PUHKA RAHUS! Tiit Rääk (26.06.1945 – 11.09.2010). See pilt on tehtud viie aasta eest, kui Rääk sundüürnikukorteris pensionipõlve veetis. Foto: MATI HIIS
Sport | Muud alad
13. september 2010, 06:59

Ubarääk ei laula enam... (9)

Ubarääk – kes siis seda ei teadnud? Aga nüüd pole enam Uba ega Rääku, kumbagi legendaarset telemeest.

Tiit Rääk lahkus siit ilmast üleeile. 65aastasena. Temast jäi maha 40 aastat tele- ja raadioreportaaže...

Kuuekümnendatel Eesti Raadiosse ja 1979ndal Eesti Televisiooni tööle asunud Rääk kogus tuntust mitmetel olümpiamängudel ja teistel erinevate alade suurvõistlustel.

Üheskoos tunnustatud ülemuse, kolleegi ja sõbra Toomas Ubaga neid sündmusi Eestimaa kodudesse vahendades teeniti unustamatu hellitusnimi – ubarääk. Ei midagi enamat ega vähemat kui rahvuslind.

Rääk on tunnistanud: Uba manalateele minek oli talle valus löök. Külg-külje kõrval töötati paar aastakümmet. Veel aasta hiljem läks kallis teinepool Silva – äkksurm lõpetas 32 aastat kestnud abielu.

Veel veidi hiljem, 2004. aasta sügisest kadus Rääk ekraanilt. "Mul on südameprobleemid ja vererõhk on kõrge. Jõudu pole," tunnistas karge häälega telemees viie aasta eest usutluses Õhtulehele. "Naise surm oli. Ja Uba läks eest ära. Ja siis ühel hetkel lõi siibri ette! Enam ei taha! Vaat ei taha!"

Rääk kommenteeris suusatamist, jalgpalli ja veel paljusid alasid, ent tema eriline kirg oli motosport. Kalevi Suursõite ilma Räägu kommentaarideta ei kujutanud ette ilmselt keegi.

Veel samas 2005. aasta kevadises intervjuus lausus Rääk: ta hakkab ETV uue spordibossi Marko Kaljuveeriga läbi rääkima, et lepinguliselt uudiseid teha: "Olen eluaeg motot teinud. Selle koha peal on tühi koht. Ma näen ju."

Aga Rääk ei naasnud ETVsse. Ei naasnud ka raadiosse, kust 1963ndal alustas.