Sport | Muud alad
23. september 2010, 06:59

Kuidas on Eesti tippsportlasele mõjunud abielu välismaalasega? (23)

Eelmisel nädalal tekitas kõneainet fakt, et Eesti 400 m jooksu rekordinaine Egle Uljas abiellus Praha ülikooli õppejõu Tomas Cernyga.

Õhtulehe vaatlus näitab, et meie tippude abiellumine välismaalastega on kogu aeg olnud normaalne nähtus.

Just kergejõustiklased kuuluvadki kõige «eesrindlikumate ja edukamate» hulka, paljudele on piiri tagant leitud abikaasa puhtsportlikus mõttes mõjunud tiivustavalt. Väite kinnitamiseks toome alljärgnevalt mõne näite.

Kettaheitja Aleksander Tammert on tunnistanud, et enne tutvumist sloveenitari Elizabeta Randjeloviciga kuulus ta elukunstnike ridadesse. Peoloomana kippusid tema tulemused kannatama. Meenutagem, et 2001. aasta MMil kõrbes ta kvalifikatsioonis. Samal sügisel algas kooselu Sloveenia odaviskajaga ja Tammert tõusis uuele tasemele.

2002. aasta suvel püstitas ta Tartus vahetult enne isakssaamist ühel võistlusel kaks Eesti rekordit ja EMil sai senise karjääri parima koha, viienda. Järgnesid pronksivõit Ateena olümpial, maagilise 70 meetri piiri ületamine ja EMi kolmas koht. Mis sa hing veel ihkad!?

Omadele võõras, võõrastele oma

2000. aastast Hispaanias elav Eesti maratonijooksu rekordinaine Jane Salumäe tunnistas hiljuti intervjuus «Jooksuportaalile», et tal on elus vedanud kahe mehega: treener Uno Källega ja hispaanlasest abikaasa Raul Martinez Rodriguezega, kes on tänavu maailmameistriks tulnud Hispaania jalgpallikoondise füsioterapeut.

«Raul, kes on mind väga palju aidanud, ütleb vahel: «Kui teadnuksin kümme aastat tagasi ravimisest nii palju kui praegu, võiksid siiamaani tippsporti teha,»» rääkis Salumäe, kes 2002. aasta EMil tuli neljandaks.

Seoses rahvusvahelise abieluga leiame huvitavaid arenguhüppeid ka mitme aastakümne tagant. Moskvasse õppima siirdunud kettaheitja Anne Salak (1985. aastast Horina – toim), kes oli Eesti Tööjõureservide kasvandik, püstitas 18. juunil 1986 Tallinnas heitjate seeriavõistlusel oma esimese treeneri Aleksander Lohu silme all elu tippmargi 66.42.

Selle tulemusega juhib Salak-Horina meie kõigi aegade edetabelit, ent Eesti rekord kuulub täpselt 65 meetriga Elju Kubile! Eks siingi ole samasugune kiiks, nagu Kiievis õppinud ja ukrainlanna Innaga abiellunud vasaraheitja Jüri Tamme puhul. Ka tema tulemusi ei tunnistatud kaua omadeks. Muuseas, 1987. aastal krooniti Salak-Horina NSV Liidu meistriks.

Mitmevõistleja Helle Saadlo-Aro tegi arenguhüppe siis, kui oli abiellunud soomlase Kari Aroga. 1992. aastal esindas ta Soomet Barcelona olümpial ja lõpetas kaasmaalanna Anu Kaljuranna kannul 18. kohaga, kogudes seitsmevõistluses 6030 punkti. Tema isiklik rekord on 6106 punkti.

Eesti kümnevõistluse eksrekordimehe Andrei Nazarovi ja Leedu mitmevõistleja Remigija Sablovskaite (Nazarovine) kooselu katkes 2006. aastal, kui Nazarov tundis õpilase Ksenija Balta külgetõmbejõudu. Mõnel on läinud halvemini. Korvpalli eksmaailmameister Heino Enden sõudis abieluranda iluvõimlemise eksmaailmameistri Galina Beloglazovaga, kuid inimestena nad ei klappinud ja nii jäi poeg isa kasvatada.

