ÜHE ÕNN ON IKKA TEISE ÕNNETUS: Aivar Kuusmaa võis õige mehena rusikat viibutada, Timo Eichfuss mattus aga rätikusse. Foto: JOOSEP MARTINSON
Korvpall
11. mai 2011, 07:00
Vaata galeriid!

Kalev juubeldas, Rock ja fännid norus (8)

Viis minutit enne Eesti meeste korvpalli meistriliiga kolmandat Kalev/Cramo ja Tartu Rocki finaalmängu ütleb Rocki fänn Anu: "Eelmisel aastal olime ka 0:2 taga, aga ikka võitsime. Kui tänavu kaotavad, ega me neid sellepärast vähem armasta."

Müügijuhina töötava Anu korvpalliarmastus on imeline. "Sel hooajal on meil vahele jäänud vaid üks Rocki välismäng Lätis," pajatab ta. "Seltskonda kuulub kaheksa inimest. Sõidame väikebussiga. Käisime isegi Itaalias Kristjan Kanguri mängu vaatamas – vaat see oli elamus!"

Anul on seljas Vallo Allingu mängusärk. "Küsisin Vallolt ja ta andis," avaldab Anu. "Olen sellega väga rahul ega vaheta ühegi teise särgi vastu. Muide, nii mõnedki käredamad ütlused tema kohta – Vallo, sa oled loom! – on tulnud minult. Vallo on neid kuulnud," lisab ta muigamisi.

Kaalul elu ja surm

Mängu eel laulavad Rocki fännid valjuhäälselt Eesti hümni. Teine Rocki ustav pöidlahoidja Raivo tunnistab, et lahtiviske eel tekib sisimas mõnus pinge. "Eesti liiga pole siiski nii tähtis, välisliigad on olulisemad," lausub Raivo.

Kui Rock jääb kaotusseisu 2:5, ütleb Anu: "Mäng on alguses rabe, aga täna on kaalul elu ja surm!"

Järgmisel rünnakul saab Allingu käe valgeks, Anu tõuseb püsti ja hüüab: "Vallo, sa oled loom!"

Adressaadini need sõnad ei jõua, sest Tartu ülikooli spordihoones käib eriline möll. Rocki pöidlahoidjad puhuvad pasunaid ja taovad trummi.

Rain Veidemani tabavate vabavisete järel juhib Rock 15:9. Timo Eichfussi kulp ja korv paneb tartlaste leeri vaimustunult huilgama. Kuid Kalevi lätlasest tagamees Armand Škele sopsab mitu korvi ja algatab kiirrünnaku, mille lõpetab Gregor Arbet pealtpanekuga.

"Kohtumise eelsel analüüsil öeldi, et tuleb vähem kolmeseid visata ja rohkem teravuse peale mängida," märgib Raivo ja osutab ühele murranguhetkele. "Aga Giorgi Tsintsadze tuli väga ebakindlalt väljakule."

Esimese veerandaja kaotab Rock 20:25. "Mängupilt on parem kui eelmistes kohtumistes," arutleb Anu. "Ma ei taha küll etteheiteid teha, aga jooksu ei oska kohtunikud vilistada."

Õigusemõistjad ja Tsintsadze ongi Rocki fännidel pidevalt hambus. Kui grusiinist tagamees tabab pärast kohtuniku vilet kolmese, hõikab Anu: "Oi, Tsinn, said lõpuks pihta. Olen juba mitu mängu oodanud!"

Midagi pole maetud

Rait Keerles tabab kolmese ja Kalev juhib 32:27. "Kohtunikud ei taha rohkem kui neli mängu vilistada!" kõlab arvamus fännide hulgast.

Raivo põrutab: "Eelmisel aastal oli kohtunikel särgile kirjutatud fair play – enam ei taha või!"

Anu lisab: "Pehka istub üleval ja naerab, selle asemel võiks finaalmänguks vähemalt ühe kohtuniku välismaalt tuua."

Poolaja võidab Rock 37:35. Paraku väljakuperemeeste mootor teisel poolajal tõrgub. Otsustava veerandi eel juhib Kalev 61:52. "Midagi ei ole veel maetud," kinnitab Anu optimistlikult.

Arbeti kolmene (71:54) neljanda veerandi keskel paneb Raivo ohkama: "Rong on läinud, Kalev on psühholoogiliselt üle ja meie mehed ebakindlamad. Komplekteerimata meeskonnaga ei saa mängida."