Uruguailased kannavad kukil Luis Suarezit, kelle käetõrje päästis meeskonna kaotusest. Kuid punase kaardi tõttu ei saa kangelane ise poolfinaali mängida.Foto: AFP/Scanpix
Uudised
2. juuli 2010, 21:18

Milline draama! Suareze käsi aitas Uruguai penaltiseeria ja võiduni (50)

Uruguai pääses ülidramaatilisel viisil poolfinaali, kui alistas jalgpalli MM-võistluste penaltiseerias Gaana 4:2, normaal- ja lisaaeg oli lõppenud 1:1.

Draama seisnes aga selles, et lisaaja viimasel minutil tõrjus uruguailane Luis Suarez väravajoonelt palli käega. Gaana teenis penalti ja Suarez punase kaardi. Kuid Asamoah Gyan lõi penalti mööda ja kohe kõlas lisaaja lõpuvile! Nii sai Suarez  kangelaseks, sest ta päästis meeskonna kaotusest.

Mänguliselt oli raske öelda, kumb meeskond rohkem surus. Esimest pooltundi valitses Uruguai, kuid siis ootamatult sai Gaana keskvälja oma kontrolli alla ja asus ründama. Tasuks oli Sulley Muntari kauglöögist tulnud värav esimese poolaja teisel lisaminutil.

Pärast vaheaega Diego Forlan (55.) viigistas karistuslöögist, kusjuures kummagi meeskonna värava juures olid ka vastase puurivahid positsiooni valikul süüdi. Uruguai vv Fernando Muslera oli hüpanud liiga hilja, Gaana vv Richard Kingson liikus aga asjatult ära.

Normaalaja lõpus üritas rohkem Uruguai, kuid seis 1:1 ei muutunud.

Lisaajal oli Gaana parem, ent ohtlikud olukorrad hakkasid tekkima alles viimasel viiel minutil. Kuni tuli see dramaatiline lõpp. Penaltiseerias tõrjus Muslera kaks lööki ja sellest piisas, ehkki Uruguai poolel eksis Maxi Pereira.

Uruguai, kes pärast 1970. aastat pääses esmakordselt nelja parema hulka, kohtub teisipäeval poolfinaalis Hollandiga.

Aafrika meeskonnad pole aga ikka veerandfinaalist kaugemale jõudnud. Kamerun (1990) ja Senegal (2002) suutsid sama enne Gaanat. Igal juhul oli Gaana kõige lähemal, ent see ei kajastu statistikas.

Penaltiseeria

Forlan 1:0 Uruguaile. Gyan 1:1. Victorino 2:1 Uruguaile. Appiah 2:2. Scotti 3:2 Uruguaile. Mensah - Muslera tõrjub, seis ikka 3:2 Uruguaile. Maxi Pereira - üle! Ikka 3:2 Uruguaile. Adiyah - Muslera tõrjub! Ikka 3:2 Uruguaile. Abreu 4:2! Uruguai on võitnud! Abreu pettis Kingsoni ära ja lõi kaarega tasaselt sisse.

Lisaaeg

120.+2. Gyan lõi penalti latti! Suarez päästis seega Uruguai kaotusest.

120.+1. Suarez tõrjub palli väravajoonelt käega! Penalti ja punane kaart! Olukord oli dramaatiline, sest enne sai Suarez lähilöögile jala ette. Kuid teisel katsel tal enam midagi muud üle ei jäänud. Viimasel minutil oli see õigustatud, sest parem punane kaart ja penalti kui kaotus.

118. minut. Pärast pikka audi sisseviset pääseb Boateng peaga löögile, kuid poole meetri võrra mööda. 

115. minut. Gyan oli pääsemas 10 meetrilt löögile ja Uruguai kaitsja lõi olukorra päästmiseks palli ära, kuid oma värava suunas. Uruguailaste õnneks oli lüke nõrk ja enne väravajoont sai teine kaitsja palli kätte.

