Foto: ARNO SAAR
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
2. juuni 2011, 07:06

JANA KOLUKANOVA-HAITZ: abielus ja tagasi ujumistrennis

Jana Kolukanova on pildil tagasi: eelmise kümnendi Eesti edukaim naisujuja osales ligi kaheaastase pausi järel taas võistlustel. Aga protokolli ei kirjutatud enam ta neiupõlvenime, vaid abielunaise Jana Kolukanova-Haitz.

"Rääkige Jana endaga! Ma ei taha ise nendest tema asjadest jutustada," ütleb ujujapiiga ema Eevi Tallinna-kodunt.

Ta tütar pesitseb juba ligi kümnendi kõigi võimaluste maal USAs. Kui kuni Pekingi olümpiani püsis ta selgelt pildil, siis hiljem kadus vaikselt, aga kindlalt.

"Ta ei ole viimastel aastatel eriti suhtlemisaldis. Pole vastanud ka meie kirjadele. Tema ümber on olnud palju teadmatust, ta on olnud meie jaoks kui kadunud," sõnas Eesti ujumiskoondise peatreener Riho Aljand.

"Tänud, aga intervjuuks pole ma veel valmis."

Nüüd on aegadetagune MM-finalist ja olümpia poolfinalist aga pannud taas endast rääkima. Igal rindel.

Kui aegu tagasi lausus Kolukanova, et on abielus ujumisega, siis tänaseks on olukord põhjalikult muutunud. Veebruaris pidas ta pulmi Christopher Haitziga, üheskoos elatakse Los Angeleses.

Läinud nädalalõpul hüppas Kolukanova-Haitz pärast pikka eemalolekut ametlikel võistlustel basseini. Ta läbis USAs Irvine’is 50 m vabaltujumise esmalt 26,49 ja seejärel 26,32ga. "Pausi arvestades väga hea aeg," hindas Riho Aljand.

Kui Õhtuleht Kolukanova-Haitzilt usutlust palus, vastas ta: "Väga meeldiv, et mind veel meeles peate! Suured tänud õnnesoovide eest! Olen tõesti üle väga pika aja taas võistelnud ja lisaks ka põnev muutus isiklikus elus. Intervjuuks aga pole ma veel valmis."

Suur küsimus: kui tõsiselt jälle sporti teeb?

Kolukanova järgne Eesti esinumber Triin Aljand kirjeldab sprinterite omavahelist suhtlust: "Nägin Janat viimati 2007. aasta MMil Melbourne’is. Aga talvel, kui ta kihlus, soovisin talle õnne ja tema vastas samaga minu EM-medali puhul! Aga muidu, jah, on Jana tõesti üsna kinnine."

Triin Aljand ütleb, et pole konkurendi naasmise üle põrmugi pettunud, pigem vastupidi.

Ent täpset vastust küsimusele, kui tõsiste kavatsustega 29aastane Kolukanova-Haitz taas harjutab, ei tea siinne ujumisrahvas esialgu endiselt. Ka mitte koondise peatreener, ehkki ta poeg Martti kuulis tolsamal võistlusel Irvine’is: Kolukanova-Haitz on trenni teinud juba pool aastat.

"Jana tagasitulek on igal juhul meeldiv üllatus. Jätkuks tal nüüd ainult tahtmist pidevalt pildil püsida," lausus papa-Aljand. "MMiga läheb väga kiireks: Triin ja Jane Trepp on 50 meetris ees ning Janal normitäitmiseks aega vaid juunikuu. Mind huvitab praegu aga rohkem küsimus: kas ta aastalõpu EMist on huvitatud või mitte? Loodame sellele võimalikult kiiresti vastuse saada."