NÄITAB KÖÖKI: Restorani peakokk, legendaarne vutifänn Frank Kolde pakub, et Ranno kirjutas vale juttu, et talle kätte maksta. Oma sõnade tõestuseks näitab Kolde, et köögis on tõepoolest kõik korras. Foto: MATI HIIS
Eesti uudised
7. jaanuar 2010, 07:00

Skandaal: ametnik pani peene restorani suurpuhastuseks kinni (51)

Proovipäeval käinud Ranno maalis restorani köögist judinaid tekitava pildi oma internetipäevikus. Tal oli vähemalt osalt õigus. Vihje peale kohale läinud järelevalveametnik käskis restoranis alustada suurpuhastust ja uksed seniks sulgeda. "Tal on vist mingi kompleks või on segi läinud omadega!" on restorani peakokk Frank Kolde Ranno süüdistusest ikkagi solvunud.

Kokaks tööle kandideerinud Ranno maalib oma Toidublogis restorani Mack Bar-B-Que köögist masendava pildi ja soovitab seal einestamist vältida. "Kogu selle jama juures ei suutnud ma aru saada sellest, kuidas on üldse võimalik, et üks köök saab nii mustaks minna," ei hoia Ranno oma emotsioone vaka all.

"Kokad ise ütlesid, et noh, meil on jah must, aga meie köök on meie peakoka nägu," kirjutab ta. "Firma peakokk on Frank Kolde, keda kutsutakse hellitavalt Papaks. Tema on see geenius, kes jalkafännina otsustas eelmisel aastal näidata "kodaniku omakohut" ja tungis kallale Ewert Sundjale Eesti hümni interpreteerimise eest..."

Juhataja: solvav jutt

Aastaid restoraniäriga tegelnud Mack Bar-B-Que juhataja Paul Lepik on Ranno jutust nördinud, nimetades seda nii jaburaks, et ei saa kuidagi kommenteeridagi. Iga negatiivne kirjutis toob tema sõnul firmale kahjumit ja blogis ilmutatu olevat klientide arvu mõjutanud. Ta küsib mööduvalt ettekandjalt tseremoniaalselt – kas tahad 3000 krooni vähem palka saada? –, näitamaks, kui hulluks olukord läheks.

"Me pole väärt sellist saasta," ütleb ta, et OÜ Bob King ei soovi internetiblogi kommenteerida. "Tegemist on pahatahtliku subjektiivse kirjutisega, mis on täis solvavaid väljendeid meie töötajate, toote ja toimivuse suhtes. Leiame, et antud kirjutise võimendamine ajakirjanduse abil teenib vaid selle pahatahtliku kirjutise autori huve."

Sama meelt on ka peakokk Frank Kolde ja palub Õhtulehe kööki, kus on kõik puhas ja korras. Kolde sõnul ei jaga Ranno moodsast köögitehnoloogiast tuhkagi ja seepärast teebki jaburaid süüdistusi. "Tal on vist mingi kompleks. Ilmselt on tegu puhtalt isikliku vihaga minu vastu," oletab Kolde.

Kontrollist suurpuhastus

Ranno olevat peale blogi restorani mustanud ka suhtlusportaalis. Kõige selle taga näeb Kolde pimedat kättemaksu selle eest, et Rannot tööle ei võetud.

"Ta ei sobinud meile. Tal silmad ei säranud! Töö on raske, aga säde peab silmas olema," nendib Lepik.

Söögikoha pidajad ei eita, et blogijutu peale tulid restorani aasta eelmise aasta lõpul veterinaar- ja toiduameti kontrollid.

"Hea tahtmise juures saab alati norida ja kes tahab, see leiab – tõmbasid sõrmega üle laelambi ja ütlesid, et tolmune," muigab Kolde ja ütleb, et leiti ainult pisivigu. Irooniaks pole tegelikult põhjust, sest restorani köök oli järelevalveametniku sõnul nii räpane, et söögikoht pidi uksed koguni suurpuhastuseks sulgema.

Harjumaa veterinaarkeskuse järelevalveametnik kontrollis 15. detsembril OÜ Bob King Tartu maanteel olevat baari Mack Bar-B-Que seoses veterinaar- ja toiduametile laekunud vihjega ettevõtte ebarahuldava hügieenilise olukorra kohta, teatab keskus.

Ametnik koputas söögikoha uksele kell 14. Kontroll vältas kaks tundi.

Blogipidaja: kõik on tõsi

"Vihje leidis kinnitust ja ettevõtte tegevus peatati kuni olukorra vastavusse viimiseni hügieeninõuetega," selgitab ameti pressiesindaja Rene Pillesson. "16. detsembriks oli ettevõtte poolt viidud läbi järelevalve ettekirjutuse täitmiseks suurpuhastus, mille tulemusena hügieeniline olukord vastas nõuetele ning ettevõtte tegevuse peatamine lõpetati sama päeva hommikul kell 8." Seega ei saanud tegu olla sugugi kontrollija norimisega pisiasjade pärast. "Muidu poleks meie ametnik ju tegevust peatanud – ruumid olid räpased," arutleb Pillesson. Kuna ettevõte sai ruumid juba järgmiseks hommikuks korda, trahvist pääseti.

Restoranis olid toidukäitlemisruumid puhastamata, köögis põrand ja seinapind määrdunud, seadmed ja inventar määrdunud. Liha sulatatakse toatemperatuuril, osalt olid toidud markeerimata, ettevõtte puhastusplaan ei toimi. Ranno väidab, et kõik, mis ta blogisse kirja pani, on sulatõde ja oma silmaga nähtu. Tagantjärele on tal kehv olemine, et tema kirjutatu nüüd nii suureks paisutati. "Ehk ma peaks nende ees vabandama?" arutleb Ranno, et ta tõesti ei tahtnud restoranirahvale liiga teha ja ka kontrolle ei saatnud kaela tema. "Mul pole mingit vihavaenu nende vastu."

"Nüüd lähen hoopiski välismaale leiba teenima," on Rannol uus koht juba soolas.