ESIMENE: Raio Piiroja 1999. aastal pärast esimese koondisevärava löömist. Piiroja lõi Torshavnis Eesti teise värava 2:0 võiduga lõppenud EM-valikmängus Fääri saartega. 99 mänguga on Piiroja kokku löönud 8 väravat. Foto: Lembit Peegel (arhiiv)
Jalgpall
25. märts 2011, 07:02

Raio saab sada mängu täis! (2)

Neli korda erinevatel põhjustel edasi lükkunud kauaoodatud pidupäev, Raio Piiroja 100. koondisemäng on lõpuks käes. Vastaseks kahekordne maailmameister Uruguai, kohaks kodune Lilleküla staadion enam kui 7000 pealtvaatajaga.

Piiroja 99. mäng tõi koondisele ajaloo tähendusrikkaima tulemuse, kui oktoobris alistati võõrsil 3:1 Serbia. Tolle mängu algfaasis teenitud kollane kaart tähendas aga, et neli päeva hiljem Tallinnas Sloveeniaga toimunud kohtumine tuli vahele jätta. "No nii hea mängu järel ühe korra ikka veel koondisesse kutsutakse," lausus Piiroja toona muiates.

Kutsutigi, kuid erinevatel põhjustel lükkus 100. mäng üha edasi. Novembris mängis Eesti Liechtensteiniga, kuid Piiroja aitas koduklubi Fredrikstadi kõrgliigasse, detsembris sõitsid sinisärgid Aasia-turneele, ent Piiroja heitis "sportlase songa" opereerimiseks lõikuslauale.

"100 on number, mis ei tähenda suurt midagi."

Veebruaris sõitis Piiroja koondisega Türki, kus vastaseks Bulgaaria, aga õnneks ei läinud ka seal. "Paistis, et tuleb 100. mäng kindlasti ära, ent tõmbasin täiesti tühja koha pealt jala ära. Siis kippus küll tunduma, et miski needus."

Nüüd ja täna – ptüi-ptüi-ptüi – takistusi pole ja ümmargune arv saab täis! Päevakangelane ise võtab asja aga maru rahulikult: "100. mäng... see on vaid üks verstapost. Number, mis ei tähenda suurt midagi. Kui ükskord viimane koondisemäng tuleb – vot see on eriline tähtpäev! 100 mängu mehi tuleb tulevikuski ja on ennemgi tulnud."

Eestil on neid seni ette näidata kuus – Martin Reim (157), Marko Kristal (143), Mart Poom (120), Andres Oper (119), Kristen Viikmäe (114), Indrek Zelinski (103). Reimi rekordi löömisest Piiroja ei mõtle: "Selleks peaksin veel 15 aastat mängima! Aga seda ei kannata Tarmo (Rüütli – toim) enam välja. Vast paar-kolm aastat veel. Siis tuleb hommikusöögilauas juurde ja ütleb, et Raio, aitab kah."

Vassiljev: 100ni jõudmine on aina raskem

Piiroja tänase tähtpäeva järel tuleb järgmist 100-mängu meest oodata kaks-kolm aastat – Enar Jäägeril saab täis 75 ja Ragnar Klavanil 67 mängu. Ümmargune tähtpäev on täna ka viimase kahe aastaga Eesti võtmemängijaks kerkinud Konstantin Vassiljevil, kes saab kirja 40. koondisemängu.

26aastane poolkaitsja kinnitab, et 100. mängust ta ei mõtle. "Loodan lihtsalt, et teen Eesti eest veel palju häid mänge. 100 mänguni jõudmine on muutunud raskemaks, sest konkurents meeskonnas on kõrgem. Praegu on koondises palju mängijaid, kel kirjas alla 50 mängu. 100ni on käia väga pikk tee. Parem keskenduda tänapäevale."

Eesti – Uruguai sõprusmäng algab Lillekülas kell 19, pileteid on saada.