VIIGI KAKS PALET: Avapoolaja põhjal võis Dmitri Kruglov igati põhjusega näo kätega katta; teisel päästis Eesti katastroofist kapten Konstantin Vassiljev, kes siis muu. Foto: JOOSEP MARTINSON ja ARNO SAAR
Jalgpall
18. november 2010, 06:43
Vaata galeriid mängust!

"Pettumus on, katastroofi mitte." (5)

Kääbusriikide vastu on Eesti vutimehed ennegi raskustes olnud, kuid alati august välja roninud – 2007. aastal Andorrale lõi Indrek Zelinski võiduvärava 92., tänavu Fääri saartele Raio Piiroja 93. minutil. Liechtenstein pidas lõpuni vastu ja lasi 1:1 viigi järel rõõmulaulul kõlada.

Mis valesti läks? Vastus väga lihtne – esimene poolaeg. "Terve meeskond mängis halvasti. Ei võideldud, söödud olid ebatäpsed. Miks? Ikkagi sõpruskohtumine ja aasta viimane kodumäng, paljudel hakkab puhkus..." lahkas keskkaitsja Taavi Rähn košmaarset avapoolaega, kust puudus säde ja püss oli pooles vinnas.

"Eesti jaoks ei ole kergeid vastaseid. Kui natukenegi lõdvemalt võtta, siis esimene poolaeg näitas, mis juhtub. Iga mäng tuleb 100% välja panna," tõdes paremkaitsja Enar Jääger.

"Liechtenstein pole mingi külasats!"

Kahjuks oli tegu tagantjärele tarkusega, sest 35. minutil ajas Liechtenstein Eesti kaitseliini juhtme lühisesse, rullis lahti perfektse kontrarünnaku ja asus Mario Fricki väravast 1:0 juhtima.

"Jalgpall on vigade mäng. Kes teeb neid vähem, võidab," märkis Itaalia ja Serbia vastu filigraansed partiid esitanud, kuid eile avapoolajal liimist lahti olnud kapten Konstantin Vassiljev. "Juhtunu oli tegelikult natuke oodatud. Mõnelgi meie mängijal on hooaeg läbi saamas, väsimus mõjutab juba. Ka mul endal oli seda tunda," märkis Vassiljev.

"Tahtmist oli, aga keha ei tulnud järele," põhjendas rohkeid ebakõlasid ja kiirustatud lahendusi peatreener Tarmo Rüütli. "Aga mul polnud küll enne mängu kindlust, et me Liechtensteinil puuri täis lööme. Vaadake statistikat – see pole mingi külasats. Hoiatavaid näiteid leidub küllalt ja rahvaarv kõike ei määra. Näiteks Eesti on võitnud Venemaad!"

Kuues mängus järjest pole nulli hoitud

Arvestatava osa tusatujust suutsid sinisärgid hea teise poolajaga siiski peletada. Vassiljev realiseeris 57. minutil enda teenitud penalti ja debüüdi teinud Siim Luts kõmistas 81. minutil isegi latti, mis lubas lõpuvile kõlades tõdeda, et ainuke kaotus tõelisele kääbusriigile – elanikke alla 100 000 – pärineb endiselt 1997. aastast, kui Tartus jäädi 0:2 all Fääri saartele.

Rahulolu see teadmine muidugi ei tekitanud. Vassiljev: "Pettumus on, katastroofi mitte. Kõik teavad, kuidas kaitses mängida. Õnneks panime teisel poolajal niipalju välja, kui täna meis oli. Kahju, et teisest väravast napilt puudu jäi."

Resultatiivne viik jätkas ka ühte murettekitavat seeriat. Valikmängud Fääri saarte, Itaalia, Serbia ja Sloveeniaga, sõprusmängud Usbekistani ja Liechtensteiniga – viimases kuues kohtumises on Eesti võrk iga kord sahisenud. Rähn: "Õnneks lööme ise kah, aga kindlasti leidub põhjus muretsemiseks. Loodetavasti saame uuel aastal kaitse pidama."

Enne seda ootavad sinisärke jõulueelsed sõprusmängud Hiina ja Katariga. Tõsi, enamik põhimängijaid Aasiasse ei sõida.