HIILGAV: Gerli Liinamäest parema vabakava tegi EMil vaid kaheksa rivaali. Foto: REUTERS/SCANPIX
Talisport
31. jaanuar 2011, 07:54
Vaata galeriid!

Imelaps Gerli Liinamäe pani Šveitsis uisukatla keema (64)

Gerli Liinamäe kehastus iluuisutamise EMil Bernis graatsiliseks hüppemasinaks – tasuks hiilgav 13. koht. Tagatubades on 15aastase piiga võimas esiletõus aga vallandanud võimsa tormi.

Veel mõni kuu tagasi ei teadnud laiem avalikkus Gerli Liinamäest tuhkagi. Nüüd on ta aga paari võistlusega lõpetanud Jelena Glebova igavesena näinud võimutsemise ja tõstatanud küsimuse: kes on Eesti esinumber?

EMil esines debütant Liinamäe kui vana kala. Ta ei kukkunud kahes kavas kordagi, vabatantsus sai paremuselt viiendad tehnilised hinded (Liinamäe: "Seda kuuldes vajus karp lahti. Olen sõnatu!")

Probleemid: jää, riietus, elamine...

"Nii hea koht on muidugi suur üllatus! Lühikavas tuli paar pisikoperdamist, aga vabakavas ei saanud küll midagi paremini teha," lausus õnnelik Liinamäe. "Jääle minnes olin mõlemal päeval närvis, aga esimene õnnestunud hüpe aitas selle kohe unustada."

Ometi ei saa noor talent liuelda printsessina helge tuleviku suunas. Ja ehkki Liinamäe ei tea telgitagustest vähimatki (vähemalt treener Tiiu Valgemäe väitel), toimub seal äge piikide murdmine.

Kui Valgemäelt pärida, kuidas kulges EMiks valmistumine, puhkeb ta naerma.

"Kulges nii, et sain endale viriseja kuulsuse. Mulle heideti ette: nõuan pidevalt midagi," alustab paljunäinud juhendaja. "Tegelikult nõudsin jääd. Aga kuna uisuliidu peasekretär Gunnar Kuura viibis hooaja keskpunktis suusapuhkusel, pidime algul ise Premia ülikallist hinda maksma.

Siis nõudsin esindusriietust. Uisuliidu antud dressipluus sobinuks Gerlile pigem öösärgiks. Kuura ütles, et peame ise varustuse teistelt hankima ja puhtaks pesema. Lõpuks kehastusid mu klubi täiskasvanud uisutajad õmblejaiks.

Siis tuli kakelda siin. Gerlil oli ainult üks soov: elada minuga ühes toas. Kui laps soovib, miks siis mitte teda aidata? Kuura aga arvas, et kui tema käsib, siis kõik teised kohe hüppavad. Tänu minu kangusele surusime selle asja siiski läbi."

Liinamäe ütleb vaikselt: "Mulle oli tõesti väga tähtis, et saaksin olla Tiiuga koos. Üksi tunneksin end ebamugavalt."

Kas treener viiakse Metsakalmistule?

Valgemäe tänab Margus Hernitsat – kes andis teada hallis valitsenud külmusest – ja Maire Armi, aga Kuurast rääkides ei jäta pilbast pilpa peale. "Ilmselt viiakse mind nüüd Metsakalmistule, aga see Vene-aegne juhtimisstiil peab lõppema. Kuura on ebaprofessionaalne tegelane, seda võin kindlalt väita," võtab ta teema kokku.

Oli mis oli, Valgemäe on valmis uuteks võitlusteks: ees ootavad juunioride ja täiskasvanute MM.