KURB: Aivar Nigol on nukker, et mullu esile tõusnud Martten Kaldvee pidi rahapuudusel püssi põõsasse viskama. Foto: Tairo Lutter
Talisport
20. september 2010, 07:10

Aivar Nigol: mingit protestikirja Cakarsi vastu pole olnud! (1)

Laskesuusaliidu president Aivar Nigol lükkas ümber meedias ilmunud väite, nagu oleks muist sportlasi kirjutanud kevadel pöördumise, et ei soovi teha koostööd koondise peatreeneriks palgatud lätlase Maris Cakarsiga.

Miks ei arvestatud peatreeneri valimisel sportlaste sooviga? Pooled meie tippudest soovisid sel positsioonil näha Asko Nuutineni. Miks tema ei sobinud?

Peatreeneri valimise otsust tehti kaalutletult ning koos väga selgete põhjendustega. Arvesse võeti kevadel Waide motellis sportlastega toimunud kohtumisel saadud ettepanekuid ja soove. Konsulteeriti ka kõikide liikmesklubide treenerite/esindajatega ning paluti seisukohta. Peatreeneri kandidaadina toetasid klubid Maris Cakarsit. Arvestades meie eelarvelist olukorda, oleks Nuutineni valimine tähendanud seda, et alaliit pidanuks palkama ainult lasketreeneri ülesandeid täitva Nuutineni kõrvale murdmaatreeneri ja peatreeneri. Ehk ühe asemel kolm treenerit, mis antud hetkel ei olnud lihtsalt võimalik.

Kas Eesti Päevalehes ilmunud väide, et sportlased esitasid Cakarsi vastu koguni protestikirja, on tõsi?

Protestikirja ei ole esitatud. Nagu eelmise küsimuse vastuses ütlesin: arvestasime peatreeneri valikul ka sportlaste arvamusega.

Keda Cakars praegu konkreetselt ikkagi treenib (seitsmest A-koondise nimekirjas olevast sportlasest kolm harjutab Nuutineni käe all – toim)?

Cakars on A-koondise peatreener, kelle peamiseks ülesandeks on koondvõistkonna ettevalmistamine ning võistkonna osalemine IBU kalendrivõistlustel.

Kas nõustute, et alaliit pidanuks rohkem pingutama, et spordiga lõpparve teinud 24aastast Martten Kaldveed laskesuusatamise juures hoida. Tõsiste harrastajate hulk on ju kaduvväike!

Minul ja alaliidul on tõsiselt kahju, et praeguses majanduslikult raskes situatsioonis ja alaliidu tippspordi raha vähenemise juures ei ole olnud me võimelised nii andekat sportlast ala juures hoidma.

Miks ei pääsenud MK-etapil 7. koha teeninud Kaldvee A-koondise stipendiumile?

A-koondise stipendiumid on seotus sportlaste isiklike sponsorlepingutega. Alaliit ei ole 2010. aastal eraldi stipendiumit kellelegi kehtestanud.

Kui suur on laskesuusatamiseliidu uue hooaja eelarve?

Tippspordi eelarve on umbes kolm miljonit krooni, mis võrreldes eelmise hooajaga on vähenenud peaaegu kolmandiku võrra. Kui arvestada ühe tippsportlase vajaduseks miljon krooni, siis peaks ideaaleelarve olema (valmistades ette viis naist ja viis meest) 10 miljonit.

Lessing: Cakars oli hea valik

Mullu MK-etapi teise kohaga üllatanud Roland Lessing kiidab uut peatreenerit Maris Cakarsit.

Pisut omapärane, et just vanimad koondislased Lessing ja Indrek Tobreluts, kes veel kevadel arvasid, et uue treeneri tulek neid kui vanemaid ja väljakujunenud treeningharjumustega sportlasi ei puuduta, teevad erinevalt nooremast põlvkonnast

Cakarsiga tihedalt koostööd. "Tänases olukorras oli Cakars igati õige valik," leidis

Lessing. Lisaks temale jagab Cakars näpunäiteid Tobrelutsule, Priit Naruskile, Kauri Kõivule ja Sirli Hannile.