Jalgpall
19. aprill 2010, 06:58

Kas Nõmme Kaljul lips läbi? (9)

«Suurte ootustega kaasnevad suured pettumused,» võtab Nõmme Kalju peatreeneri kohuseid täitev Karel Voolaid kokku meeskonna senise hooaja. Vastumürgina võttis Kalju ette kardinaalsed muudatused ja pani pead lendama.

Hooaja algus on Kaljule olnud (taas) košmaar. Veendumus, et tänavused leegionärid on mullustest (tunduvalt) paremad ja moodustavad koos talvel lisandunud noorte Eesti mängijatega korraliku löögirusika, on klosetipotist alla uhtunud.

Tabelis on hädised kolm võitu kaheksast mängust. Flora, Levadia, Transi ja Sillamäe vastu võeti avaringis 12 punktist vaid üks. Karikasarjas langeti välja ja minetati eurosarjalootused (ühes sellega ka korralik finantsboonus).

Lisaks valitseb tühjus ka Kalju fännisektoris. «Tallinna uhkusest» (klubi tunnuslause) on saanud «Tallinna häbi» (sellise plagu rullisid vähesed allesjäänud Kalju fännid laupäeval telekaamerate ees lahti).

«Olukord on hapu.»

Kõige selle taustal poosid Flora fännid ilmse mõnuga Kalju sümboli, Roosa Pantri maskoti elektrijuhtmega väravalati külge üles – paradoksaalsel kombel võttis tegu oma teravmeelsusega muigama ka Kalju leeri.

«Olukord on hapu. Valitseb pettumus. Nüüd on kaks varianti. Kas püss põõsasse visata või toru puhtaks lükata, uute padrunitega laadida ja edasi paugutada,» teatas Voolaid pärast 1:2 kaotust Florale.

Uute padrunite juttu tuleb võtta sõna-sõnalt. Kalju eelmise kahe hooaja vaieldamatu staar Felipe Nunes saadeti koos mehhiklase Adriel Ochoaga teises liigas pallivasse duubelmeeskonda. «Neil on asju, mille kallal tööd teha. Suhtumine näiteks,» põhjendas Voolaid.

Lisaks siirdus/sunniti peatreener Fredo Getulio Aurelio kolmenädalasele puhkusele. Laupäeval polnud teda staadionil. 2007. aasta suvest Kaljut juhendanud brasiillane vannub, et põhjuseks toodud pereprobleem pole laest võetud.

«Pole saladus, et meeskonna treenimisega tegeleb nüüd Karel ja minu ülesanne on eelkõige motiveerimine. Minu kahe aasta jooksul jõudsime Euroopa liigasse ja karikafinaali, aga juhtkond otsustas, et on vaja muutusi,» ütles Aurelio.

Sisemine käärimine

Kalju leeri sõnul on Nunese ja Ochoa duublisse saatmine ning Voolaiu ülendamine peatreeneriks ajutised meetmed, millega soovitakse ära hoida tõsisemat käärimist. «Tulen tagasi,» kinnitab ka Aurelio ise.

Ründaja Ingemar Teeveri arvates ongi väike sisemine käärimine nurjumiste peamine põhjus. «Laastavalt mõjub. Räägime küll, et kui on trenn või mäng, siis unustame ära, aga ju ta ikka mõjub,» nentis Teever.

Käärimise põhjuseid tasub otsida Kaljus seni viljeldud treeningumetoodika ja nüüd tüüri juurde asunud Voolaiu jalgpallifilosoofia sobimatuses. Esimene meenutab kohati lõbusat ajaveetmist, teine nõuab aga tõsist tööd. Viimane pole aga osale välismaalastele meeltmööda.