«See oli loomulik käik, et ta minuga jäi,» on Enden Õhtulehele rääkinud. «Ilmselt tunnetas lapski, kes rohkem hoolib ja tegeleb. Kas või see näitas, et kui poiss tahtis poti pealt ära tulla, hüüdis ta kedagi appi. Kui ema läks, palus: saada issi. See oli veel siis, kui koos elasime. Muidugi oli mul valus. Aga ta emal olid teised huvid esiplaanil. Isegi kui ta tahtis last võtta, siis.... Vahel oli näiteks nii: teadsin, et ta võtab lapse, ja leppisin sõpradega kokku, et lähen välja. Siis ta helistas, et tulid mingid asjad vahele. Ja mis ma nägin, kui baari läksin – eksabikaasa oli seal!»

Välismaalasega polnud pikka abieluõnne NBA karastusega Martin Müürsepal, kes elas ligi kaks aastat Iisraeli kodaniku Michal Laviega. Karile jooksis ka suusatajate Urmas Välbe ja Jelena Trubitsõna (Välbe) kooselu.

Hästi on elanud kahevõistleja Allar Levandi ja Venemaa iluuisutaja Anna Kondrašova (Levandi), nende peres sirgub kolm last. Samad sõnad käivad ka sõudjate Jüri Jaansoni ja Tatjana Borissova (Jaanson) koha, neil on kaks last.

Tennisist Andres Võsand abiellus sakslanna Sabinega ja võttis 1995. aastal Saksamaa kodakondsuse. Huvitav on ka fakt, et suusataja Rutt Rehemaa (Šmigun) ütles jah-sõna Venemaa ametivennale Anatoli Šmiguniga, nende tütar Katrin abiellus norralase Knut Nystadiga.

Triin Aljand ja Peter Mankoc –potentsiaalne tippsportlaste pere

Eesti parim naisujuja Triin Aljand ja sloveenist ujumisäss Peter Mankoc on juba ligi aasta elanud ühe katuse all.

Aljand ega kümnekordne Euroopa meister ja maailmarekordiomanik Mankoc pole abieluranda purjetamisega kiirustanud, kuid siinkohal võib öelda, et asjale ametliku käigu andmine on ilmselt vaid aja küsimus.

Tennisistil Maret Anil on väidetavalt itaallasest kavaler, kelle nime ta pole avalikustanud. «Kui Itaalias midagi huvitavat ei ole, siis ma ei viitsi sinna jääda,» ütles Ani hiljuti Kroonikale. «Huvitav võiks olla pereelu ja hea töökoht.»

Kes kodustab välismaa spordistaari?

Tõelist välismaa spordistaari pole Eesti naised ega mehed kodustada suutnud. Selles liinis on hoolikalt tegutsenud Laura Kõrgemäe, kellel oli suhe NBA kogemusega Läti korvpalluri Andris Biedrinsiga.

Kodumaal mitu aastat Eesti korvpallikoondise tagamehe Gregor Arbetiga elanud Kõrgemäe suhtles hiljem ka Egiptuse kettaheitja Omar Ahmed El Ghazalyga. Nüüd on missi-Laura siirdunud uutele jahimaadele, viimasel ajal on teda nähtud koos ühe tuntud analüütikuga.

Eesti tippsportlaste abielusid välismaalastega

? Kõrgushüppe olümpiavõitja Jüri Tarmak ja Nadežda

? Veepalli olümpiavõitja Mait Riismann ja Marina

? Võrkpallur Anu Valge (Karavajeva) ja korvpallur Aleksandr Karavajev

? Kulturist Ott Kiivikas ja fitnessi tegija Natalja Nazarenko-Kiivikas

? Korvpalli olümpiahõbe Ilmar Kullam ja korvpallur Valentina Kullam-Nazarenko

? Sulgpallur Kati Tolmoff ja araablane Mahmoud

? Ujuja Marina Trofimova ja Igor Karpak

? Korvpallur Heino Lill ja korvpallur Jule-Ona Kaluskeviciute

? Korvpallur Kerdu Arbeti elukaaslane on ameeriklasest ametivend Terron Lenear

? Korvpallur Anne Lass abiellus austraallasega