PINGUTAVAD: Toorest jõudu näib Andrei Jämsäs (paremalt), Tõnu Endreksonis, Vladimir Latinis ja Joosep Laoses olevat küll, nüüd on see vaja koostööks vormida. Foto: REIN KILK
Sport | Muud alad
11. juuli 2011, 07:06

Neljapaat täitis MM-normi, Rajal ja Taimsool nappis toorest jõudu (3)

Sõudmise MK-sarja viimast etappi Luzernis võib kokku võtta kahetiste tunnetega. Tore, et kolm paati jõudis poolfinaali ja üks finaali, aga päris teravat minekut keegi näidata ei suutnud. Liidrid Allar Raja ja Kaspar Taimsoo lõpetasid finaali viimasena.

Kahtlemata suurima huviga võis oodata paari nädala eest loodud paarisaerulise neljapaadi etteastet. Koduse alaliidu MM-norm ehk 11. koht sõideti täpselt välja, kuid koostööga pole veel keegi rahul.

"Toimetame nagu neli ühepaati."

"Toimetame nagu neli ühepaati ega ole tehnilist poolt paika saanud. Eks B-finaal näitab, kas oleme suutelised ka millekski enamaks," põrutas Tõnu Endrekson laupäeval, pärast poolfinaali sõudeliidu kodulehele.

"Koostöö pole üldse hea. Treeningul tundus, et klappis paremini, aga see ongi treening. Võistlusel on kõrval konkurendid ja seal on vaja 2000 meetrit täiega panna. Suur vahe," lisas Andrei Jämsä Vikerraadiole.

Õiget rütmi ei saadud kätte ka eile. B-finaalis kolistati vastu rada piiravaid poisid, ometi edestati selgelt Itaaliat ega jäädud ülejäänud konkurentidest palju maha. "Tänased muljed on samasugused, koostöö tuleb panna klappima," ütles sõudeliidu peatreener Jaan Tults.

Ta meenutas aastat 2007, kui toona liitus keset hooaega neljasega nooruke Taimsoo ja Luzernis saadi samuti 11. koht, kuid MMil lõpetati juba esikaheksas.

Rajale ja Taimsoole kerkis sein ette

Raja ja Taimsoo liikusid nädalavahetusel finaalini tõusvas joones. Vahesõit võideti, poolfinaali teise kohaga saadi kindlalt finaali. Ka otsustavas sõidus alustati teravalt, aga siis kerkis nagu sein ette. Tuulesein – sest terve distantsi puhus tugev vastutuul.

"Meie füüsis pole veel nii tugev kui mõnel teisel," arutles Raja. "Viimasel 500 meetril meie ei suutnud juurde panna, vastased aga suutsid." Võitis Uus-Meremaa Saksamaa ja Suurbritannia ees.

Kokkuvõttes arvas ta, et poolteist kuud enne MMi pole häirekella väga vaja lüüa. "Meil on veel aega jõudu koguda. Olnuks sõit allatuult, võinuks hoopis teisiti minna. Me ei lagunenud, aga polnud tuule murdmiseks seda meeletut toorest jõudu."

Vahesõidu abil jõudis poolfinaali ka Kaisa Pajusalu, kokkuvõttes 12. koht oli tema jaoks korralik tulemus. Eesti üksikaeru neljapaadid jäid D-finaali, Valeri Prosvirnini nelik sai 20. ja Sten-Erik Andersoni oma 22. koha.