KINDEL: Märt Israel ütleb, et pole nimevahetusele mõelnud, kuigi Marokos pole ta oodatud külaline. Foto: Tairo Lutter
Kergejõustik
22. juuni 2010, 07:01

Kettaheitja Israel: Iisraelis oma, Marokos persona non grata (8)

Kõnekäänd ütleb, et nimi ei riku meest. Iisraelis sattusid paljud kettaheitja Märt Israeli perekonnanimest vaimustusse ja keelitasid kodakondsust vahetama, ent marokolased keeldusid võistlusele kutsumast.

Neli aastat tagasi koges 66-meetri-mees Israel Tel Avivis Euroopa talvistel karikavõistlustel erikohtlemist. Kui ta lennujaamas turvatöötajale passi ulatas, venis tollel huulile lai naeratus. "Erinevalt teistest inimestest mulle eriti küsimusi ei esitatud," meenutab Israel.

Iisraeli ametnikud uurisid, kas Israel on juut. "Juudi verd mul pole, olen läbi ja lõhki mulk," kinnitab Karksi-Nuiast pärit 26aastane spordimees.

Israelile on pakutud võimalust hakata esindama Iisraeli. "Huvitav oleks nimi riiki viia," arutleb ta. "Ma olen korra sellele isegi mõelnud. Aga siis läheks asi liiga poliitiliseks, see ei meeldi mulle."

Sai Iisraeli koondise särgi

Tundub, et Iisrael polegi veel loobunud mõttest meelitada poliitiliselt korrektse perekonnanimega eestlane oma lipu alla. "Hispaanias toimunud Euroopa talvistel karikavõistlustel kinkisid Iisraeli sportlased banketil mulle koondise särgi," tõdeb Uno Ojandi ja Vesteinn Hafsteinssoni hoolealune.

Ent Marokos mõjus üksnes Israeli nime nägemine samamoodi kui punane rätt härjale. Eelmisel aastal ei nõustunud Rabati kergejõustikuvõistluse korraldajad "kahtlase" perekonnanimega eestlast Maroko pinnale lubama.

"Araablased võitlevad ägedalt Iisraeli vastu. Nad küsisid, kuidas saab inimesel selline nimi olla," märgib mänedžer Aivar Karotamm. Israel lisab: "Tänavu ei hakanud üritamagi, kuigi Marokos oleks lahe võistelda."

Mõisahärra andis nime?

Israel võib üksnes ette kujutada, kuidas tervitataks teda näiteks Kataris. "Ise olen nime üle küll päris uhke," lausub ta siiralt. "Nimevahetusele ei ole ma mitte kunagi mõelnud."

Samas pole Israel nime tekkelugu uurinud. "Kord olin sõjakomissariaadis," pajatab Israel. "Kirurg küsis, kas tean, kuidas ma nime sain. Tema perekonnanimi oli Abram. Väidetavalt seisnud mõisahärra trepil, piibel käes, ja jaganud sealt nimesid: nii saigi temast Abram ja minust Israel."

Vanemal vennal soovitati Alžeeria-sõidust loobuda

Kettaheitjal Märt Israelil on kaks venda, kellest vanem, ehitusega tegelev Olavi on seoses perekonnanimega väikseid probleeme kogenud.

Soomlastest koostööpartnerid olid tal soovitanud loobuda mõttest külastada Alžeeriat. Teine vend Jaak, kes on Karksi-Nuias koolidirektor, pole nimemüsteeriumit kogenud.

Sporti teevad vennad Israelid hoolega. Peatselt on neil plaanis kolmekesi läbida Pühajärve triatlon: Märt ujub ühe kilomeetri, Olavi sõidab jalgrattaga 100 km ja Jaak jookseb 20 km.