Kergejõustik
5. november 2009, 00:00

Kurikuulus dopingutreener Graham lihvib uusi teemante

BALCO skandaali tekitaja Trevor Graham: Treenin taas sportlasi. Keda? Ei ütle!

Daamid ja härrad, teie ees on maailma vihatuim treener – Trevor Graham! Mees, kes käivitas kõmulise BALCO labori dopinguskandaali. «Poleks ma toona seda süstalt saatnud, jäänuks kõik see olemata,» tõdeb Graham nüüd. Ja mis kõige huvitavam: ta treenib taas sportlasi!

«Järjekordne vinge aasta Trevori ehk maailma vihatuima treeneri jaoks!»

Selline silt ripub juba viis aastat Jamaicast pärit, kuid USAs tegutseva sprinditreeneri Trevor Grahami kabineti seinal. Kingitus abikaasalt.

Kes on see vihatud Graham? USA viimaste kümnendite üks edukamaid kergejõustikutreenereid. Ent kurikuulsaks sai ta 2003. aastal, kui saatis anonüümselt dopinguküttidele süstla, mis sisaldas selle hetkeni tuvastamatut tehissteroidi THG-d. See sütitas BALCO labori dopinguskandaali, mis puudutas mitut Grahami õpilast – Marion Jonesi, Justin Gatlinit, Tim Montgomeryt…

Viis aastat ei ühtegi intervjuud

Viieaastase vaikimise järel otsustas Graham taas ajakirjanikega suhelda.

«Seda pole kunagi pestud,» lausub 46aastane treener, osutades oma kodus seinale riputatud raamitud särgile. Seda kandis Gatlin 2004. aastal, kui tuli Ateenas 100 m jooksu olümpiavõitjaks. «Nüüd pole me rääkinud aasta või kaks.»

Sealsamas kõrval ilutseb Jonesi võistlustrikoo, mil on juures silt «Pühendatud mu treenerile». Nüüd on Jones Grahami vihkajate eesotsas, öeldes, et süstla saatmine oli treeneri armetu katse ennast karistusest päästa. Dopingu kasutamine olnud Grahami idee.

«Ta valetab minu kohta,» raiub Graham endiselt. «Olin lihtsalt treener, kes tegi õige liigutuse.» Nõnda väitis ta ka uurijatele: sportlased kasutasid keelatud aineid iseseisvalt, tema tahtis lihtsalt pahateod lõpetada. Ja steroidide jagajatega polevat tal mingeid suhteid olnud. Paraku tõestas kohus, et viimane väide ei pea vett. Föderaaluurijale valevande andmise eest pandi treener aastaks elektroonilise järelevalve alla, alles hiljuti sai ta pahkluu ümber olnud rõngast lahti.

Trevor Graham: juhendan, keda ise tahan!

«Kandsin täna üle aasta esimest korda lühikesi pükse,» rõõmustab Graham, kelle põhitööks on nüüd liikumispuuetega inimeste sõidutamine. Skandaalne treener jätkab ka tööd sportlastega, kuid keeldub nende nimesid avaldamast. «Mu kriminaalhooldaja teab täpselt, mida ma teen. Võin juhendada, keda tahan. Ma ei tee ju midagi keelatut,» teatab Graham teema lõpetuseks.

USAs on ta aga persona non grata – olümpiakomitee ei luba teda treeningbaasidesse ja endised õpilased tõrvavad nagu jaksavad. Tõesti maailma vihatuim treener? «Kõik sai alguse sellest süstlast. Kui ma poleks seda saatnud, oleks kõik see toimumata jäänud,» tõdes Graham, oma ajastu üks suuremaid sullereid.

Või siis ainus valge lammas mustade karjas.

Grahami kuulsad õpilased – must ja valge nimekiri

1988. aasta olümpiamängudel 4 x 400 meetri teatejooksus hõbemedali pälvinud Grahami õpilased võib laias laastus jagada kahte rühma: dopinguga patustajad ning need, kes pole veel vahele jäänud.

Esimene grupp: Justin Gatlin, Alvin Harrison, C.J. Hunter, Marion Jones, Tim Montgomery , Antonio Pettigrew, Jerome Young, LaTasha Jenkins.

Teine grupp: Shawn Crawford, Chandra Sturrup, Me’Lisa Barber.