Foto: Joosep Martinson
Korvpall
16. detsember 2010, 07:00

Andres Sõbra tõehetk – miks nii palju välismängijaid Tarvas?! (14)

Rakvere Tarva korvpallimeeskonna treener Andres Sõber on üha rõhutanud, et peame andma arenguvõimalusi omadele Eesti poistele. Ent Tarvas on sel hooajal Eesti liiga suurima välismaalaste arvuga – neli ja pool – võistkond.

Nõnda saabus Sõbra tõehetk ehk tuleb vastata Õhtulehe küsimusele: miks nii palju välismängijaid?! Sõber hingab sügavalt sisse ja hakkab rääkima.

Kohustus saada vastu Kalevile ja Rockile

"Meil on Eesti mehed olemas, aga nendest veidi hiljem. Kaks-kolm-neli aastat tagasi ei lükatud Rakvere spordihallis korvpallimängude aegu üht tribüünipoolt lahtigi. Nüüd jälgis viimast mängu TTÜ/Kaleviga 1400 inimest. Mul on heas mõttes kohustus saada heal päeval vastu Kalev/Cramole, Rockile, TTÜ/Kalevile," alustab Sõber.

"Viis aastat tagasi Rakveres alustades seda luksust polnud. Ent meeldiv kohustus seab ka oma nõudmised. Ainult Eesti noortega ei vea kahjuks välja. Pärast eelmist hooaega lahkus seitse meest. Need kohad tuli täita."

Sõber selgitab, et ta võtab mitut välismaalast sisuliselt oma poisina. Esimesed eluaastad Tapal elanud Renato Lindmets on ju Eesti passiga.

"Renato küsis, kas tema sõber Matt Hall võiks tulla. Annan Hallile minimaalse toetuse, et ta saaks siin olla. Kui mul kodus oleks samasuguseid poisse, siis ma Halli ei võtaks!" hüüatab Sõber.

Eelmisel aastal säras Rain Veideman. Nüüd proovis Sõber samast aastakäigust Martin Dorbekut, aga vahe on märgatav. Seetõttu tuli meeskonda kutsuda Howard Frier, kes elab Eestis.

Möödunud aastal Kuremaal mänginud Brett McGeel tekkis siinmail tüdruksõber ning tedagi ei pea Sõber võõraks. "Ja siis ma pidin ju Viljar Veskile kellegi korvi alla appi võtma, seepärast tõin Richard Andersoni. Nüüd saab Villu mängida oma mängu, muidu oleks ta nagu kirurgi tangide vahel!"

Eile hommikul ilmus Tarva treeningule veel üks mustanahaline mängumees! "Ta on 206 cm pikkune Marlon, perekonnanime ma ei teagi. Ta käis suvel Oklahoma võistkonnaga siin mängimas ja proovin teda nüüd trennis paar nädalat. Anderson ei pinguta nagu vaja, äkki teeme vahetuse," seletas Sõber.

Muruniidukite parandustöökoda

"Ma endiselt tahan Eesti kutte! Aga ei saanud näiteks Asko Paadet ega Rannar Raapi, Vallo Allingust rääkimata. Pärnu juhendaja Rait Käbin ütles mulle: kui Raabi ära annan, ei jää mulle ju kedagi! Aga ta oleks ruttu-ruttu vaja meile või Rocki või Kalevisse panna, meesteasju tegema. Pärnus viskab ta 30 silma mängus, aga mida ta teistsuguses joonises suudab?"

Sõbra hinnangul on pari-mad kodus mängivad eestlased kolme suurema klubi vahel ära jagatud, igas neist vähemalt kolm-neli head kindlat venda. Tarvast saab sama määratluse alla paigutada Kristo Saage ja teatud mööndustega ka Joosep Pokla.

Sellesse seltskonda ihkab Viljar Veski, kes viimases Balti liiga mängus Vilniuses ja eile koduliiga mängus Kaleviga kerkis omade resultatiivseimaks.

"Mul on siin nagu muruniidukite parandustöökoda – tuleb puhastada, putitada neid, kellega Tallinnas hästi ringi ei käidud."

Tarva karismaatiline juhendaja peab viimase lausega silmas eelkõige Poklat ja Veskit. "Loodetavasti Villu tuleb nüüd üles. Mõni teda treeninud mees pole pedagoogikast ega psühholoogiast midagi kuulnud! Ütlen talle vahel: võta lõbusamalt, rahulikult, ega see asi nii tõsine ka ole!" lausub Sõber.

"Tarvast tahetakse näha esimese nelja seas."

Aga Virumaa oma noored poisid? "Veideman oli mullu ikka erand. Olukord on aastatega muutunud, meil on väike profimeeskond. Kui palju Tartu noored Rockis või Cramo enda kasvandikud Kalevis mänguaega saavad? Žalgirises on superandekas Kuzminskas, aga istub pingil. Pärnu-taoline võistkond saab oma poisse mängitada. Tarvast tahetakse aga näha esimese nelja seas, ma ei saa kaotustega leppida, aga võidu nimel kümmet välismängijat ei kavatse tuua," selgitab Sõber.

Ta on kaasanud esindusvõistkonna juurde parimad Virumaa poisid. "Kuid A-klassis pole meil praegu kedagi, kes võiks Arbetite ja Doroninitega hakkama saada. Häid noori-juuniore on terves Eestis vähe!

Mul on 16aastane Oliver Metsalu, kellele on tunnustus juba see, et ta kuulub meeskonda. Ei pea paika väide, et ta peaks vägisi mänguminuteid saama. On võimalik kas udutada või rääkida tõsiselt, olen Oliverile asjad ära rääkinud. Ta on mõistlik poiss, tahab Saagede ja Poklatega treenida ega sügele minutite järele – need saab ta kätte ka A-klassi mängudes ja vahel meistriliigas."

Lõpetuseks kutsub Sõber kõiki 29. ja 30. detsembril Rakverre vaatama karikavõistluste Final Fouri, kuhu tema jõudis Rakvere meeskonnaga esmakordselt.