KILLUMEISTER: Jüri Jaansonil jätkub teravmeelseid vasturepliike iga küsimuse jaoks. Foto: Jarek Jõepera
Sport | Muud alad
4. november 2009, 00:00

Jaanson: Coubertin on tore vana, aga olümpial on mul osaletud küll

Vanameister Jüri Jaanson otsustas suures sõudmises jätkata, kuid kaugeleulatuvaid plaane ei sea. Londoni olümpiale läheb ta vaid siis, kui suudab seal midagi ära teha. Õhtuleht saatis Jaansonile (44) meili teel küsimused. Siinkohal kamalutäie tiitlimedalite omaniku vastused.

Kas su otsus suures spordis jätkata sündis otsustamise tagajärjel või oli sul sisemiselt ette teada, et jätkad?

Mõlemad variandid on ühtpidi õiged, teistpidi mitte. Ma pole ju õieti lõpetanud midagi, seega kui üldse, siis peaksin mõtlema pigem lõpetamisest. Algamas on lihtsalt ettevalmistus uueks hooajaks.

Kui tõesti otsustasid, siis millised olid jätkamise plussid, millised miinused?

Tjah?! Esialgu pakub tipp-sõudmine mulle veel väljakutseid, seega tegelen sellega.

Mida abikaasa Tatjana sinu otsusest arvab? Üritas ta sind ümber veenda või vastupidi utsitas jätkama?

Tegime lihtsalt tööplaane.

Räägitakse, et tegelikult sihid sa Londoni olümpiale, mitte ei võta aasta korraga?

Räägitakse, et kui tädile rattad alla panna... Londoni olümpial tuleb midagi ka ära teha. Coubertin on tore vana, aga olümpiamängudel olen juba piisavalt osalenud.

Samavõrd räägitakse, et neljase MM-tiitel on sinuga võimalikum, kui sinuta. Sa oleks ka sel MMil paadi liikuma saanud.

Kõrtsis on enamasti alati tore istuda ja juttu puhuda.

Kas te pole Tõnu Endreksoniga mõelnud kahest moodustada ja noortele – Kaspar Taimsoole ja Allar Rajale – koht kätte näidata? Las kolivad nemad neljasesse?

Mul seisab esialgu ees kõva kolmevõitlus iseenda ja Tõnuga. Kui me kevadel enam-vähem võrdsed pole (teineteise täiendamise mõttes), siis pole kahese moodustamisel mõtet.

Mis võib sinu vanuses enne üles öelda, keha või vaim?

Arvan, et tippspordis on need seotud asjad. Mõlemad toetuvad teineteisele ja kui tugi kaob, siis kukub maja kokku. Vasak puusaliiges andis juba signaali.

On, mis on, üle Londoni sa ikka ei sõua, või...? Oled sa mõelnud, millega tulevikus tegelema hakkad?

Katsun kõigepealt selle talve üle elada. Sõudeliidu majanduslik seis on keeruline ja hetkel pole teada, kas väga-väga vajalik detsembrikuine koondise veelaager toimub või jääb rahapuudusel ära. Lisaks pean viimasel juhul aasta lõpuni hakkama saama ainult oma rahakoti peal. Kumbki faktoritest ei mõju ettevalmistuse kvaliteedile hästi.

Milline sinu aasta kuni järgmise aasta MMini välja näeb? Palju laagreid, palju võistlusi? Kas koormused langevad või püsivad samal tasemel? Kas seoses eaga pead üht-teist muutma või midagi teisiti tegema?

Nagu ülevalpool mainisin, tuleb mul kevadel tasemel olla. Koormuste tõstmisel minu vanuses suurt mõtet pole, intensiivsus võrreldes eelmise aastaga tõuseb.