Minituur algab täna klassikasprindiga, jätkub homme 10 km klassikasõiduga ja lõpeb pühapäeval 15 km vabatehnika jälitussõiduga samas kohas: Kein Einaste mullusel Kuusamo MK-etapil. Siis sai ta sprindis 13. koha. Foto: JOOSEP MARTINSON
Talisport
26. november 2010, 07:00

Selgeltnägija Alaver: Einaste jõuab MK-etapil pjedestaalile! (9)

Harva julgevad treenerid enne võistlust sportlasele suurt läbimurret ennustada. Kuid suusaguru Mati Alaver on päris kindel, et Kein Einaste suudab täna Soomes Kuusamo MK-etapil klassikasprindis pjedestaalile jõuda.

"Olen nüüd liiga aus," ütleb Alaver. "Kui ilmajaam lubaks null kraadi ja lumesadu, siis Keinil võimalust poleks ning me seda juttu ei räägiks. Aga uurisime, et siin peaks tulema 14-15 kraadi külma. Kein vajab kõva rada, ta kaalub 95 kilo. Kui rada on nagu raudtee, saab ta lauda lüüa oma trumbi – erialase võimsuse."

Tasakaalukas ja arukas maapoiss

Teise olulise tegurina toob Alaver välja Einastele sobiva rajareljeefi. "Finišisirgel on viimased 150-200 meetrit kergelt ülesmäge," tõdeb treener. "See on nagu rusikas silmaauku või õigemini öeldes rusikas vastaste silmaauku."

Alaver keerab vinti veelgi. "Kein on väga heas seisus," rõhutab juhendaja. "Ta pole nõrgem ühestki mehest, kes starti tuleb."

Samas teab kogenud treener hiilgavalt, et suusasprindis mängivad lõpptulemuse kujunemisel rolli mitmed nüansid. Einastel on Vancouveri olümpiamängudelt, kus ta kvalifikatsioonis kukkus, valusad mälestused.

"Kuusamos on kukkumisi olnud oluliselt rohkem kui Vancouveris," möönab Alaver. "Sprint on mees-mehe võitlus ja seal juhtub mõndagi. Meist ei sõltu ka see, kui hea suusaga lähevad rajale tugevad norralased või venelased."

Alaveri hinnangul sarnaneb Einaste mitmes mõttes kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpaluga. Mõlemad alustasid sporditeed Johannes Toimi juhendamisel ja jätkasid Eeri Tammiku juures.

"Maapoiss," pajatab Alaver Einastest. "Ta on tasakaalukas ja väga arukas. Kui Keinil läheb hästi, seab ta esikohale treeneri, enda kohta ütleb, et mis nüüd mina... Kaotuse puhul ei süüdista kedagi peale iseenda.

Kein pole nagu Andruski noorelt edu saavutanud. Mõnel tekib kordaminekutest peapööritus ja mõni ei suudagi sellest vabaneda.

Koondise peatreeneri kiidusõnad Einaste keskendumist ei pärsi. "Viimase peal vorm veel pole, aga loodetavasti on mu tase nii hea, et suudan jõuda korraliku tulemuseni," lausub ta. "Tänavu on vähe klassikasprinte, pean oma võimalusi kasutama."

Björn Kristiansen ulatas päästerõnga

Kas finaali murdmine on reaalne eesmärk? "Kindlasti," vastab 25aastane Einaste. "Aga selleks on võimeline ka Peeter Kümmel. Klassikasprindis oleme praegu võrdsed. Kui trehvab väga hea päev ja kõik õnnestub, siis võime päris kõrge koha saada."

Alaver ja koondise füsioterapeut Lauri Rannama märgivad nagu ühest suust, et Einaste arengus on oluline roll norralasest treeneril Björn Kristiansenil. "Olen aru saanud, et varem mõtles Kein lõpetamisele. Björni tulek mõjus hästi, ta on saanud jala tippklassi ukse vahele," avaldab Rannama.

Einaste peab tõepoolest Kristianseni päästerõnga ulatajaks. "Kõike, mida Björn on kaasa toonud, läheb kiireks sõiduks vaja," nendib Einaste. "Tal on väga suur teadmistepagas. See on meie, suusatajate, probleem, et pole siiani piisavalt kiiresti sõitnud."

Juba täna avaneb Einastel ja tema ametivendadel võimalus Ruka radadel väledalt liikuda. Eelmisel hooajal oli Einaste sellel MK-etapil 13., tema senise sporditee parim tulemus on mullu Otepääl saavutatud seitsmes koht.

Veerpalu: "Hea tulemuse tegemise nälg on olemas."

Pärast põlvelõikust täna Kuusamos MK-karussellile naasev kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu käis eile õhtul jooksmas ja tegi kerge võimlemise.

Kaks nädalat tagasi tugevate treeningute järel Olosel esimese lume võistlusel tagasihoidlikult esinenud Veerpalu kinnitab, et on vahepeal rohkem puhanud ja ihkab korralikult suusatada.

"Tulemust ma ennustama ei hakka, enesetunne võib osutuda petlikuks," ütleb 39aastane Veerpalu. "Aga hea tulemuse tegemise nälg on olemas. Siin on ju kavas ka klassikasõidud."

Füsioterapeut Lauri Rannama: "Olose võistlus polnud tähtis. Andrus on saanud harjutada paremini kui mitmel varasemal aastal. Kuusamo võistlus on nagu lakmuspaber, mis näitab seisu."