KOHTUMISED TUUSADEGA: kui David Haye’lt sai Valeri Semiškur seitsme aasta eest Shefiieldis esimeses raundis kolki ...
Sport | Muud alad
20. mai 2011, 07:16
Vaata videot!

David Haye saatis Eesti poksija kiiresti ööbikuid kuulama (13)

David Haye ja Vladimir Klitško põnevusduelli künnisel on huvitav meenutada: ka üks Eesti poksija on tänase maailmakuulsuse Haye’ga ringis kohtunud.

Aasta siis oli 2004. Kuupäev 10. detsember. Sündmuskoht Shefiield.

"Tegelikult ma ei läinudki Haye’ga kohtuma. Alles päev enne matši – kaalumisel - selgus, et vastane vahetub. Aga ma ei teinud sellest numbrit. Mõtlesin: Haye, siis Haye. Toona oli ta vist kõigest Briti tšempion ja amatöörina MMi hõbedamees, mitte just liiga tuntud tegija," kirjeldab Valeri Semiškur. Profina oli Haye poksinud täpselt kaks aastat.

Ukrainas sündinud, kuid kolmveerand elu Narvas veetnud Semiškur kaotas tulevikustaarile vastupanuta.

54 sekundi järel oli ta briti vasak-parem kombinatsiooni järel esimest korda nokdaunis. Kohtunik jõudis lugeda kolmeni, kui Semiškur tõusis, ja kaheksani, kuni löökidest toibus. Poolteise minutit möödudes tabas teda aga sõna otseses mõttes maksahaak – Semiškur keerles ringis pikali langenuna silmanähtava valu käes. Nüüd luges Phil Edwards viieni ja kuulutas Haye võitjaks.

"Mingit šanssi polnud," ütleb siinne nahkkindamees vaikselt ja napilt.

Ehkki noil päevil ei saanud Semiškur kuidagi teada, et aastate pärast tõuseb vastane maailmavalitsejaks, tunnistab ta: "Olen kohtunud mitme nimeka mehega, aga Haye on kindlasti kuulsaim. Matši enda pärast ei ole hea meel, videot vaadata ei taha (see on Youtube’is nähtav – toim), aga fakt iseenesest ei vääri häbenemist."

Semiškur iseloomustab Haye’d: "Ta on kogu aeg olnud füüsiliselt võimas ja piisavalt tehniline. Ta on nokauteerija. Ta parem käsi on valus relv – ka mina sain seda tunda."

2. juulil Hamburgis peetava Haye – Klitško lahingu eel kostab Semiškur, et selge soosik puudub ja ta ootab tasavägist duelli.

"Klitškol on tugev ja püüab pikkade kätega hoida distantsi. Haye püüdleb aga kindlasti lähivõitlusse ja otsib üht tabamust oma võimsa paremaga. Tuleb hea matš: mõlemad on äärmiselt enesekindlad. Ennustada on keeruline, aga pakun siiski Klitško võitu: ta on tehnilisem ja ta löök ei ole tegelikult kehvem," mõtiskles Semiškur.