114. minut. Forlan lööb napilt üle. Aga üldiselt valdab Gaana palli rohkem. 

Esimene pool lisaajast läbi. Sündmusi on olnud vähem kui normaalaja viimasel veerandtunnil. 

104. minut. Lodeiro pealelöök saab Mensah' põrkest rikošeti, kuid Kingson reageerib suuna muutusele. 

98. minut. Jõuga võitles Gyan palli endale, kuid kaks kaitsjat suudavad tema lööki takistada. Gyan saab ka olukorras  vigastada. Kui pall tabas Uruguai kaitsjat langes Gyan inertsiga talle otsa ja väänas kukkudes jalga. Lonkab siiski ja vahetust ilmselt ei tehta. Kuigi Gaanal on üks vahetus veel alles.

Uruguai mängib ühes mõttes kummaliselt - poolaegade ja ka lissaja algul ollakse rahulikud, aga lõpus hakatakse suruma. Siis, kui tegelikult on see juba riskantsem. Kuid eks ole näha, järsku hoiab Uruguai ka lissajal parimad olukorrad lõpu poole. 

Gaana on saanud algatuseks kaks nurgalööki. Kuid see aeg, mil Gaana USA-le lisaajal värava lõi (93. minut) on juba möödas.

Mäng algas. 

Teine poolaeg

Lõpus tundus värskemana Uruguai, kuid samas oli Gaanal ka üks ohtlik rünnak. Viik oli siiski enam-vähem loogiline tulemus. Pealelöögid 17:14 Gaanale, ent väravale tegi Uruguai 7 ja Gaana 3 lööki. 

Normaalaeg läbi, 1:1. 

82. minut. Healt positsioonilt lõi üle Pereira. 

Uruguai mängib sarnaselt nagu kaheksandikfinaalis Lõuna-Koreaga, kus ka viigiseisult toodi võit ära. Aga Gaana on võrreldes korealastega kardetavamalt ka vastanud. 

Kohati on isegi uskumatu. et meeskonnad viigiseisus nii teravalt mängivad. Kaotusekartust ei paista kummalgi, pigem võidutahe. 

74. minut. Forlani karistuslöök oli jälle ohtlik, ligi 40 meetrilt ripsas pall küljevõrku - ei olnud postist kuigivõrd möödas. 

73. minut. Uruguai kaitse eksis ja pall sattus Gyani jalale. Ta lõi otse õhust, kuid vv Muslera oli valmis. 

70. minut. Suarez tuli taas terava nurga alt löögile, seekord sihtis lati alla, aga Kingson tõrjus. 

63. minut. Forlan andis hea söödu Suarezile, kuid otse õhust lüües ei saanud ta terava nurga alt sisse, pall rapsas värava küljevõrku. 

Mäng on hoogne, mõlemad ründavad kordamööda, kuid ka eksitakse söötudega kordamööda. 

58. minut. Raskustega tõrjub Muslera Gyani ohtliku löögi. 

55. minut, 1:1! Forlan viigistab karistuslöögist! Väravavaht Kingson hindas palli trajektoori valesti. Umbes sama viga, mille tegi ka esimesel poolajal Uruguai vv Muslera. 

47. minut. Cavani oli minemas läbi, aga võeti rajalt maha. Kohtunik viga ei näinud, kuid telekordus näitas, et kui viga oli, tehti see enne karistusalasse sisenemist. 

Mäng algas. 

Esimene poolaeg

45.+2. Teenitult läks Gaana 1:0 juhtima! Seekord hoopis kauglöögist - vähemalt 35 meetrilt põrutas Muntari peale ja vintpall oli Muslerale raskesti püütav. Siiski pidanuks ta saama palli tõrjutud, kui oleks suunda õigel ajal näinud. 

