LUIGELAUL: Flora ja Ventspils selgitavad täna, kes jõuab poolfinaali ja säilitab võimaluse saada Balti liiga viimaseks meistriks. Foto: Arno Saar
Jalgpall
19. aprill 2011, 06:59

Jalgpalli Balti liiga pannakse kinni! (2)

Kui Tallinna Flora suudab täna võõrsil alistada Ventspilsi, säilib neil võimalus saada Balti liiga viimaseks meistriks. Miks viimaseks? Aivar Pohlak: "Kui ei ilmne kardinaalseid imeasjaolusid, siis käimasoleva hooaja järel projekt külmutatakse." Sisuliselt pannakse liiga kinni.

2007. aastal ellu kustutud võistlussarjast loodeti impulsi andjat Balti riikide klubide sportlikule tasemele, kuid tegelikkus kujunes teistsuguseks – mängud on klubide jaoks viimaseks prioriteediks ning tihti kasutatakse duubelkoosseisu.

Põhjuse tuvastamisega saab hakkama Nero Wolfe’ist tunduvalt tagasihoidlikuma kaliibriga detektiiv. "Jalgpallis on konservatiivsed toimimismehhanismid väga juurdunud," viitab liiga juhatuse esimees Aivar Pohlak asjaolule, et prestiižikad ja rahaliselt tulusad eurosarjapääsmed jagatakse riikide meistrivõistlustel.

Kihlveopettuste tallermaa

Eile meeskonnaga Lätti sõitnud Flora peatreener Martin Reimgi tõdes: "Läti ja Leedu klubidele kogu idee väga ei meeldinud, sest midagi pole ju mängus. Olnuks panuseks suur raha või eurosarjakoht, siis oleks seis teine."

Nooremat sorti meeskonna juhendaja seisukohalt võttes pole Balti liiga Reimi sõnul kindlasti mõttetu. "Mulle isiklikult meeldib, kui ei pea vaid koduste rivaalidega mängima, vaid saab ka naabritega tugevaid kohtumisi pidada. Noortele on see eriti kasulik. Tõsi, miinuspoolele jäävad muidugi skandaalid ja mängude müümine."

Reimi öeldus peitub valus tõde. Kihlveopettused on Balti liigat saatnud tema algusest peale. Esimesel hooajal eemaldati sarjast Daugavpilsi FC Dinaburg, kes leiti süüdi olevat sihilikus kaotuses Narva Transile. 2009. aasta sügisel etendus deja vu - Dinaburg eemaldati taas.

Kahtlustest pole prii ka käimasolev hooaeg. Sügisel alistas Trans 1/8-finaali avamängus

Šiauliai 5:1, kuid kaotas kordusmängu 0:5...

Pohlak: Balti liiga pole salarelv

Balti liiga ellukutsumist veaks nimetamisest Pohlak siiski hoidub. "Sai ära proovitud. Arvati ju, et Balti liiga toob kaasa hüppe publikuhuvis ja sportlikus tasemes, aga saime teada, et tegu ei ole salarelvaga jalgpalli arenguks," ütleb Pohlak. "Mõõdupuuna on liiga olnud hea. Saime teada, et viimase kolme aasta jooksul on Eesti klubid Balti riikides suurima sammu edasi astunud."