REIBAS RÜNDAJA: Jarmo Ahjupera eilses Eesti koondise trennis – parem jalg kannab mehemürakat kenasti. Foto: Joosep Martinson
Jalgpall
23. märts 2011, 06:59

VÕIMAS VÕITLEJA! (3)

Kahe aasta eest lebas Jarmo Ahjupera haiglavoodis, mõlemad parema jala sääreluud purud. "Et spordiga on kõik, ei mõelnud ma kordagi," meenutab tippjalgpalli tagasi rühkinud Ahjupera. Vääriline tasu visa võitluse eest ootab teda reedel karjääri vingeima mängu näol – vastas on kahekordne maailmameister Uruguai!

Reedel möödub õõvastavast vigastusest 726 päeva. Selle aja jooksul koges Ahjupera mitmeid pettumusi, sest algselt 6kuuliseks ennustatud vigastuspaus venis üle kahe korra pikemaks.

Muidugi on kaotsiläinud ajast kahju, kuid 26aastane FC Flora kasvandik eelistab tulevikku vaadata ja tänab doktor Kaspar Rõivasseppa, kes oli põhimees, et ta terveks sai.

Miks venis mängupaus 14 kuu pikkuseks?

Miks aga läks nii, et 2009. aasta märtsis vigastada saanud ja Ungaris opereeritud Ahjupera pidi 2010. aasta jaanuaris kodumaal uuesti lõikuslauale heitma ja naasis palliplatsile alles eelmise aasta mais?

Doktor Rõivassepp selgitab: "Esmalt olgu öeldud, et tegemist oli ikkagi väga tõsise vigastusega. Aga Ungaris ei tehtud operatsiooni kehvasti, kuid ei võetud arvesse, et Jarmo on sportlane, kes tahab kiiresti taastusraviga tegelema hakata ja tema ligi 2meetrist kasvu.

Luu sisse pandi liiga kitsas nael. Tavainimene paranenuks selle abil väga hästi, aga Jarmo puhul oli näha, et murd ei kasva ebastabiilsuse tõttu kokku. Panime jämedama naela ja see aitas."

Jalgpalluri üleelamised olid arstil kogu aeg silme ees. "Raskeid hetki oli, sest Jarmo ootas kiiremat taastumist. Võib-olla oligi probleem, et Ungaris öeldi välja liiga varajane tähtaeg, mis hakkas teda moraalselt ja vaimselt suruma," räägib Rõivassepp ja tituleerib Ahjupera musterpatsiendiks, kes alati kõike öeldut väga hoolikalt järgib.

Nüüd peaksid aga raskused seljataga olema. Györi ETO laenas Ahjupera mängupraktika eesmärgil pooleks aastaks teise Ungari kõrgliiga klubisse Ujpest, kus eestlane järjekindlalt algkoosseisu kuulub ja viimasel ajal ka (ilusaid) väravaid kõmmutab. "Vaikselt on kõik paremaks läinud. Praeguseks olen saavutanud taseme, kus olin enne vigastust."

Koondisesse kuulus Ahjupera viimati 2007. aasta lõpus sõprusmängus Usbekistaniga, kui Eesti peatreener oli taanlane Viggo Jensen. 2008. aastal, kui Ahjupera Flora eest 17 väravat lõi, Tarmo Rüütli teda meeskonda ei kutsunud. "Väike üllatus ikka, et nüüd kutse sain," möönab Ahjupera ja loodab, et reedel ka mänguaega pälvib.

Rõivassepp omakorda nendib, et kui Ahjupera reedel väljakule jookseb, pakitseb tema põues tõsine heameel: "Eks ma olen kõigi teiste meestega ka ju tegelenud, aga Jarmot tõesti vast kõige rohkem aidanud."

Jarmo Ahjupera

Sündinud: 13. aprill 1984.

Pikkus: 196 cm.

Positsioon: ründaja.

Klubikarjäär: 2001-08 FC Flora, 2009-10 Györi ETO, 2011- Ujpest.

Koondisekarjäär: 5 mängu, 0 väravat. Debüüt 2001. aasta juulis Leedu vastu.

Varia: Noorim Eesti koondislane läbi aegade. Debüteerides oli Ahjupera 17 aasta ja 82 päeva vanune.