Foto: Erakogu
Talisport
24. mai 2011, 06:56

Suusaabielu: Udras ja Vahtra panid leivad ühte kappi. Poeg sünnib juulis. (11)

Pole just igapäevane, et kaks Eesti suusakoondislast ühel ja samal hetkel lapsevanemateks saavad. Ent juulikuus nõnda juhtub, kui vastselt abiellunud Kaija Udrasel ja Eeri Vahtral sünnib poeg.

Noored leidsid teineteist kolm aastat tagasi, kui Udras ühines Kalmer Trammi treeningrühmaga, kus Vahtra juba ees oli.

"Läks, nagu see asi ikka läheb," rääkis Vahtra. "Hakkasime vaikselt hõõguma. Ajapikku kasvasime kokku. Palju lihtsam on karme treeninglaagreid üle elada, kui kallis inimene kõrval."

Mõlemad näevad selles, et ühtlasi ollakse ametikaaslased, vaid head.

Vahtra: "Hea on suusaasju arutada, nõu küsida, teineteist aidata ja toeks olla. Raskeid aegu on olnud ja tuleb kindlasti veel. Ma küll ei koonda muret kauaks endasse. Pole põdeja mees. Ent Kaija on hea lohutaja."

Udras: "Ega me kodus väga palju suusajuttu räägigi. Teinekord ikka tuleb ette ja siis on hea, kui suudad sõna sekka öelda."

Pulmad peeti enne koormustesti

Laupäeval panid Udras ja Vahtra leivad ametlikult ühte kappi ehk pidasid pulmad. Sündmus oli tagasihoidlik, põhiliselt sugulaste osavõtul. "Kiriklikku laulatust meil polnud. Ma pole ristitud," selgitas Vahtra. "Eks need pulmad olid asjade loomulik käik. Tahtsime kooselu ametlikuks teha."

Pulmade rahulikkust ja tagasihoidlikkust näitab ilmekalt tõik, et juba esmaspäeval ootas Vahtrat koormustest, teisipäeval algab treeninglaager. "Tulemused olid paremad, kui kunagi varem," rõõmustas Vahtra. "Tervis on korras, numbrid head ega jää Andrus Veerpalu ja Jaak Mae omadele alla. Paraku pole mu talvised tulemused olnud testinumbritega vastavuses. Ehk tänavu hakkab minema, foon on igatahes hea. Olen rohkem treenitud, kogenum ning terviseprobleemid enam ei häiri."

Peresiseses sportlikus arvestuses on seis hetkel viigis. Udras on saanud MK-punkte kuuel korral, Vahtra ühel. Ent parim koht 18., kuulub Vahtrale.

Pere esimene laps, poeg, sünnib juba juulis. Vähemalt arstid on ilmaletuleku tärmini nõnda seadnud. Vahtra kavatseb abikaasale appi minna, kuivõrd seal abistada on ja saab.

Udrasel, kes käib end jätkuvalt liigutamas, et keha ja vaim vormis oleks, on tervis suurepärane. Talvised astmamured on unustatud.

"Eks ma tahaksin kindlasti sportimist jätkata, kuid praegu pole õige aeg lõplikke otsuseid teha," sõnas Udras. "Ootan lapse sünni esmalt ära ja vaatan, kuidas emana hakkama saan. Septembris tuleks üht-teist juba otsustada."

Perepea arvab, et abikaasa peaks kindlasti tippsporti naasma: "Ta ei ole viimast sõna kindlasti öelnud. Potentsiaali on Kaijal kõvasti. Kahjuks rikkusid terviseprobleemid nii mõnegi aasta. Arvan, et puhkus, eemalolek suusatamisest, tuleb talle ainult kasuks."

Noored arvavad, et saavad lapse kasvatamisega kindlasti hakkama.

Vahtra: "Eks see ole suur elumuutus, aga küll me toime tuleme. Elu õpetab kõige paremini. Karta ja põdeda pole midagi."

Udras: "Saame hakkama. Mul on mees, kellele võin alati loota."

Jens Salumäe ja Aiki Aigro perre sündis poeg

Endine suusahüppaja Jens Salumäe ja endine Eesti noorte suusakoondisse kuulunud Aiki Aigro, said esiklapse, poja.

Poeg sündis Kuopios, kus pere elab. "Uhke tunne oli," tunnistas Salumäe. "Viibisin sünnituse juures ja aitasin Aikil punnitada. Abistaja töö pole lihtne, olin lõpuks sama läbi kui abikaasagi."

Nime pojal veel pole. Kaalutakse variante. "Loodan, et minu pakkumine läheb läbi," muigas Salumäe. "Veel lapsi? Ei oska öelda. Elame esiklapse joovastuses. Arvan, et võtame asja rahulikult, üks laps korraga."

Salumäe on Soomes ettevõtja, ehitab palkmaju ega soovi esialgu kodumaale naasta: "Aitab tõmblemisest. Tahame rahus elada ja olla. Minu erialal on Eestis vähe turgu. Et tulen koju ja hakkan Soomes ehitamas käima? Milleks? Mul on siin tööd piisavalt, suudan pere ära toita. Elu läheb aina paremaks."