45. minut. Gaanal veel üks võimalus, kui Inkoom söödab keskele, kuid Boatengi efektne üle-pea-käärlöök ei õnnestu tehniliselt. 

Esimese poolaja viimane veerandtund kuulub kindlalt Gaanale. Kui Uruguai oli algul parem, siis nüüd on vastupidi. 

42. minut. Jube lugu! Fucile läks peapalli võitma, Inkoom tuli tema alla ja uruguailane kukkus üle vastase õla peaga maha. Õnneks siiski minut hiljem on mees püsti. 

31. minut. Kohe Gaanal uus rünnak: Boateng sai äärde söödu, andis keskele ja jälle vaid sentimeetrid päästsid Uruguai pärast Gyani lööki. 

30. minut. Nüüd oli Gaanal esimene võimalus värav lüüa, kuid nurgalöögist tulnud palli lõi Vorsah peaga paarkümmend sentimeetrit mööda. 

Nurgalöögid on juba 5:0 Uruguai kasuks. 

26. minut. Otse audiviske järel pääses Suarez löögile, aga Kingson reageeris väga hästi.

18. minut. Uruguai oli lähedal sarnasele väravale, mille täna lõi Holland. Nurgalöögist suunas Cavani esimese posti juurest palli värava ette ning seal põrkas pall vastu Mensah' õlga, kuid vv Kingson reageeris rikošetile. Hollandil oli õnnestunud pall oma meheni suunata.

13. minut. Forlani kauglöögi lükkas Kingson rusikatega õhku, kuid väravavahi õnneks lahenes olukord ründaja veaga. 

11. minut. Suarez tegi esimese pealelöögi väravale, kuid terava nurga alt ja pall langes kergelt vv Kingsoni saagiks. 

Viis minutit mängitud: Uruguai valdab palli ja on ka ühe üsna terava rünnaku sepistanud, kuid Forlani sööt Fernandezile oli veidi liiga tugev, muidu tekkinuks ohtlik olukord. 

Mäng algas. 

Enne mängu

Tegu on kõige üllatavama veerandfinaalpaariga, ehkki sellise kohtumise tekkele vajutas pitseri Prantsusmaa täielik läbikukkumine ja Inglismaa jäämine alagrupis teiseks. Lootsid ju paljud Euroopa meeskondade fännid, et täna õhtul kohtunuks Prantsusmaa ja Inglismaa kui A- ja C-grupi võitjad.

Kuid Uruguai võitis ise A-grupi ja on nüüd soosik pääsemaks poolfinaali. Meeskond on seni neljast mängust võitnud kolm ja väravate vahe 6:1. Gaanal on kirjas kaks võitu, viik ja kaotus väravate vahega 4:3.

Huvitav fakt: täna täpselt 60 aastat tagasi ehk 2. juulil 1950 sai Uruguai meeskonna ajaloo suurima võidu MM-finaalturniiriidel, kui alistas Boliivia 8:0. Hiljem Uruguai võitis selle MMi.

Õhtuleht annab mängu sündmustest ülevaate.

Statistika

Väravad: 55. Forlan - 45.+2. Muntari.

Uruguai: Fernando Muslera, Mauricio Victorino, Diego Lugano (38. Andres Scotti), Jorge Fucile, Maxi Pereira, Egidio Arevalo, Diego Perez, Diego Forlan, Alvaro Fernandez (46. Nicolas Lodeiro), Edinson Cavani (76. Sebastian Abreu), Luis Suarez.

Gaana: Richard Kingson, John Mensah, Isaac Vorsah, Hans Sarpei, John Pantsil, Kevin-Prince Boateng, Anthony Annan, Kwadwo Asamoah, Sulley Muntari (88. Dominic Adiyah), Samuel Inkoom (74. Stephen Appiah), Asamoah Gyan.

Kollased kaardid: 20. Fucile, 48. Arevalo, 59. Perez - 54. Pantsil, 77. Sarpei, 93. Mensah.