80 AASTAT HILJEM: 1920ndatel streigimurdmisest alguse saanud tüli West Hami ja Millwalli laevatehase töötajate vahel tähendas, et kui meeskonnad mullu Inglise karikasarjas kohtusid, puhkesid Londoni tänavatel verised löömingud. Foto: PA Wire/Scanpix
Jalgpall
11. november 2010, 07:03

Maailma vihaseimad jalgpalliderbid (9)

Eile õhtul mängiti Man-chesteris maailma rahalõhnalisim jalgpalliderbi. Vastamisi olid araabia šeigi miljardite tõttu rikkaimaks klubiks tõusnud Manchester City ja suurima turuväärtusega Manchester United. Vihaseid vastasseise sama linna klubide vahel jagub aga igasse maailma otsa.

Sama linna klubide vastasseisu kirjeldamiseks kasutatava "derbi" täpse päritolu osas on selge vaid see, et sõna sündis Inglismaal. Lisaks igati arusaadavale tahtmisele naabrimehele koht kätte näidata peitub enamikus derbides ka poliitiline, usuline või seisuslik konflikt, mis muudab matšid eriti kirglikuks ning toob kahjuks endaga tihtipeale kaasa ka fännide vägivallatsemise.

Õhtuleht valis välja 7 huvitavat ja/või võimast derbit, mille tausta põgus tutvustus mõjub iga kultuurse inimese maailmapildile rikastavalt. Rõhutagem, et tegu ei ole pingerea, vaid nopetega.

Manchester United – Manchester City

üldseis 65-49-42 (võidud-viigid-võidud)

"Nad jätkavad metsikut ostlemist, kuni võidavad mõne tiitli," kurtis Unitedi peatreener Alex Ferguson, kes on esimest korda oma 24aastase ametiaja jooksul silmitsi reaalse ohuga, et viimati 1976. aastal mõne karika võitnud derbirivaal City võib talle koha kätte näidata. Unitedi fännid pelgavad, et peagi tuleb kodustaadioni Old Traffordi tribüünilt ära koristada derbirivaali tiitlipõua üle pilkaval kombel arvet pidav tahvel, kus praegu ilutseb number "34 aastat".

Bukaresti Dinamo – Bukaresti Steaua

üldseis 53-45-48

Igaveseks derbiks nimetatud mäng on ajalooliselt politsei ja sõjaväe vastasseis. Kommunismiajastul oli Dinamo politseivägede ja Steaua armee juhitav klubi. Suurem fänniarmee on Steaual, keda toetas varjamatult ka 1989. aasta hukatud vihatud diktaator Nicolae Ceausescu.

Al Ahly – Zamalek

üldseis 57-47-36

Kairo kahe superklubi vastasseis ei küta kuumaks mitte ainult Egiptust, vaid otseülekande teevad pea kõik araabia maad. Aafrika Jalgpalliliit pärjas Al Ahly’t ja Zamaleki vastavalt eelmise aastatuhande kontinendi esimese ja teise klubi tiitliga. Kairo derbisid vilistavad enamasti väliskohtunikud, sest kohalikud lihtsalt ei taha/julge.

Glasgow Celtic – Glasgow Rangers

üldseis 140-93-156

Matš, mis jagab kaheks terve Glasgow (ja suure osa Šotimaast takkapihta), on väga tugeva religioosse taustaga – Celtic on katoliiklaste, Rangers protestantide klubi. Old Firm’i (Glasgow derbi hüüdnimi) nädalavahetustel pöördub Glasgow’ kiirabisse 9 korda rohkem inimesi kui muidu.

Boca Juniors – River Plate

üldseis 120-102-104

"Buenos Airese derbi ehk Superclasico kõrval paistab Old Firm välja nagu algkoolipoiste madistamine," kirjutas Briti ajaleht The Observer, kui asetas selle mängu esikohale pingereas, kuhu sättis 50 spordisündmust, mida peab enne surma oma silmaga nägema.

Fenerbache – Galatasaray

üldseis 139-110-116

Maailma suuruselt 5. linna, 12,8 miljoni elanikuga Istanbuli derbi kujutab endast kontinentide kokkupõrget – lütseumiõpilaste (loe: vaprad ja ilusad) asutatud Galatasaray asub Bosporuse väina Euroopa- ning tööliste (loe: tahmanäod ja metsikud roosid) klubi Fenerbache Aasia-poolsel kaldal.

West Ham United – Millwall

üldseis 33-26-38

Tuntuim Londoni derbi on kahtlemata Arsenal – Tottenham ja aktuaalseim Arsenal – Chelsea, kuid vihaseim loomulikult West Ham - Millwall. Kahe laevatehase – just neid asutusi meeskonnad algselt esindasid – rivaliteet sai alguse 20ndatel ja võimendus 1926. aastal, kui West Hami tehas streikis, aga Millwall Londoni laevatehaste solidaarsust murdis. Enamasti kuuluvad klubid eri liigadesse ja kohtuvad harva, kuid näiteks mullu loositi nad vastamisi Inglise karikasarjas. Mängule eelnesid ja järgnesid suured kaklused.

Kõvade maailmakuulsate derbidena väärivad kindlasti äramärkimist ka

Olympiakos – Panathinaikos (Ateena), Red Star – Belgrad (Belgrad), Sevilla – Real Betis (Sevilla), AC Milam – Inter (Milano), Palmeiras – Corinthians (Sao Paulo), Flamengo – Fluminense (Rio de Janeiro) ja Liverpool – Everton (Liverpool). Ning tegelikult veel väga paljud teised.