestu oma silmaga kaeda ka kõige tavalisemat päikesevarjutust – rääkimata siis sajandi pikimast!

"Inimesed tulid Euroopast kohale – taolist päikesevarjutust pidavat juhtuma kord 300 aasta jooksul. Ilm mängis küll natuke vingerpussi – vihma sadas ja oli väga pilvine -, aga viieks-kuueks minutiks lõi täiesti kottpimedaks. Tänavavalgustus pandi hommikul kell pool kümme tööle. Võimas ja jumala naljakas elamus!"

Ta tõi esile teise eredaima üleelamise: "Ühe trenni tegime 43 kraadiga – väidetavalt viimase 60 aasta rekordkuumusega. Seda tunnet on võimatu sõnadega edasi anda. Üsna jalust lõi. Õnneks olid treenerid mõistvad: kui pulsikell näitas, et jõud hakkab raugema, käskisid kohe kergemalt võtta."

Mis on Moskva liiklus võrreldes Hiina omaga

Klubi on Operile eraldanud korteri, kuid autost võõramaalane isegi ei mõtle.

"Kui Moskvas elades arvasin, et liiklus on hull, siis siin on palju hullem. Jätan selle parem nendi endi probleemiks," muigas Oper. "Kodunt trenni ja tagasi on klubi transpordi korraldanud, taksosõit maksab paarkümmend raha ehk paar eurot."

Eesti ühe tuntuma sportlasega on võtnud ühendust ka kaasmaalased, keda püsivalt elavat Shanghais hetkel neli. Kohtutud veel pole, kuid Oper arvas, et see on vaid aja küsimus.

Et jalgpall on Hiinas popp, annab tunnistust kas või tõsiasi, et paar korda on kohalikud linnas Operi juurde astunud. "Üks kord öeldi lihtsalt "Welcome!" ja teine kord küsiti autogrammi. Metropoli kohta üsna ootamatu."

"Ega siin tõestamiseks liiga palju aega anta."

Klubi asjaajamise nimetab Oper väga professionaalseks. Ka treeningud sujuvad kenasti, kuigi: kaaslastest on ta ettevalmistusega maas. Kõik, mis puudutab rolli meeskonnas, mänguaega ja ootusi, olevat täielik mõistatus. Üht-teist saab selgemaks pühapäeval, kui Hiina liiga puhkepausilt naaseb.

"Treener pole mulle midagi konkreetset ütelnud. Palus rahulik olla – ta teab, et minu hooaeg alles algab," sõnas ründaja. "Aga mulle on juba räägitud, et ega siin liiga palju aega anta. Ebaedu korral süüdistatakse esmalt ikka välismaalasi, siis neil pikka pidu pole. Aga see on ka täiesti loomulik."

Oper lisas: "Seni on mängitud ühe, aga võib-olla minnakse nüüd üle kahe ründaja taktikale. Välismaalaste piirangu tõttu konkureerime neljakesi kolmele kohale."