OLÜMPIA PICASSO: Roald Bradstocki firmamärgiks on käsitsi värvitud võistlustrikood. Foto: Getty Images
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
25. november 2010, 06:59

HULL ODAVANA: Puuste ja Kaleta rivaal sihib Londoni olümpiat! (6)

48aastane inglasest spordimees ja kunstnik Roald Bradstock ei kavatsegi oda käest panna!

Teda on raske kuskile lahtrisse panna. Ühest küljest on juba 80ndatel Heino Puustelt ja Marek Kaletalt mõõtu võtnud Roald Bradstock fanaatiline odaviskaja, teisalt teravmeelne kunstnik. Nõnda ongi inglane teeninud hüüdnime Olümpia Picasso.

Vanuse poolest võiks teda võrrelda hiljuti loobumisotsuse teinud 45aastase sõudja Jüri Jaansoniga. Kui tulemuste poolest on olümpiamedalist Jaanson kõvasti üle, siis Bradstock on tänu värvikusele nähtus, millele on spordimaailmas raske vastet leida. Ning tema ei kavatsegi loobuda unistusest osaleda 50aastaselt Londoni olümpial oma värviliste kostüümide ja spetsiaalselt disainitud odadega.

***

«Tõsi ka või?!» imestab Kaleta, kui kuuleb, et omaaegne rivaal lennutab endiselt piiki. 1987. aasta MMil edestas Kaleta Bradstocki 24 sentimeetriga, kohad olid 16. ja 18.

Suurvõistlustel inglasel väga säravaid kordaminekuid pole. 1984. aastal Los Angelese olümpial oli ta seitsmes, neli aastat hiljem Soulis 25. Üks medal ta auhinnakapis siiski ripub, 1981. aasta juunioride EM-hõbe. Toona vandus ta alla vaid vana oda sakslasest maailmarekordimehele Uwe Hohnile.

«Müts maha tema ees,» tunnustab Audentese spordikooli direktor Kaleta võistluskaaslase jätkuvaid püüdlusi. «Sellises vanuses visata… Imekspandav, et liigesed ja lihased on vastu pidanud. Odavise on väga plahvatuslik ala.»

***

Tervis pole Olümpia Picassol alati raudne olnud. «1968. aastal jälgisin Mehhiko olümpial kuldmedali võitnud Bob Beamoni, Dick Fosburyt ja Al Oerterit. Teadsin siis, kuueaastaselt, et minust saab olümpiaatleet,» kirjutab Bradstock oma kodulehel. Kuu aega hiljem tabas spordipisikust nakatunud poisi-klutti šokk – arstid diagnoosisid tal seljaajusonga ja vesipea sündroomi ning palusid vanematelt, et laps väldiks iga hinna eest sportimist.

Enda elu spordi ja kunsti vahel jaganud Bradstock otsustas riskidele vilistada.

***

Maalikunstnikuna on odamees enda stiili määratlenud kui «atleetliku abstraktsionismi». Ta on kujutanud peaaegu kõiki spordialasid golfist kuni iluvõimlemiseni. 2000. aastal võitis ta USA olümpiakomitee spordikunsti võistluse, kolm aastat hiljem teenis aasta spordikunstniku tiitli.

Bradstocki jaoks on ka võistlemine kunst. 2008. aasta USA olümpiakatsevõistlustel ta rahvusmeeskonda ei pääsenud, kuid sai väga palju meedia tähelepanu. Nimelt tegi ta kõik kolm viset erinevates eredavärvilises võistlustrikoodes, iga kostüümi juurde käis ka spetsiaalselt disainitud oda.

***

Bradstockil on ka kuhjaga rekordeid.

Vana odaga jäi ta paar meetrit Puustele alla – 91.40 tähendas Rahvaste Ühenduse mängude rekordit. 1986. aastal sai tast esimene mees maailmas, kes viskas uut tüüpi oda üle 80 meetrit – 81.74. Aasta hiljem viis ta oma rekordi 83.84ni.

Viimastel aastatel püstitab ta loomulikult hunnikutes eri vanuseklasside maailmarekordeid. Kuid loominguline Bradstock, kelle õpetussõnu on kuulanud nii Daley Thompson kui ka Jackie Joyner-Kersee, ei piirdu vaid piigi pildumisega. Ta on lennutanud kõiksugu kättejuhtuvaid asju: golfipalli (155 m), vinüülplaati (112 m), mobiili (120 m), jalgpalli (75 m)…

Väidetavalt on Olümpia Picasso käes ka vana odaga paigaltviske rekord – 75 meetrit! Youtube’is on selle viske video kogunud 650 000 klikki, rohkem kui ükskõik mis muu odaviskeklipp.

***

Londonisse jõudmine oleks muidugi ime. Tänavu jäi Bradstocki parimaks 71.07, mullu 72.49. Olümpianormini, mida pole veel välja hõigatud, on sealt mõned head meetrid minna.

Kui Los Angeleses ja Soulis esindas Bradstock Suurbritanniat, siis viimasel neljal korral on ta tulemuseta pürginud USA koondisse. Nüüd otsustas Ameerikas elav odamees taas sünnimaa dressi selga tõmmata. Mine tea, omaaegne rivaal Steve Backley on ju naelikud varna riputanud, ehk mahub Olümpia Picasso võistkonda.

«Mind pole kunagi niimoodi häbistatud!»

48aastane Roald Bradstock kirjeldab oma blogis värvikalt lõppenud hooaja avavõistlust, kus ta pistis kotti endast mitukümmend aastat nooremaid.

«Tundsin, et kõik jälgisid mu soojendust suure huviga. Muigasid,» meenutab ligemale 700 (!) korda odavõistlustel osalenud veteransportlane USAs toimunud jõuproovi. «Kui silmitsesid neid, sain põhjusest aru. Vanuselt järgmine mees platsil oli USA esinumber Chris Hill, kes on 22aastane. Ka enamus treenereid olid must nooremad.»

Kui 18 osalejaga jõuproov oli lõppenud, vaadati 69.54ga Hilli järel teise koha saanud «vanameest» juba teise pilguga. «Üks ütles: ärge saage valesti aru, kuid mind pole elu sees nõnda alandatud. Te võiksite olla mu isa. Võtsin seda komplimendina,» kirjutab Bradstock.