Kaspar Taimsoo (vasakul) ja Allar Raja.Foto: Fred Killing, www.null.ee
Sport | Muud alad
27. mai 2011, 13:30
Konkureeriva kahepaadi sõudja Igor Kuzmin haigestus

Asi klaar: MK-etapil eelsõidu võitnud Raja ja Taimsoo lähevad MM-ile (1)

Sõudmise MK-sarja esimesel etapil Münchenis võitsid kahepaadil Allar Raja ja Kaspar Taimsoo oma eelsõidu ja pääsesid otse homsesse poolfinaali.

Et nende kodused konkurendid Andrei Jämsä ja Igor Kuzmin ei saanud Kuzmini haiguse tõttu startida, on selgunud, et suve lõpus peetaval MM-il esindavad ses paadiklassis Eestit Raja ja Taimsoo. Kuu aega tagasi peetud koondise katsevõistlusel võitsid poolteisesekundilise eduga küll Jämsä-Kuzmin, kuid nädala eest olid Eesti karikavõistlustel ülivõimsalt paremad Raja ja Taimsoo.

"Kuzmin jäi siin Saksamaal haigeks. Kõht läks lahti, eile oli tal 38 kraadi palavikku," lausus sõudekoondise peatreener Jaan Tults, kinnitades, et MM-paatkond on selgunud.

Eelsõidud peetakse eksperimendi korras eraldistardist, kuid kõik paatkonnad on ikkagi loositud kindlasse "sõitu" ehk edasipääsu eest võideldakse kindlaksmääratud vastastega. Raja ja Taimsoo said eelsõitude kolmanda aja.

Ehkki eraldistardist sõitudega püütakse vähendada radade erinevust teatud oludes (näiteks tugeva tuule korral saab kanali ühes servas sõitev paat suure eelise teisel kaldal sõitja ees), tekkis ikkagi ebavõrdsust. "Esimesena startinud said selge eelise, järgmisi hakkasid segama eespool sõitjate tekitatud lained. Ühes sõidus olid stardivahed 30 sekundit, paate lähetati vaheldumisi kahel kõrvuti rajal," selgitas Raja.

Ta lisas: "Sõitsime kolmel korral ameeriklaste lainesse sisse ja rütm kadus. Piisas sellest, et lähenesime neile 5-6 sekundi võrra, kui laine mõjutama hakkas. Kõigi kolme ülejäänud sõidu võitjad startisid näiteks esimestena, seetõttu pole aegu nendega väga mõtet võrrelda."

Raja hinnangul oli tegemist tema ja Taimsoo kõigi aegade ühe parema eelsõiduga maailmatasemel ning ta loodab, et homme-ülehomme on kõik võimalused võidelda kõrge koha eest.

Eesti üksikaeru roolijata neljapaat (Valeri Prosvirnin, Andrus Sabiin, Artur Maier, Sten Villmann) jäi oma eelsõidus viimaseks ja püüab poolfinaalikohta pärastlõunal lohutussõidus.

Ühepaadid, kus võistlevad Kaisa Pajusalu ja Tõnu Endrekson, pole veel alustanud.