Jalgpall
12. mai 2011, 07:04

Kas jalgpallis lubatakse teha ka neljas vahetus?

Jalgpalli haaravuse tõstmise nimel Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) juurde kokku kutsutud töörühm pidas oma esimese koosoleku, kus koorusid mõtted lubada neljandat vahetust ja leevendada viimase lootuse vea eest määratavat karistust.

Töögrupi koosseis on nimekas – sinna kuuluvad teiste seas vutilegendid Franz Beckenbauer, Pele, Bobby Charlton, hiljutised tippmängijad Demetrio Albertini, Christian Karembeu, Cafu, tippkohtunik Massimo Busacca ja mitmed rohkete kogemustega jalgpalliametnikud. "Töörühma ülesanne on arutada väga laia probleemidegammat alustades kohtuniketööst ja lõpetades reeglimuudatustega," lausus FIFA president Sepp Blatter.

Töörühma avakoosolekul pandi paika punktid, millega esmajärjekorras tegelema hakatakse. Usutavasti annab töörühm soovituse, et lisaajale läinud kohtumistes lubatakse meeskondadel teha ka neljas vahetus. U17 vanuseklassi turniiridel soovitatakse aga mängijate noorust ja kurnatust silmas pidades lisaajast üldse loobuda ja asuda viigi järel kohe penalti juurde.

"Passiivse suluseisu reegel tuleb teha selgemaks, et kohtunike elu oleks lihtsam," lausus Albertini. Samuti leidis töörühm, et olukord, kus karistusalas viimase lootuse vea teinud mängija saab kolmekordse karistuse – eemaldamine, mängukeeld ja penalti vastasele – on liiga karm ja vajab muutmist. Kuidas täpselt, on esialgu lahtine.