LIHASMÄED: Argo Ader (vasakul) ja Ott Kiivikas võistlushetkel. Kas Kiivikas on puhas poiss ja Ader valemängija? Foto: Teet Malsroos
Sport | Muud alad
30. november 2009, 00:00

SKANDAAL: tantsulõvist musklimees Argo Ader põrus dopingukontrollis? (55)

Eelkõige telesaate «Tantsud tähtedega» võiduga tuntust kogunud kulturisti Argo Aderi dopingu A-proov osutus positiivseks. «Olen seniajani šokis. Ma ei saa aru, kuidas see aine minu organismi sai,» sõnas Ader, keda süüdistatakse stanozololi kasutamises. Tegemist on sama ainega, millega jäi vahele kurikuulus sprinter Ben Johnson.

Laupäeval jõudis meediasse kõmu, et oktoobri alguses toimunud kulturismi Eesti meistrivõistlustel on osutunud üks dopinguproov positiivseks. Variante palju polnud, kuna kontrolliti vaid kaht sportlast – Ott Kiivikast ja Argo Aderit.

Šokeeritud Ader loodab B-proovi peale

Kiivikas ei tahtnud teemat küll pikemalt kommenteerida – «Mängureeglid on sellised, et kuni B-proovi tulemuste avaldamiseni ei saa me rääkida dopingusüüst» –, kuid segaduse hajutamiseks kinnitas, et tema proov oli korras.

Seega jäi sõelale osava tantsumehena tuntud Ader. Õhtulehel ei õnnestunud teda eile vaatamata korduvatele katsetele telefonitsi tabada, küll aga andis ta ütlusi positiivse A-proovi kohta Delfile. «Teadsin, et mind võetakse kontrolli. Ma peaks olema täiesti rumal, kui oleksin teadlikult dopingut tarvitanud ja ikkagi võistlema läinud,» rääkis Ader, kes halva sõnumi sai kätte eelmisel nädalal tähitud kirjaga. «Ma olin šokis. Olen seniajani šokis. Ma ei saa aru, kuidas see aine minu organismi sai. Tarvitasin tõesti mõned kuud enne võistlust USAst hangitud toidulisandeid. Samas uurisin põhjalikult, et seal midagi keelatud sees poleks. Ei stanozololi ega teisi aineid. Ma tõesti loodan, et B-proovi vastus tuleb negatiivne.»

Sihtasutuse Eesti Antidoping testijuhi Gea Muru sõnul saabub B-proovi vastus suure tõenäosusega tänase tööpäeva jooksul.

Spekulatsioon foorumis: Ader lavastati süüdi!

Alginfo Aderi võimalikust dopingukasutamisest pärines Fitness.ee foorumist, kus läks kohe lahti vihane arutelu. Toome ära mõned postitused, tekstid on lühendatud ja toimetatud.

Lauripro: «On levimas intrigeerivad kuuldused, et Eesti meistrivõistlustel võetud dopingutestide vastused on saabunud, aga EKFL (Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit) ei ole nende avalikustamisest huvitatud. Kuigi näiteks EKFLi juhatuse esimeest on kuuldud rääkimas, nagu oleks olnud üks kahest dopinguproovist positiivne! Teadaolevalt andisid seal proovi kaks sportlast. Kas kuuldused vastavad tõele või on see stiilinäide järjekordsest EKFLi «dopinguvastasest võitlusest» – kinnimätsimisest.»

Ants16: «Ma ei imesta, kui lõpuks jäävad mõlemad mehed puhtaks ja dopingusüüdistus lükatakse kellegi kolmanda kaela.»

Ott Kiivikas: «Kõik tulemused avalikustatakse, kui need on lõplikult selgunud ja kinnitatud. Siiani pole EKFL saanud Eesti Antidopingu liidust lõplikku vastust. Loodan, et see vastus on ammendatav ja igasugune spekulatsioon mingist kinnimätsimisest ootab niikaua, kui tulemused selguvad.»

Katsi: «Järgmisel nädalal see sümfoonia alles algab, olgu tulemused siis millised tahes. Kunagi oli suur mull ju Šmiguni prooviga, mis lõpuks osutus siiski negatiivseks. Aga ikka kaheldakse – oli või ei olnud. Ma loodan parimat!»

Lauripro: «Tokko (EKFLi president) ja Kiivikase maffial on nüüd ilmselgelt vaja ära lintsida Ader, sest ta hakkas Otile kannale käima ja too ei kannata, kui keegi hakkab temalt tähelepanu ära tõmbama. Kiivikas võttis ju Aderilt ära leiva ja sepiku reklaamid. Pidid tulema ARGO-SEPIK ja

ARGO-LEIB, aga kus sa seda. Nii kui maffia sellest teada sai, pandi kõik hoovad tööle ja tulemuseks ongi Oti-Sepik ja Oti-Leib. Sama lugu oli ka munareklaamiga.»

Emmimees: «Härra Kalmus on väitnud, et sada protsenti naturaalne on vaid Ott. Marek, kas sa tõesti usud seda?»

Miks kulturistid põruvad just võistlustel?

Bonsuna (ilmselt Marek Kalmus): «Arvake, mis tahate, aga kaldun uskuma küll. Tean väga hästi oma naturaalset piiri. Kui ma poleks Otist 20 sentimeetrit pikem, näeksin oma naturaalses parimas vormis temaga üsna võrdne välja. Meil on Eestis palju suhteliselt samade eeldustega kulturiste. Miks siis on enamasti olnud eesotsas Kiivikas ja Kalmus? Hiljem ka Vähk. Vastus lihtne: keegi teine pole selle nimel nii palju ja regulaarselt vaeva näinud.»

Paprica: «Kuidas on võimalik, et kulturistid põruvad just võistlustel võetud proovidega? Muude alade tegijad jäävad vahele treeningperioodil.»

Alessandro: «Äkki selle pärast, et meil võistlusväliseid proove kulturismis ei tehtagi? Või on keegi kuulnud, et on tehtud?»

Gannibal: «Siin on lihtne põhjus – raha! Kui alaliit tahab kedagi võistlusvälisel ajal kontrollida, tuleb tal WADAle asi kinni maksta.»