Noormängija Gintaras Dalke. Foto: valgakorvpallikool.ee
Korvpall
20. aprill 2010, 06:58

Noortekoondise treener ründas korvpallipoissi (37)

Eesti A-klassi noorte meistrivõistlustel saadud kaotuse järel toimus Tartu Salva juhendaja Toomas Annuki – kes on ka Eesti U18 koondise abitreener – ja mängija Gintaras Dalke vahel intsident, mille tagajärjel noor korvpallur klubist lahkus.

Mitme anonüümseks jääda soovinud pealtnägija sõnul oli tegemist füüsilise arveteõiendamisega. Annuk läinud pärast Dalke poolt tehtud valesöötu endast täiesti välja. Ning 66:70 kaotus BC Kalev/G4S-ile sai järje riietusruumis. Ühe allika sõnul tõuganud treener mängijat.

Gümnaasiumi eelviimases klassis käiv Dalke teatas Õhtulehele, et tegemist on raske olukorraga. "Las detailid jääda minu ja treeneri vahele," ütles ta. "Rusikaga löömist polnud, teatud füüsiline kontakt oli."

Treener: mängijal alkoholiprobleemid

Salva ühe juhtmängija Dalke sõnul polnud tegemist tema ja Annuki vahelise esimese konfliktiga ning seega esimese emotsiooni ajel ta klubist ei lahkunud. Nii tema kui ka sel hooajal veel kolm Salvast muudel põhjustel lahkunud poissi jätkavad treeninguid Rocki noortegrupis.

Annuk nentis, et jutt tõukamisest ei vasta tõele. "Jah, võtsin ta särgist, rinnust kinni, ütlesin vähe kõvemad sõnad – trükimusta need muidugi ei kannata. See oli kõik. Tegelikult on asjal hoopis laiem tagapõhi," esitas Annuk oma versiooni.

Dalke käis Annuki käe all trennis kolmandast klassist alates. "Ta oli kümme aastat tubli poiss, mingeid probleeme polnud. Nüüd aga, niipea, kui 18 sai, hakkas ta tarvitama alkoholi. Probleem polnud ühekordne, ta tulnuks võistkonnast juba varem elimineerida. Nüüd sai lihtsalt mõõt täis. Ütlesin, et mängus juhtunu on kogu sinu tänavuse suhtumise tulemus," rääkis Annuk.

Kui Õhtuleht Dalkega uuesti ühendust võttis, kuuldus telefonist imestunud hääl: "Mul pole alkoholiga mingeid probleeme olnud!"

Klubijuht: säärast fanaatikut annab otsida

Annuki tööandja ehk Duo klubi juht Alari Jõesaar kahetses, et tegemist oli inetu intsidendiga. "Treener on vabandanud meeskonna ja Dalke ees. Teda kui töötegijat hindan väga hästi, teist säärast fanaatikut annab otsida. Dalke oli Annuki lemmiklaps, treener tõepoolest hoidis teda. Eks siit ka emotsionaalsem käitumine, kui noormehega probleemid tekkisid," arvas Jõesaar.

Korvpalliliidu peasekretäri Karel Loide sõnul on juhtunule vara veel hinnangut anda. "See jõudis meieni kolmandate osapoolte vahendusel. Oleme asjaosalistele – konflikti osapooltele ja tunnistajatele – teinud järelepärimised, vastuseid veel saanud pole," lausus Loide.

Kas ja kuidas võib juhtunu mõjutada Annuki tööd U18 koondisega ja üldse treenerilitsentsi, pole Loide sõnul praegu mõtet spekuleerida.

Poiste Salvast lahkumise taga nähakse ka Tartu korvpalliklubide vahelist võimuvõitlust.