KINDEL VÄRK: Markko Märtin käib küll tippautosid testimas, ent ise suurde rallisse tagasi ei kipu. Foto: ALDO LUUD
Auto-Moto uudised
26. jaanuar 2010, 06:59

MARKKO MÄRTIN MM-sarja naasmisest: ei, ei ja veel kord ei (32)

Markko Märtin on Fordi tiimis kõrges hinnas. Ta käib aeg-ajalt autosid testimas, kuid oletusele, kas sätib parasjagu endale kohaseks Super 2000 sõidukit, vastab konkreetselt: «Ei-ei-ei!»

Rallisõber on laiast maailmast siiakanti imbunud uudistega hästi kursis.

«Märtin testib Fordi.»

Mänedžer Paul Turner: «Märtin võib MM-sarja naasta».

«Markko Märtin testis Ford Fiesta uut mudelit».

«Märtin aitas Kataloonia ralli eel Hirvoneni».

«Vaata Fordi uut ralliautot, mida Märtin aitas testida!»

See on vaid valik viimase poole aasta uudistest. Lisaks on Fordi boss Malcolm Wilson tunnistanud, et on Märtini auto seadistamise oskusest võlutud ja avaldanud lootust, et Fordi endine esipiloot leiab tagasitee tippsporti.

Lepingut pole testimise ega millegi muu kohta

«Mul pole Fordiga mingit lepingut, ka mitte testide kohta. Vahel käin abiks, aga siiski üsna harva. Viimati oligi novembrikuine Super 2000 auto proovimine. Testida tohib ju nii harva!» ütleb Märtin ise.

Teades, et järgmisest aastast võistlevadki MM-sarjas üksnes Super 2000 masinad, kas ei saa siit teha teatud järeldust?

Märtin uurib, millist järeldust ajakirjanik soovib teha. Kuulnud oletust, et äkki sätib ta sõidukit juba varakult endale paslikuks, naerab ja teatab: «Ei-ei-ei! Kindlasti mitte.»

Arupärimisele, kas ta on Wilsoniga naasmisest rääkinud, vastab aga: «Oleme Malcolmiga rääkinud igasugustest asjadest. Aga sellest mitte.»

Märtin rallimaailmast: muutusi pole ega tule

Pärast kaardilugeja Michael Parki hukkumist kihutamisest loobunud rallituus hoiab madalat profiili.

Sel nädalalõpul võitis Mikko Hirvonen nimelt tema kohandatud «uue Fordiga» (toosama Super 2000 Fiesta) Monte Carlo ralli. «Minu panust ei saa siin kuidagi üle tähtsustada,» kostab Märtin.

Ta ei soovi ka rallimaailmas toimuva arvustamisele sõnu raisata. Ütleb vaid: «Ma ei näe, et midagi eriti muutunud oleks või muutuma hakkaks.»

Kimi Räikköneni rallisarja eelistamist vormelitsirkusele kommenteerib aga: «Väga tore, aga suures plaanis ei muuda see ju midagi, kui üks mees tuleb oma lõbuks rallit sõitma.»

Tänak noortetiimis: vaid võimalus, ei enamat

Hoopis meelsamini kõneleb Märtin Ott Tänakust. Kui viimati Õhtulehega kõneldes – see oli pool aastat tagasi – oli ta kogu tiimi tulevikus ebakindel, siis Tänaku pääsemine Pirelli noortetiimi mõjus ka Märtinile kosutavalt.

«Loomulikult oli see lahe ja andis lootust. Ilma selle diilita olnuks võimatu Otiga kuhugi edasi minna. Aga lihtne ei ole meil ikkagi,» märgib meeskonna pealik.

Samas palub Märtin tõsiasjast, et Tänak saab MM-sarjas tasuta kaasa lüüa, kaugeleulatuvaid järeldusi mitte teha.

«Tegelikult pole see veel mitte midagi. Ainult ühe võimaluse avanemine. Aga mitte keegi ei luba sulle mitte midagi isegi juhul, kui peaks selles sarjas hästi minema,» maalib Märtin tähtede seisust reaalse pildi.

Kui kaugel on Tänak päris õigest, WRC-sarjast? Märtin kehitab õlgu.

Kas Georg Gross nurjas Märtini comeback’i?

Kui Markko Märtinilt pärida, kas otsus rallirajale mitte naasta on kindel ja lukus, vastab ta: «Vot seda rallit siin tahtnuks küll sõita! Ideaalsemat ilma ja rada on raske ette kujutada. Küsisin Georgilt autot, aga ta ei andnud.»

Seda juttu rääkis Märtin laupäeval peetud Võru talirallil, Georg on Märtini tiimi Ford Focus WRC-d ohjav Georg Gross . Tõsi, ta lisas otsemaid: loomulikult esitas ta Grossile küsimuse vaid naljaviluks.

«Eks ta rohkem mõttevälgatus olnud. Läinuks Markko selle jutuga kaugemale, olnuks täiesti mõeldav. Aga ma tahtnuks sel juhul ka ise kindlasti autos olla. Kuigi kahtlen, et talle kaardi lugemisega hakkama saanuks,» muigab Gross.

Teatavasti kihutas Gross ralli viimasel katsel Fordi lumevalli ja kaotas ülinapilt N-rühma Subarut ohjanud Ott Tänakule.