RASKE: Kas Andrei Jämsä leiab lõpuks endale sobiva paatkonna? Foto: ARNO SAAR
Sport | Muud alad
21. juuli 2011, 07:01

Tõeline karussell: Andrei Jämsä ikkagi neljapaadis!

Eesti sõudemaastikul keeb ja podiseb, nagu oleks tegemist Islandi geisritega – eelmisel nädalal neljapaadis sõitmisest loobunud Andrei Jämsä istub sellesse paati tagasi. Ta tunnistas, et Püha Ürituse ehk MMilt olümpiakoha võitmise pärast.

Poolteist nädalat tagasi peetud Luzerni MK-etapil liikus värskelt koostatud neljapaat Jämsä, Tõnu Endrekson, Vladimir Latin, Joosep Laos nagu oleks tegemist nelja ühesega, aga edestas nelja konkurenti ja sai 11. koha. Paatkonna esitustes pettunud Jämsä tahtis olla iseenda peremees ja istuda ühepaati. Alaliidu juhatus suutis mehe (seekord veel?) ümber veenda.

2005. ja 2006. aastal neljapaadis MM-pronksi võitnud Jämsäl jäi aasta 2007 haiguse tõttu vahele ning 2009ndast on ta tulutult otsinud sobivat paatkonda. "Olen kolm aastat kohanud üht ja sama probleemi. Kõik teevad tööd, tehakse terve suve, aga lõpuks ikka ei lähe liikumine paremaks," põhjendas Jämsä oma häiritud olekut.

Ta otsib sõnu: "Asi pole selles, et ma ei usu praegusesse neljapaati. Aga olen teadmatuses, milleks see võib olla suuteline. Viimasel kahel aastal tundub, et mehed on tugevad ja arenevad pidevalt, aga... paati ei saa liikuma. Miks, et saa täpselt aru. Kõiki asju, mida tunnen, ei ole kerge seletada."

Jämsä hinnangul peavad suure paadi normaalseks toimimiseks olema selle liikmed enam-vähem võrdsel tasemel. Praegu ei jää üle muud, kui püüda koostööd klapitada ja oodata nooremate meeste arengut. Istugu siis Jämsä ja Endreksoni kõrval Latin, Laos või keegi kolmas.

MM algab augusti lõpus, olümpiapileti saab 11 paremat neljapaati.

Juba mõnda aega tagasi plaaniti, et septembrikuus peetaval EMil paneb Eesti välja tugevaima võimaliku neljapaadi ehk Jämsä ja olümpiahõbeda Endreksoni kõrval istuvad sinna kolmel viimasel hooajal kahepaati jaganud Allar Raja ja Kaspar Taimsoo. Kui Jämsä tuli lagedale ühepaadijutuga, näis see plaan uppi lendavat, nüüd aga osutub jälle võimalikuks. Vähemalt meeste sõnades.

Andrei Jämsä, olümpial tahavad ju kõik istuda tugevaimas võimalikus paadis ja säärases neljases peaks su võimalused olema suuremad kui ühepaadis? "Kindlasti on, kui saame korralikult trenni teha. Mina olen EMil valmis koos Raja ja Taimsooga sõitma."

Kaspar Taimsoo, oled öelnud, et kahepaatide tipus on praegu ülitihe konkurents. Kui näete neljapaadil suuremat medalivõimalust, kas olete Rajaga valmis sinna istuma? "Loomulikult oleme, kõik sportlased tahavad olümpialt medalit saada. Aga spekuleerida on veel vara, vaatame, kuidas lähevad MM ja EM."