VAHETUS: Suusaliidu endine president Toomas Savi lahkub, uus boss Sandor Liive astub aga reipa sammuga helge tuleviku poole. Foto: Tiina Kõrtsini
Talisport
22. juuni 2011, 07:02

Liive: üritame suusatajate dopingukontrolli karmistada (27)

Eile Eesti Suusaliidu presidendiks kinnitatud Eesti Energia boss Sandor Liive lubab teha kõik endast sõltuva, et olümpiavõitja Andrus Veerpalu dopingujuhtumi tagamaad muutuks senisest selgemaks.

Justkui saatuse vingerpussina haaras Liive Toomas Savilt teatepulga päeval, kui kriisis vaevlevat ala raputas uus skandaal. Eesti Päevaleht kirjutas, et suusaliit ohverdas Alar Arukuuse ja Tiit Peki kogemused, upitades tippspordist loobunud Jaak Mae Mati Alaveri tahtel Otepää MK-etapi korralduskomitee juhiks.

Avaldan kaastunnet uude ametisse asumise puhul! Mida te selles paha energiat ja intriige täis alaliidus teha kavatsete?

Suusatamine on Eestis väga populaarne – rahvussport. Suusatajad on toonud olümpiamängudelt ja maailmameistrivõistlustelt palju medaleid. Praegu käib põlvkondade vahetus. Senised tähed – Andrus Veerpalu, Kristina Šmigun-Vähi ja Jaak Mae – loobusid tippspordist. Kuid mul on hea meel, et uued tähed kasvavad. Usun, et 2014. aasta olümpial on meil lootust saada medal.

Mis puudutab intriige, siis peab tõdema, et meil on dopinguskandaal, mis ei ole veel lahendust leidnud. Aeg näitab, milline tuleb FISi otsus. Sõltuvalt sellest toimuvad ka edasised arengud.

Täna lahvatas ka MK-etappi puudutav väike skandaal. Kaarel Zilmer (juhatuse liige – toim) ütles üldkogul tabavalt: Eesti suusatamises kasutatakse sõna "meie" asemel liiga palju sõna "mina". See on ka viimase skandaali põhjus.

MK-etapi korraldamisõigus kuulub suusaliidule. Ei lasku detailidesse, sest ei olnud läbirääkimiste juures, aga Tehvandi spordikeskusega ei jõutud korraldusküsimustes kokkuleppele. Ütleksin, et see on persoonide omavaheline võitlus. Suusaliit määras ametisse Jaak Mae, kes on teinud ettepaneku enamusele senistele võtmeisikutele. Valdavalt on tagasiside olnud positiivne.

Arukuusest oli siiani räägitud ülivõrdes, ta on olnud kui jumala asemik maa peal. Kas osaliselt tulenes temast loobumine tõsiasjast, et mees läks MK-etapi peakorraldajana äärmusse, täites ettekirjutisi ülitäpselt, samas nägi Alaver võimalust kasutada raha Eesti suusatamise arendamiseks?

MK-etapi puhul oli jutuks ka rahaküsimus. Loomulikult on alaliidule oluline, et üritusi hästi korraldatakse, samas tahetakse sponsoritelt saadav raha maksimaalselt suunata noortesporti, mida tuleb arendada.

Iseküsimus on, kui luksuslikult korraldada MK-etappi ja kui palju peab olema tähtsate külaliste telke ning palju pakutakse süüa-juua, selle asemel, et keskenduda sportlaste vajadustele. Pealtvaatajatel on nagunii head tingimused. Võib-olla on tõesti mõistlikum suunata raha rohkem noortesporti. MK-etapp on alaliidule tähtis, aga ta pole ainus üritus. Tehvandi spordikeskusele, oleme ausad, on see siiani ainus üritus.

Ärarääkijana on Alaver olnud osav, mida tõestab ka teie meelitamine alaliidu presidendiks. Mis saab Alaverist juhul, kui FIS teeb suusaliidu seisukohast negatiivse otsuse ehk Veerpalu jääbki dopingupatuste nimekirja?

Suusatamine on mulle südamelähedane. Alustasin teismelisena Nõmme mändide all suusatreeningutega, mis on minu kujunemisel mänginud suurt rolli. Teine põhjus, miks pakkumise vastu võtsin, oli just see, et suusatamises pole parimad ajad.

Dopinguküsimuses ootame ära FISi otsuse, mis on väga oluline. Siis saame rääkida, millist rolli keegi võib kanda. Sportlane on loobumisotsuse juba teinud. FISi otsus mõjutab Alaveri edasist karjääri.

Kas Alaver võib suusaliidu tegemistest täiesti kõrvale jääda?

Ma ei spekuleeriks. Ootame otsuse ära. Kui dopinguküsimust poleks, oleks meie põhiküsimus, kuidas Alaveri Eesti suusatamises hoida. Teatavasti oli tal ühest teisest riigist (Venemaalt – toim) selge pakkumine.

Dopinguteema kokkuvõtteks tahan öelda, et Eesti Suusaliit võitleb ausa ja puhta spordi nimel. Üritame dopingukontrolli isegi tihedamaks muuta. Kindlasti tuleb korraldada harivaid loenguid. Puhas sport on võimalik. Ka Veerpalu ütles, et ta pole midagi keelatut kasutanud.

Teie usute Veerpalu?

(Mõtleb.) Usun küll, usun.

Veerpalu kehast tuvastati kasvuhormooni, mida on raske avastada. Võib-olla oli tegemist pikemaajalise manipulatsiooniga. Kas tasuks teha sisejuurdlus, mis aitaks tuvastada Veerpalu juhtumi asjaolusid senisest paremini?

Ei pea end dopingueksperdiks. Ma pole biokeemik ega füsioloog, aga kindlasti on selgus selles küsimuses väga oluline. Teen kõik endast sõltuva, et selgus saabuks.

Intervjuu alguses ütlesite, et uued ässad on silmapiiril. Palun täpsustage, kellelt te Sotši olümpial heas mõttes pauku ootate?

Ei tahaks ühelegi sportlasele avalikult kohustusekoormat õlgadele panna, kuid need on teile tuttavad nimed.

Teie tööpõld on lai. Soovin edu! Loodan siiralt, et ühel päeval ei pea te sisimas mõtlema, et miks, kurat küll, ma selle ameti vastu võtsin.

(Naerab.) Mulle meeldivad keerulised olukorrad, siiamaani pole kõhklusi tekkinud.