Jalgpall
25. mai 2011, 21:30

Eesti koondis kaotas Baskimaale 1:2! (19)

Eesti koondis pidas enne olulisi EM valikmänge mitteametliku sõpruskohtumise Tallinnas Baskimaa koondisega ning ei suutnud 15 aasta eest saadud kaotuse eest revanši võtta, kaotades 1:2.

Esimene poolaeg möödus väravateta, sealjuures pärast aeglast algust suutis Eesti rohkem palli hoida ja ehitada. Heaks sihtmärgiks oli Eesti poolkaitsjatele üksiku ründajana mänginud Jarmo Ahjupera.

Teisel poolajal tegi Tarmo Rüütli palju vahetusi, sealjuures Pavel Londaku asemel asus väravasuule Artur Kotenko. Just tema ohtlikust söödust sai alguse Baskimaa rünnak, mis lõppes Aritz Adurize täpse pealöögiga.

Kuus minutit hiljem saabus Eesti koondise kõige säravam hetk, kui Tarmo Kink näitas taas, milleks ta võimeline on. Kasti äärelt tulistas ta vasaku jalaga palli ristnurka.

Viigiseis säilis aga vaid viis minutit, kui nurgalöögi olukorras oli peaga taas Aduriz täpne. Kohe vahetas Rüütli ründepaari välja, võttes Zenjovi ja Ahjupera puhkama ning andes võimaluse viimasel hetkel koondisesse kutsutud Henri Anierile ja Albert Prosale. Korralikku mängurütmi enam aga ei leitud ning taas tuli tunnistada Baskimaa paremust.

1996. aastal võõrustas Baskimaa Bilbaos Eestit ja teenis 3:0 võidu. Seejuures jooksid Teitur Thordarsoni käe all teiste seas platsile Sergei Pareiko, Urmas Kirs, Urmas Rooba, Martin Reim, Marko Kristal, Indrek Zelinski, Meelis Rooba ja Teet Allas.

- - -

OTSE:

Eesti - Baskimaa 1:2

Mängu lõpp. Ei suutnud Eesti ka seekord Baskimaad murda ning vastu tuli võtta 1:2 kaotus.

85. minut. Eesti muudkui üritab aga Baskimaa on kaitses kindel ning midagi ohtlikku ei suud

eta luua. Vassiljev teenib kollase kaardi kohtunikuga vaidlemise eest.

77. minut. Siiski üks vahetus veel. Reintam välja ja Morozov sisse.

75. minut. Baskid on nüüd võtnud kaitsvama positsiooni ning Eestil on raskusi rünnakute ehitamisel. Ei ole enam pikka Ahjupera, kelle suunas palle ette saata.

67. minut. Eesti viimane vahetus. Siim Luts sisse ja Kink välja.

64. minut. Kams välja, Mošnikov sisse.

63. minut. Eesti vahetab ründajad Zenjovi ja Ahjupera välja ning Henri Anieri ja Albert Prosa.

62. minut. VÄRAV! Kruglov eksib mitu korda järjest ning vastane tekitab väga ohtlikke olukordi. Ühest sellisest teenib Baskimaa nurgalöögi, mille Aduriz taas peaga väravasse suunab! Väike segadus ka Kotenko ja kaitsja vahel, et see pall väravajoonelt ära saada. 

58. minut. JA EESTI VASTUS!!! VÄRAV! Tarmo Kink täies headuses! Vasaku jalaga kauglöök ristnurka! Tõeline iludus!

51. minut. VÄRAV!! Baskimaa läheb juhtima 1:0! Kotenko mängib palli lühikeselt lahti Klavanile, kes jääb surve alla ning kaotab palli. Äärelt tulnud tsenderduse suunab Aritz Aduriz peaga väravasse. 

48. minut. Ahjuperal on kohe hea võimalus, kuid korralikku lööki ei tule temalt ega ka Kruglovilt, kes tagasi põrganud pallini jõuab.

46. minut. Teine poolaeg algas ning mõlemad koondised teevad vahetusi. Tundub, et vastased lähevad teisel poolajal välja kahe ründajaga. Eesti vahetab väravast Londaku välja ning Artur Kotenko sisse. Hea mängu teinud Taijo Teniste asemel tuleb sisse Dmitri Kruglov.

45. minut. Kõlab kohtuniku poolajavile. Võimalusi on olnud mõlemal poolel, väravaid veel mitte!

41. minut. Väravaesises saginas saab Bärengrub peaga suunata palli, kuid väravaht jääb ette.

38. minut. Zenjov saab löögile ja üritab palli üle väravavahi tõsta, kuid tõstab ka üle värava. Eelnevalt on Kams hästi oma äärelt tõusnud

33. minut. Tarmo Kink saadab teele võimsa kauglöögi, mis lajatab Baskimaa värava latti!

30. minut. Pool tundi mängitud ja väravaid veel löödud ei ole. Eesti koondis näitab vastase kasti ees ilusat söödumängu. Taijo Teniste teeb ilusat mängu vasakul äärel ning toetab sealt ka rünnakut. Korraks on baski mängija taas minemas üks-ühele Londakuga, kuid Reintam saab viimasel hetkel jala ette.

23. minut. Koondisedebüüti tegev Mikk Reintam teeb vea ning saab kollase kaardi. 

22. minut. Vunk saab löögile olukorras, kus väravavaht on täiesti oma tsoonist väljas. Vastaste kaitsja lööb palli väravajoonelt ära. Ahjupera on väga aktiivne ning taas lähedal sellele, et kõrgel vastase sööt vahelt lõigata. Eelnevalt on üritanud rünnakul kokku mängida Ahjupera, Vassiljev ja Zenjov.

14. minut. Eesti on nüüd suutnud mängu oma karistusalast kõrgemale suruda ning Zenjovi ja Ahjupera kaudu tõustakse vastase värava alla. Vassiljev saab keskväljal palli ning üllatab vastaste väravavahti kaugelt. Pall langeb kenasti üle väravast väljas olnud väravavahi, kuid napilt mööda.

8. minut. Esimesed kümme minutit on Eesti koondis veetnud kaitses ning ühtegi korralikku rünnakut ise ei ole suudetud ehitada. Korraks oli Jarmo Ahjupera lähedal, et kõrgel sööt vahelt lõigata, kuid kaitsja jõudis temast ette.

Kaheksandal minutil oli Baskimaa värav väga lähedal, kui Londakuga üks-ühele olukorrast lõi vastane posti.

- - -

Algkoosseisud: 

Eesti: 12-Pavel Londak, 16-Gert Kams, 19-Alo Bärengrub, 3-Mikk Reintam, 23-Taijo Teniste, 10-Sergei Zenjov, 15-Ragnar Klavan, 13-Martin Vunk, 9-Tarmo Kink, 14-Konstantin Vassiljev, 18-Jarmo Ahjupera.
Varus: 22-Artur Kotenko, 21-Igor Morozov, 5-Dmitri Kruglov, 20-Sergei Mošnikov, 11-Siim Luts, 17-Albert Prosa, 8-Henri Anier.

Baskimaa: 1-Gorka Iraizoz, 2-Andoni Iraola, 3-Javier Garrido, 4-Borja Ekiza, 5-Ion Anso Tegui, 6-Carlos Gurpegui, 7-Xabier Prieto, 8-David Zurutuza, 9-Aritz Aduriz, 10-Ander Iturraspe, 11-Igor Gabilondo.
Varus: 12-Mikel San Jose, 13-Asier Riesgo, 14-Oier Sanjurjo, 15-Markel Bergara, 16-Gorka Elustondo, 17-Gaizka Toquero, 18-Enrique Sola.