NALJA POLE: Tarmo Rüütli sõnastas tabavalt, et eesmärk on Lõuna-Ameerikas ellu jääda ja tervena tagasi tulla. Foto: JOOSEP MARTINSON
Jalgpall
16. juuni 2011, 07:04

Eesti läheb Tšiili ja Uruguai vastu tõelise naljakoondisega (30)

Eesti jalgpallikoondis istub täna lennukile, et võtta ööl vastu esmaspäeva võõrsil mõõtu Tšiililt ja neli päeva hiljem Uruguailt. Lõuna-Ameerika turneel on peatreener Tarmo Rüütli käsutuses selgelt alamõõduline meeskond, mille koostamine toimus põhimõttel suur segadus Segasumma suvilas.

ESIMENE KONFLIKT: klubid vs. koondis

Eesti jalgpallimaastikul toimus revolutsioon: Nõmme Kaljust sai esimene klubi, kes ei nõustunud andma mängijaid Eesti koondisse. Vastukäiguna muutis alaliidu juhatus eile õhtul kiirkorras meistrivõistluste juhendit.

Tarmo Rüütli saatis kutse kahele Kalju mängijale – Alo Bärengrubile ja Eino Purile. Kalju vastas eitavalt.

"Saame aru, kes oleme ja kust tuleme, aga palun ka jalgpalliliidul meist aru saada: meil seisab ees ülitähtis Euroopa Liiga mäng, me tahame koos olla ja tõsiselt valmistuda," kõlas Kalju treeneri Igor Prinsi põhjendus.

Teda üllatas alaliidu hoiak: "Anti mõista, et kui keeldusime, oleme kohe pahad. Öeldi, et teil jääb valmistumiseks aega küll. Ma ei saa selle hinnanguga kuidagi nõustuda: Alo ja Eino jõudnuks tagasi neli päeva enne eurokohtumist väga pikalt ja kurnavalt reisilt. Meie ressursi juures on nad väga olulised jõud. Tahaks näha, mitu Flora mängijat oleks koondises, kui nad oleks täpselt samas olukorras."

Seoses Kaljuga kerkis veel üks probleem. Nimelt sätestas meistriliiga juhend kuni eilse õhtuni, et EJLi juhatusel on kalendris muudatuste tegemise õigus muu hulgas kui kaks või rohkem klubi mängijat on seotud Eesti koondise mänguga.

Ometi otsustati Kalju 21. juuni kohtumine FC Viljandiga ära jätta, ehkki Lõuna-Ameerikasse reisijate nimistus oli sellest paarist vaid Joel Indermitte (Andrei Veis lisandus alles eile pärastlõunal vigastatud Taijo Teniste asemel).

"Juriidiline õigus on üks, sisuline hoopis teine teema. Juhatusel on õigus teha igasuguseid otsuseid. Me ei saa karistada klubi (ehk FC Viljandit – toim), kes annab mängija koondisse võrreldes sellega, kes on egoistlik ega anna," kõlas EJLi presidendi Aivar Pohlaku esimene hinnang.

Veidi hiljem teatas ta, et kuna on loodud "ebameeldiv pretsedent", muudetakse juba õhtul juhendit ning edaspidi on juhatusel õigus mänguaega muuta ka juhul, kui koondisega on seotud kas või üks pallur.

Viimastel päevadel toimunu mõistis üheselt hukka ka Tartu Tammeka peatreener Marko Kristal. Tema elas tükk aega teadmatuses, kas koondisse läheb üks või kolm meest.

"Päris niimoodi neid asju ikka ei saa ajada, nagu seal aetakse!" lausus ta ja tõi näiteid: "Algul öeldi, et meie laupäevane mäng Viljandiga toimub, siis, et ei toimu, siis, et võib-olla ikka toimub ja lõpuks et ikka ei toimu. Siim Tennole pidin esmaspäeval teatama, et oled koondises; teisipäeval, et sorry, pole vaja; ja lõpuks kolmapäeval, et ikka on minek. Ma ei saa aru, milleks kehtivad reeglid ja tavad? Kas noormängijat on tõesti hea niimoodi solgutada?"

TEINE KONFLIKT: "staarmängijad" vs. koondis

Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak teeb etteheiteid Eesti koondise "staarmängijatele", kes Lõuna-Ameerika turneest loobusid.

"Näen Fääri saarte ja neil mängudel selgeid seoseid. Viimase aja edu ja veel mõned asjaolud on teatud staarmängijate ego viinud seisu, kus saame juba rääkida otsesest kahjust nii valikgrupi tabeliseisule kui ka koondise arengule kaudsemalt," esines Pohlak jõulise avaldusega.

Peatreener Tarmo Rüütli märkis, et ei taha kuidagi kommenteerida Pohlaku väidet, vaid iseloomustas tekkinud olukorda üldisemalt.

"Fakt, et need mängud sattusid väga halvale ajale ja et meil polnud siin palju valida. Kindlasti võimendab praegust segadust viimaste valikkohtumiste kehv esitus. Mängijad olid raske valiku ees: minna ja proovida väljakul asjast üle saada või kuulata keha ja võtta puhkus. Mingil moel võib väikese osa otsust tõlgendada egoprobleemina, aga ma ei tähtsustaks seda üle. Nagu ma ei näe maailmalõppu ka muus – kehvemad ajad tuleb lihtsalt üle elada."

Pohlak lisas: "Kui mul on kellegi suhtes paha tunne, siis on need uruguailased. Nende tähed pingutasid meie vastu 7 külmakraadiga, meie omad ei suvatse nüüd välja tulla. Uruguai pool soovib kolida mängu Montevideost riigi teise otsa. Mõtlesin, et teen seepeale juttu veel kahest ametlikust maavõistlusest (2014 võõrsil ja 2018 kodus), aga ma ei saa seda paluda, sest mul on meie koosseisu pärast piinlik."

Ta mõistis hukka kõrvaltvaatajate hinnangu, kes on juba unustanud ajaloolise võidu. "Uruguai alistamine oli meie jalgpalli suurpäev, ja seda tuleb ka täna mäletada. Praegu peame lihtsalt maksma selle võidu eest teatud hinda – aga muna teist poolt pole õiglane unustada."