Ühtselt: Irina Štork ja Taavi Rand hoiavad teineteist jääl ja ka väljaspool areeni. Foto: MARIANNE LOORENTS
Talisport
9. detsember 2009, 00:00

Ira ja Taavi muinasjutt jääl ja elus (6)

Noorte iluuisutajate Irina Štorki ja Taavi Ranna lugu kõlab kui muinasjutus: nad saavad ilmselt võimaluse esindada Eestit Vancouveri olümpial, sest Taavi vanem vend Kristjan pidi Caitlin Mallory USA kodakondseks jäämise tõttu sellest loobuma.

Ent nagu korralikus muinasjutus ikka, läheb vahepeal ka kehvemini. Ei jäänud palju puudu, et Mallory ja Kristjan Ranna poolt võidetud olümpiapilet jääks Eestil üldse kasutamata, sest Irina ja Taavi olid eelmisel aastal tükk aega lahus. Rohkem meil kedagi seenioride klassis välja saata polekski.

Nüüd teevad Irina ja Taavi koos viimati nimetatu ema, treener Lea Rannaga ümber kaks kava kolmest ja püütakse leida jääaega nii palju kui võimalik. Põigeldakse kahe jääareeni vahet, vahel kiirustatakse ühest otse teise. Lisaks tuleb koolis käia.

Tegemist pole ühekordse projekti ehk olümpiaks valmistumisega. 16aastane Irina ja 17ne Taavi tahavad end uisutada maailma paremikku, minna edu nimel samuti Ameerikasse või kuhu iganes harjutama.

Pikalt vindunud tüli viis kuudeks lahku

Ent mis tingis mulluse lahusoleku? "Ohh..." peidab Taavi näo kätesse. "Kaks aastat tagasi suvel läksime tülli. Uisutasime kuidagimoodi järgmise aasta kevadeni. Säärast aega ei tahaks küll enam kunagi tagasi... Treener ütles lõpuks: ma ei suuda seda enam taluda, käite juunioride MMil ära ja aitab."

Kui Kristjan Rand leidis USAst Mallory näol suurepärase partneri, siis vanema venna eeskujul siirdus lombi taha uut paarilist otsima ka Taavi. Leidiski. "Olime suvel kolm kuud koos. Siis tuli mulle koduigatsus peale, aga see ei meeldinud partnerile. Ütlesin, et saame Eestiski kaks nädalat harjutada, aga ta ei tahtnud tulla. Vastasin, et mina olen kolm kuud siin olnud, sina ei saa kahte nädalat ära käidud. Ja tulin koju tagasi," meenutab Taavi mullust aastat.

"Naastes tulin emale appi nooreks treeneriks. Aga mul oli nii igav. Siis ilmus Ira ühel päeval taas halli. Alguses vaatasime lausa kõõrdi teineteise poole. Lõpuks saime täiskasvanuks ega mänginud enam tittesid. Nüüd on aasta aega kõik jälle hästi!" lausub Taavi naeratades ja Irina noogutab heakskiitvalt: "Ka mina proovisin teisi partnereid, aga jõudsin järeldusele: Taavist paremat ei leia kusagilt!"

Jah, tantsuduo on paar ka päriselus.

Mõlemad on uisutanud tosin aastat, ka Irina kogu selle aja Lea Ranna käe all. Koos hakati sõitma viie ja poole aasta eest.

"Mäletan, et treener helistas mu emale hilja õhtul ja küsis, kas tahan hakata koos Taaviga uisutama," kerib Irina aega tagasi. "Minu unistus täitus. Olin juba mõnda aega lootnud temaga sõita, sest vaatasin, et ta uisutab nii hästi!"

Taavi omakorda ei jõua vanemat venda ära kiita: "Kristjan on olnud minu suur eeskuju. Tänu tema USAsse siirdumisele oleme ka meie siin arenenud. Ta annab treener Igor Špilbandi tarkusi meile edasi. Eks olen ka püüdnud tema uisutamisstiili jäljendada. Kaks aastat tagasi juunioride MMil, kus me mõlemad võistlesime, öeldi, et me uisutame nii sarnaselt."

Kristjanil mulgi, Taavil Pärnu polka!

Nüüd tuleb Taavil täita koht, mille vend kätte võitles. Kas ei tekkinud mõtet, et mida meil olümpial teha on? "Ei tekkinud," raputavad uisutajad kiirelt pead. "Eks see üllatus muidugi oli," lisab Irina.

Esimene aste täiskasvanute klassi tulnuks ühel hetkel niikuinii ära teha. Nüüd visatakse noored lihtsalt julmalt vette – avaetteaste seenioride klassis tehakse peagi Eesti meistrivõistlustel ja kohe teine olümpial.

Seenioride klassile vastavaks tuleb muuta kohustuslik kava, vabakava aga on vaja pikendada ja sellesse lisada üks element. Küll ei tule minna originaaltantsu kallale. Kui Mallory ja Kristjan Rand uisutavad mulgi polkat, siis Irina ja Taavi Pärnu kandi polkat!

"Kodune tants on ikka kõige etem," on Irina kindel. "Hea näitena tulevad venelastel vene tantsud alati väga hästi välja."

Jaanuarikuisel Tallinna EMil esindavad Eestit Caitlin ja Kristjan. Irina ja Taavi peavad jätkama treeningutega, aga mõistagi tahavad maailma tippe ka oma silmaga vaadata. Ning nad ise pääsevad samuti püünele – avamisel ja galaetendusel.