Sport | Muud alad
3. detsember 2009, 00:00

Marek Kalmus: «Ott Kiivikas on müünud keelatud aineid!» (87)

Kolm korda patustanud Kalmus räägib kulturismi vastuoludest ja pahupoolest!

Kolm korda dopingukontrollis põrunud kulturist Marek Kalmus otsustas rääkida ala telgitagustest avameelsemalt kui iial varem, tuues päevavalgele ka kümnekordse Eesti absoluutse meistri Ott Kiivikase väidetava patu – keelatud ainete müümise.

Ehkki Kalmus on sportlasena must lammas, pole ta seni koduseid rivaale avalikult sarjanud ja kolmanda vahelejäämise järel tunnistas ka patutegu. Viimane tilk tema karikasse oli Kiivikase eilne intervjuu Õhtulehele. Eesti edukaim kulturist heitis seal halba varju nii äsja vahele jäänud Argo Aderile kui ka Kalmusele.

Kulturismiportaalis pöördus Kalmus Kiivikase poole eriti raevukalt: «Aga kui sa ajakirjanduses juba mainisid, siis mis seal ikka. Vastan samaga. Tänasest päevast ma sind, sitavankat, enam su puhtuses ei toeta. Tiksu sel laval kaks korda aastas ja ole või 50kordne meister ning kujuta endale ette, et kõik on su peale hirmus kadedad.»

Kiivikase eneseupitamine käib närvidele

Telefoniusutluse ajal arutleb Kalmus tunduvalt rahulikumalt. «Ma ei saa öelda, et Ott on midagi keelatut kasutanud,» lausub ta. «Aga Argo ettelükkamine ei olnud ilus tegu. See Oti pidev iseenda esiletõstmine käib närvidele. Ja ma pole ainus, keda see häirib. Ole parem kuss, Ott, ära teiste kohta halvasti ütle.»

EMi hõbedamehe ja MMi viienda koha omaniku Kiivikase spordi- ja eluteelt toob Kalmus kõige mustema faktina esile keelatud ainete müümise. «Vastab küll tõele,» kõlab ta hääl nagu aamen kirikus. «Tokko (Eesti kulturismi ja fitnessi liidu president – toim) on dopingu kasutamist vähemalt avalikult tunnistanud.»

Portaali foorumis kirjutab Kalmus veel julgemalt: «Mida rohkemat tahta mehelt, kes oma äri alustaski just keelatud ainete müügiga Eestis ja kelle suurim arenguhüpe jääb just sellesse perioodi. Ära tule rääkima, et sa pole sellise äriga kunagi tegelnud. Sa ei ole seda tunnistanud, erinevalt su sõbrast Tokkost.»

Ning lõpuks paneb Kalmus i-le eriti rasvase täpi, pöördudes Kiivikase poole nii: «Lükka ümber ka see minu väide, et ma olen ise korduvalt sinult keelatud aineid ostnud! Siis oled sa ikka tõesti paras... Ja see paneb ka kõik sinu teised väljaütlemised, eriti just dopinguteemal, suure kahtluse alla.»

Kalmuse sõnul on ilmselge, miks Kiivikas ja Tokko viimasel ajal puhta kulturismi ideed nii innukalt külvavad – nad tegutsevad oma äri huvides. «Mõlemad tahavad, et alternatiivsed ärid turult kaoksid,» avaldab Kalmus otsekoheselt. Ja lisab: «Paljud kardavad Tokkot, sest on temast sõltuvad.»

MMi parimad mehed kasutavad dopingut

Järgnev Kalmuse mõttekäik üllatab. «Pooldan dopingukontrolli,» sõnab ta. «Kuid amatöörkulturismis (IFBB) see ei toimi. Jutt on silmakirjalik. Olen alaga nii kaua tegelnud ja näen täpselt, mida tehakse. MMi esimese otsa mehed kasutavad dopingut. Proovid võivad ju puhtad olla, see ei tähenda, et nad midagi ei tarvita.»

Aderi dopinguloo puhul nõustub Kalmus asjatundjate arvamusega, et anaboolse steroidi stanozololi jõudmist organismi tunnetab keha kindlasti. Eriti juhul, kui sportlane pole seda varem kasutanud. «Mina kindlasti tunneksin vahet, aga ma ei saa Argo eest rääkida. Võib-olla tema ei tunne,» nendib Kalmus.