TULEVIKULOOTUS: Treener Toomas Merila jagab näpunäiteid tänavu odaviskes 80 meetri joone ületanud Tanel Laanmäele.
Kergejõustik
8. oktoober 2009, 00:00

Toomas Merila: «Kas Tallinnas on pood, kust saab 40 000 krooniga õnne osta?» (1)

70aastane kergejõustikutreener Toomas Merila sõidab Martna vallast Tallinna tööle ning kulutab aastas bensiinile 40 000 krooni

Samal ajal kui paljud eestimaalased kardavad üha rohkem tööd kaotada, ütleb 70aastane odaviske-treener Toomas Merila: «Mul on tööd kümneks aastaks. Aga seda ei tea kunagi, kui palju elupäevi on antud.»

Merilal oli taas edukas suvi – tema 44aastase treenerikarjääri vältel on Tanel Laanmäe Toivo Moorasti, Sulev Lepiku, Andrus Värniku ja Risto Mätase järel juba viies 80-meetri-mees. Isiklikku rekordit parandasid ka Priit Dolenko, Magnus Kirt ja Timo Moorast.

Lisaks tõusis Eesti naiste esinumbriks Merila tulevikulootus Raine Kuningas. Tõe huvides olgu öeldud, et edetabelit juhib Moonika Aava. Ent Eesti meistrivõistlustel ja Kuldliiga finaalis oli parem Kuningas. «Olen õnnelik, et mul on nii vahva grupp,» nendib Merila.

Merila: «Värnik on olümpiavõitja.»

Nii kehaliselt kui ka vaimselt kadestamisväärselt heas vormis olev Merila liigub vääramatult legendaarse ametivenna Aleksander Tšikini jälgedes ning tegutseb ilmselt staadionil 90aastaseltki. «Nii kauaks ma ei jää,» lausub Merila. «Aga kümme aastat tahaks tööd teha küll.»

Merila paljastab auahned plaanid. «Värnik oli viis suve tagasi Ateena olümpial kuues,» arutleb ta. «2012. aasta Londoni olümpiamängudel tahaks paremat tulemust. Tegelikult on Värnik olümpiavõitja, kui tulemus oleks mõõdetud kohast, kust ta oda parimal katsel teele saatis.»

Võimed lubavad suurde mängu sekkuda mitmel Merila õpilasel. Laanmäe oli 19aastane, kui viskas 81.96. Kiibitsejate hinnangul ei pruugi varaküps atleet spordis kaua vastu pidada. «Aktselerant saavutab tipptulemuse varem,» sõnab ta. «Rekordit ei pea ju viskama 100aastaselt.»

Merila puistab näiteid nagu varrukast. «Steve Backley (neljakordne Euroopa meister – toim) püstitas isikliku rekordi 22aastaselt,» meenutab Merila. «Pärast loopis veel kümmekond aastat 88 meetri kanti. Ka Tanel tahab väga kaugele visata, ta mõtleb treeningutel kaasa.»

Usinalt rühib tippu Kuningas. «Raine on heas mõttes paras frukt,» avaldab Merila. «Hooaja järel ütles ta: «Tahan tugevamaks saada!» Tore, kui sportlast kannustab soov paremaks muutuda. Teda innustas ka Maria Abakumova kiitus. Olümpiahõbe ütles, et Raine viskab tehniliselt kenasti.»

Hing jäi pisut kripeldama

Ometi jäi Merila hing kripeldama, sest vigastused nurjasid Risto Mätase ja Kristo Galeta hooaja. «Paraku läheb alati kellelgi hooaeg untsu,» ütleb treener. «Kristo viskas talvel kõige ilusamini. Kahjuks kukkus ta libedaga õlale ja midagi läks paigast ära. Kristol on 8. oktoobril lõikus.»

Merilas pulbitseb hämmastav energia. Ta sõidab peaaegu iga päev Martna vallast Tallinna tööle. «Paljud uurivad, kui palju mul aastas bensiinile kulub,» märgib Merila. «40 000 krooni. Samas küsin, kas Tallinnas on pood, kust saab selle rahaga õnne osta. Keegi ei tea. Kuid maal olen õnnelik.»

Esimest korda põgenes Merila Tallinnast Vene ajal, kui tal läks spordijuhtidega kemplemiseks. «Toona olin äge noormees, nüüd rahulik vanamees,» naljatab Merila. «Ma olen aedniku kalduvusega inimene. Maalappi niidan traktoriga kuus tundi. Maja on veel lõpuni ehitamata.»