KAUNITAR: Vähemalt välimuse osas kuuluvad Eesti naislaskesuusatajad maailmaklassi. Daria Jurlova praegustele koondislastele alla ei jää… Foto: ERAKOGU
Talisport
7. detsember 2010, 06:53

Laskesuusatajate read täienevad – talendikas Jurlova saab Eesti passi (31)

Narvast pärit 18aastane Daria Jurlova pole siiani saanud noorte tiitlivõistlustel Eestit esindada, kuna tal puudus kodakondsus. Nüüd on Otepääl Audentese spordikoolis õppiv neiu vajalikud eksamid ära teinud, kannatlikult läbinud bürokraatiamasina ootusaja ning peaks sel nädal saama Eesti passi.

Pole saladus, et laskesuusatamise kandepind Eesti naiste hulgas on ahtake. Kohalikel meistrivõistlustel on täiskasvanute klassis osalejaid pisut rohkem kui medaleid, tiitlivõistluseks või MK-etapiks teateneliku koostamine eeldab, et kõik paremad on terved.

Loodetavasti muudab Narvas Jevgeni Všivtsevi käe all kaheksa-aastaselt laskesuusatamisega tutvust teinud Daria Jurlova supi paksemaks – hooajaeelsel katsevõistlusel kaotas ta Kadri Lehtlale vaid sekundiga ning edestas selgelt Sirli Hannit, Kristel Viigipuud ja Elisabeth Juudast.

Jurlova: koondisse? Miks mitte

«Miks mitte koondisse pürgida, kui võimalus avaneb,» sõnas viimase poolteise Otepääl veedetud aastaga eesti keele üsna kenasti suhu saanud Jurlova. «Tuleb veel tööd teha – laskmine peab muutuma stabiilsemaks –, kuid kõik on võimalik.»

Alaliidu peasekretär Kristjan Oja ei hoia uuest tippupürgijast rääkides kiidusõnu tagasi: «Daria on ideaalne laskesuusataja materjal – suur potentsiaal on mõlemas pooles, nii sõidus kui ka laskmises.»

Audentese spordikooli Otepää filiaalis Jurlovat teist aastat juhendava Ants Orassoni kinnitusel on neiu ka murdmaal omavanuste hulgas üks Eesti paremaid. «Funktsionaalsete omaduste kõrval on tal ka laskesuusatajale vajalik rahulik närvisüsteem,» kirjeldas Orasson hoolealust. «Peale selle on ta korralik ja hea töösse suhtumisega.»

Hooaja peasiht on noorte MM

Loomulikult ei tasu noorukeselt neiult kohe imetegusid oodata, hoiatab Oja. Jurlova tänavune peavõistlus on ikkagi Nove Mestos peetav noorte MM, kuid kui areng jätkub, siis koputab ta juba sel hooajal jõuliselt A-koondise uksele. «Kui passi asi saab korda, siis kindlasti prooviksime teda IBU karika-etappidel,» lubas Oja, kes usub, et venelanna murrab 2014. aasta Sotši olümpiakoondisse.

Koondislaste ringi on tippudega ühislaagrites käinud Jurlova kenasti vastu võetud. «Seltskond oli laagris sõbralik. Tüdrukud aitasid, kui mul midagi juhtus. Ka treener (Maris Cakars – M. R.) on minu arvates väga hea,» mainis Äkke suusaklubi ridadesse kuuluv Jurlova.

Reedel Hochfilzenis algaval MK-etapil stardib Eesti naiskond teatesõidus siiski traditsioonilises koosseisus – Eveli Saue, Lehtla, Hanni ja Viigipuu. Meeskonda kuulub Roland Lessing, Indrek Tobreluts, Priit Viks ja Kauri Kõiv.

Laskesuusatamine tõi keele suhu

Daria Jurlova tõdeb, et enne Otepääle õppima minemist oli tal eesti keelega raskusi.

«Grammatikat õppisime Narva koolis ka, aga siin saan rääkida sõpradega ja koolikaaslastega. Enne oli raskem,» tõdes vene perekonnast pärit Jurlova, kes päris ideaalselt eesti keelest veel aru ei saa, kuid enda mõtete väljendamisel enam hätta ei jää.

Kristjan Oja kiidab neiu pealehakkamist: «Mõni on selle koha pealt laisk, tema on tubli. Hakkaja. Kui käib siin, siis suhtleme ikka eesti keeles.»

Täisealiseks saades Eesti kodakondsuse kasuks otsustanud Jurlova sõnul peaks ta sel nädalal saama uue passi, mille taotlemisel on kulunud kõvasti aega – Moskvast tuli saada kinnitus, siis sooritada keele ja põhiseaduse eksam, siis oodata…

Nüüd on pikk võitlus jõudmas eduka finišini.