Jüri Jaanson - vaieldamatult Eesti üks läbi aegade kõvemaid spordimehi.Foto: Marianne Loorents
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
18. november 2010, 09:31

Sõudmislegend Jüri Jaanson teatab tippspordist lahkumisest (13)

Sõudmise maailmameister ja kahekordne olümpiahõbe Jüri Jaanson teatab täna tippspordiga lõpparve tegemisest.

Oktoobris 45aastaseks saanud Jaanson on neljapäeva lõunaks kutsunud ajakirjanikud Pärnusse pressikonverentsile, et "võtta kokku oma karjäär". Kuigi kutses pole ühtegi vihjet täpsemale jututeemale, teatab Jaanson Õhtulehe andmetel üritusel otsusest tippspordiga hüvasti jätta.

Kuus korda olümpiamängudel osalenud Jaanson ei välistanud pikka aega ka 2012. aasta Londoni olümpiale pürgimist, kuid kevadel avastasid arstid tal südame rütmihäired ja ta oli sunnitud hooaja vahele jätma. Oktoobris otsustas meditsiinikonsiilium pärast korduvaid uuringuid, et terviserikked pole hetkel siiski eluohtlikud ning tippspordis jätkamine pole vastunäidustatud.

Londoni olümpial osaledes saanuks Jaansonist maailma esimene sõudja, kes osalenud maailma spordi suurüritusel seitse korda.

Jaansoni erakordselt pikaealise karjääri tipphetkedeks jäid kaks olümpiahõbedat - 2004. aastal ühepaadil ja 2008. aastal koos Tõnu Endreksoniga kahepaadil - ning 1990. aasta ühepaadi maailmameistritiitel. Lisaks on ta võitnud maailmameistrivõistlustelt ühe hõbe- ja kolm pronksmedalit.