RÕÕMUS: Odaviskaja Liina Laasma kiikab lootusrikkalt EMi poole ja loodab võita medali. Foto: Arno Saar
Kergejõustik
21. juuli 2011, 07:01

Liina Laasma oda peab EMil lendama kõrgemalt kui al Qaeda rakett (7)

"Kui Liina oda läinuks paar kraadi kõrgemale, olnuks 60 meetrit täis, aga lendas madalalt nagu al Qaeda rakett," meenutab täna algaval juunioride EMil Eesti suurima medalilootusena startiva Liina Laasma treener Jaan Tamm õpilase senist parimat etteastet.

Sellel kahe nädala tagusel võistlusel Rakveres püstitas Laasma Eesti juunioride rekordi 57.82, mis tõstis ta Tallinnas toimuva EMi stardinimekirjas teiseks. "Ka mu kolleegid ütlesid, et Liina võinuks visata 60 meetrit," märgib Tamm.

Rakveres Laasma sooritust näinud 80-meetri-mehe Mihkel Kuke juhendaja Heiko Väät hindab tulevikulootuse potentsiaali samuti kõrgelt. "Liina on kindlasti valmis alistama 60 meetri joone," lausub Väät.

Laasmal hea võistlusnärv

Tamme hinnangul kuulub Laasma EMil medalisoosikute hulka. "Rääkisin just Läti treeneriga, kelle õpilane, muide, samuti Lina (Lina Mūze tänavune tippmark on 60.64 – toim), juhib edetabelit," märgib Tamm. "Ka tema ütles, et odavise on väga kapriisne ala."

Pressikonverentsil ei jäta Laasma spekulatsioonidele ruumi ja teatab enesekindlalt: "Annan endast maksimumi ja loodan võita medali. Tahan ka isiklikku rekordit parandada."

Hiljem selgitab Laasma, et talle ei meeldi, kui juba enne EMi hakatakse medalit vägisi kaela riputama. "Loodan medalit, aga ei luba midagi," nendib piiga. "Arvan, et siin tahavad kõik medalit."

Mingit erilist ärevust Laasma enne kvalifikatsiooni ei tunne. "Kodupubliku ees võistlemine tuleb ainult kasuks," rõhutab ta. "Siin on kohal nii perekond, sõbrad kui ka tuttavad."

Tamm iseloomustab Laasmat kui tugeva närviga sportlast. "Liinal tekib paras stardipalavik, mida on vaja," avaldab treener. "Üldiselt on ta tiitlivõistlustel hästi esinenud."

Suurematest vigastustest on Laasma suutnud hoiduda, kevadel tegi ta Hispaanias sõrmekõõlusele haiget, sestap jäi viskepraktika oodatust väiksemaks. Hiljuti muutus õlg natuke kangeks, sellest annab märku teip.

Mägi jõudis rekordivormi

Eesti teine medalisoosik on 400 m tõkkejooksja Rasmus Mägi, kes hoiab pingereas isikliku rekordiga 51,17 neljandat kohta. "Tuleb rahulikult esineda, mitte hullu panna ja vägisi medalit võtma minna," ütleb oma vanemate Anne ja Taivo näpunäidete järgi harjutav tartlane.

Viimasel treeningul selgus, et Rasmus Mägi ei mahu 14 sammuga tõkete vahele. "Mõtlesime juba talvel, mis saab siis, kui vorm heaks ja jalg kergeks läheb," arutleb Anne Mägi. "Eks Rasmus peab ise hakkama saama, kuigi kerge tal ei ole – hundid on rajal."

Rasmus Mägi on tänavu lemmikalal võistelnud kolm korda. "Plaanis oli ka neljas start 10. juuli paiku, aga seda ei õnnestunud leida," tunnistab ta. "Ometi usun, et olen võistluseks hästi valmis."

Varem pole Rasmus Mägi kolm päeva järjest 400 m tõkkeid jooksnud. "Olen treeninud nii, et suudan vastu pidada. Siin võib tulla juunioride EMi kõigi aegade tugevaim finaal. Peaksin olema 50,50 vormis."