KIKUGA SUUSARAJAL: Kaks tippsportlast Santa Caterina kaunil laskumisnõlval: suusataja Kristina Šmigun-Vähi (paremal) ja sõudja Allar Raja. Foto: Erakogu
Sport | Muud alad
3. veebruar 2010, 06:59

Parim trenn teel sõudmise MM-kulla poole – suusatamine! (2)

Spordimaailm teab mitut näidet, kus talvised kiiruisutamisetipud kolivad suvel edukalt trekiratta selga – või on see vastupidi, mine võta kinni. Kas sõudjatele sobib sama hästi suusatamine? Viis Eesti sõudjat harjutab igatahes teist nädalat Santa Caterinas.

Samas kohas on olümpiaeelses laagris ka Kristina Šmigun-Vähi. Ja sõudjad ei tegele ses Itaalia Alpides asuvas külas mõistetavalt mitte ergomeetri sikutamisega, vaid lükkavad samuti suusad jalga.

Lubas sõita Tartu maratonil saja parema sekka

Kahepaadis MM-pronksi võitnud meestest on Allar Raja vana suusahunt, Kaspar Taimsool ei jää muud üle, kui semule järele võtta. Veel on Itaalia-pundis Vladimir Latin, Valeri Prosvirnin ja naiste esinumber Kaisa Pajusalu.

"Jaak Maele sai lubatud, et sõidan Tartu maratonil saja parema sekka," avab Raja tänavuse talve sportliku eesmärgi. "Jüri Jaansonile tahaks ära panna. Me pole koos veel maratonile sattunud. Kunagi sõitsime viis kilomeetrit uisku, võitsin teda 0,1 sekundiga. Aga see oli mitu talve tagasi."

Raja on veendunud, et suusatamine sobib sõudja ettevalmistusprogrammi suurepäraselt. "MMi aega (see toimub üheksa kuu pärast – V. A.) silmas pidades sobib see laager üldkehalise ettevalmistusega alustamiseks hästi. Oluline on keskmäestikus viibimine. Treener Matti Killing tegi plaani pool aastat ette, kõik on põhjalikult läbi mõeldud," räägib Raja.

Ta kiidab Santa Caterina olustikku: "Mulle küll meeldib siin, selle laagri peaks traditsiooniks muutma! Hingame mäestikuõhku. Temperatuur kõigub enamasti kolme ja kümne külmakraadi vahel, päike tuleb iga päev välja, ja selle käes läheb päris soojaks.

"Tunned, kuidas tervis ja jõud tulevad!"

Küla on mõnusalt väike, suusarajad algavad sisuliselt hotelli ukse eest. Hommikul sõidame kaks ja õhtul poolteist tundi – ei saa arugi, kui aeg läbi saab.

Toidud on ülimaitsvad. Kogu keskkond on nii positiivne, sa tunned, kuidas tervis ja jõud tulevad!"

Eesti suusakoondisel on alailma olnud probleeme teatemeeskonna neljanda liikme leidmisega. Ehk suudab Raja suusatajaid aidata? "Võhma poolest võiks vist küll koondises sõita," muheleb sõudeäss. "Aga tehnilised oskused ei jõua järele. Jääksin ikka omade liistude juurde."

Kas Taimsoo hakkab kandadele astuma? "Esialgu pole ohtu tunda, aga ta on märgatavalt arenenud. Millegipärast pelgab ta klassikalist tehnikat," muigab Raja, kes enne Itaaliasse siirdumist eelistas kodumaal samuti vabastiili, kuid nüüd sõidab Tartu maratoni tarvis klassikat.

Vasaloppetil sel aastal ei osaleta, sest Raja selgitusel tahetakse Taimsooga kõike ühtemoodi teha ja 90kilomeetrisest sõidust taastumine võib minna liiga pikaks.